Lån 500 000 kr

Hvis du har behov for å låne 500 000 kroner, bør du være nøye med å finne det lånet som er billigst for nettopp deg. Her viser vi deg hvordan du kan gå frem for å få til det.

Hvorfor trenger du å låne 500 000 kr

Det er mange ulike grunner til å låne penger. Hvis du tar opp et forbrukslån, trenger du ikke å oppgi en grunn til hvorfor du skal låne pengene. Det er likevel fornuftig at du selv tenker kritisk over hvor mye du trenger å låne, og hvorfor.

Et forbrukslån uten sikkerhet har generelt høyere rente enn boliglån. Det betyr at det vil påløpe en betydelig kostnad å låne en såpass høy sum som 500 000 kr. Det er en kostnad du må regne inn i det du skal betale for. Hvis du for eksempel låner pengene for å kjøpe en bil, må du plusse lånekostnadene på prisen for bilen, for å se hva den faktisk koster deg.

Hvis du skal låne 500 000 kr vil rentekostnaden kunne bli betydelig. Du bør derfor ta deg tid til å finne det lånet som kan tilby deg best mulig rente.

Låne 500 000 kr uten sikkerhet

Hvis du eier boligen din, kan du ha mulighet til å ta opp lån og bruke den som sikkerhet. Det fordrer imidlertid at den ikke er fullt benyttet som sikkerhet for lån. Det er ikke lov å belåne boliger med mer enn 85 % av eiendommens verdi, ifølge utlånsforskriften.

Hvis du allerede har et boliglån, kan det hende du kan øke det lånet. På den måten kan du kanskje klare å låne nok med sikkerhet, til at du slipper å ta opp usikret forbrukslån.

Hvis du imidlertid ikke har den muligheten, kan du fortsatt søke om vanlig forbrukslån.

Da stilles det ikke krav om sikkerhet. Dermed er det en type lån som alle kan søke om.

Et godt råd for å finne det beste lånet, er å sende søknaden til mange banker. Da kan du motta mange tilbud, som du da lett kan sammenligne.

Søk om lån til mange banker

Alle banker og finansforetak er pålagt å behandle hver søknad individuelt. Derfor har ikke bankene en fast rente som de tilbyr alle. Renten fastsettes etter hvor stor risiko den enkelte bank vurderer at det er knyttet til å låne ut penger til akkurat deg. I tillegg har bankene ulike nisjer de opererer innen.

Derfor kan to personer som søker til samme bank få tilbud om ulike rentesatser.

For å finne ut hvilken bank som er best for deg, hvis du skal låne 500 000 kroner, bør du:

  • Søke til mange banker, med samme lånebeløp og samme nedbetalingstid
  • Sammenligne lånetilbudene du mottar
  • Velge den banken som tilbyr lavest effektiv rente

Den effektive renten inkluderer øvrige kostnader ved lånet, som etableringsgebyr og termingebyrer. Derfor viser den den reelle kostnaden, og er det beste sammenligningsgrunnlaget.

Bruk av lånemegler for å låne en halv million kroner

Hvis du ønsker litt hjelp i søkeprosessen, kan du benytte en lånemegler, som for eksempel Axo eller Zensum.

Det er kostnadsfritt og uforpliktende å benytte lånemeglere.

Det en lånemegler hjelper deg med, er å sende søknaden din til mange banker på en gang. Dermed trenger du kun å fylle inn en søknad, og så får du svar fra mange finansforetak.

Den eneste mulige ulempen ved det, er at megleren kun sender til de bankene de har avtale med. Imidlertid har de som regel avtale med opptil tjue banker. Som regel er det flere banker enn du ville sendt søknader til på egen hånd. Det kan likevel være lurt å sjekke listen over banker de samarbeider med, for å se at ikke en bank som er viktig for deg mangler.

Hvis du allerede har et kundeforhold i en bank, kan det for eksempel være naturlig å søke om forbrukslån der. Det er ikke sikkert de har det beste tilbudet. Likevel er det lurt å undersøke, siden noen banker legger vekt på å ha et helhetlig forhold til sine kunder. I slike tilfeller er det likevel enkelt å sende en søknad til på egenhånd, til den banken du selv ønsker.

For å sørge for at du har kontroll på privatøkonomien selv om du tar opp et forbrukslån bør du sette opp et nøye budsjett før du søker om lån. Det kan gi deg svar på hvor mye du har råd til å låne.

Lag et budsjett

Når du planlegger å ta opp et lån, bør du starte med å lage et budsjett. Da tar du med alle inntektene du har, og alle utgiftene. Da finner du ut hvor mye du har til overs i måneden. Det viser deg hvor mye du har råd til å låne.

Du kan benytte lånekalkulator for å finne ut hva et lån koster, både i månedsutgifter og totalkostnaden.

Hvor dyrt et lån er i måneden kommer an på størrelsen på lånet, rentekostnadene og lengden på nedbetalingstiden. Jo raskere du betaler ned lånet, jo dyrere er det i måneden.

Imidlertid lønner det seg å betale et lån så raskt som mulig. Det er fordi renten da løper kortest mulig tid. Særlig for et lån med relativt høy rente, vil det være kostbart å ha det lenge.

Samtidig er det viktig å sette opp en realistisk nedbetalingstid, for å unngå å få betalingsproblemer. Det vil være mulig å betale inn ekstra på lånet, dersom man senere får bedre råd.

Tips: Se også vår artikkel om lån 100 000 kr her.

Oppsummert

Hvis du skal låne en så stor sum som 500 000 kroner uten sikkerhet, må du regne med relativt høye rentekostnader. Derfor er det viktig å sørge for at du finner det lånet som likevel har lavest mulig rente. Det gjør du beste ved å

  • Søke om samme lån til mange banker
  • Sammenligne lånetilbudene du mottar
  • Velge lånet med lavest effektiv rente