Lån til garasje

Hvis du ønsker å sette opp en garasje, men ikke har tilstrekkelig midler, kan et lån være løsningen. Her viser vi deg ulike måter å låne penger til garasje på.

Hvor mye trenger du å låne til garasje

Du bør starte med å finne ut hvor stor garasje du skal ha, siden det vil påvirke hvor mye penger du trenger. Skal du kun ha plass til en bil, eller skal du ha plass til to biler, snøfreser og gressklipper? Eller kanskje du vil innrede et hobbyrom, i tillegg til oppbevaring? Noen velger også å innrede et ungdomsrom eller etablere et utekjøkken i forbindelse med en garasje.

Når du har bestemt deg for hvordan den skal være, må du bestemme hvordan den skal bygges. Skal du bygge den selv, eller leie en håndverker? En håndverker vil kunne gi deg et prisoverslag på hvor mye garasjen vil koste. Håndverkere kan du finne for eksempel på tjenesten Mitt Anbud.

Dersom du velger å sette opp garasjen selv kan du få god hjelp på et byggevarehus til å estimere kostnadene forbundet med garasjen. Besøk for eksempel Monter eller Maxbo.

Tips: Les også vår artikkel om lån til oppussing.

Byggevarehusene kan gi god hjelp med å estimere materialkostnader til en garasje.

Hvilket lån til garasje velger du

Det finnes ulike typer lån man kan ta opp for å låne penger til å bygge garasje. Det kan være:

  • Lån med sikkerhet
  • Lån til garasje innbakt i boliglån
  • Forbrukslån til garasje

Lån med sikkerhet

Du kan stille selve garasjen som sikkerhet for et lån, dersom banken tillater det. Det kan imidlertid være tryggere, og dermed gi bedre rente, å stille for eksempel boligen din som sikkerhet.

Det fordrer da at du ikke allerede har lån på huset.

Lån til garasje innbakt i boliglån

Hvis du allerede har lån på boligen din, kan det likevel hende du kan bake garasjelånet inn i boliglånet. Det avhenger det av hvor stort lån du trenger, og hvor stort lån du allerede har på boligen din. Det er ikke anledning til å låne mer enn 85 % av boligens verdi.

Dersom det er lenge siden du har fått en verdivurdering av boligen din vil det være lurt å be om en ny verdivurdering før du eventuelt søker om å bake et garasjelån inn i boliglånet.

Boligmarkedet har steget de siste årene. Derfor er det sannsynlig at boligen din har økt i verdi, og det gir deg da anledning til å låne mer med sikkerhet i boligen.

Tips: Se også vår artikkel om bedriftslån på dagen.

Forbrukslån til garasje

En garasje vil kunne øke totalverdien av boligen din.

Hvis boliglånet ditt er såpass nytt at du ikke har betalt ned tilstrekkelig til å komme under 85 % når du trenger et garasjelån, er det likevel håp.

Da kan du søke om et lån uten sikkerhet, såkalt forbrukslån.

Siden det ikke stilles sikkerhet for slike lån, er de som regel noe dyrere enn vanlig boliglån. Da må du regne inn kostnaden ved garasjelånet som en del av den totale prisen for garasjen. Deretter må du gjøre en vurdering av om du synes det er verdt det.

En garasje vil gjøre at du kan oppbevare både bil og utstyr trygt, særlig om vinteren. Det kan bevare verdien på bilen din, og annet utstyr en garasje gir deg anledning til å oppbevare innendørs.

Derfor synes mange at en garasje har en stor verdi, og at det ikke minst er veldig praktisk. Det er også verdt å huske på at det vil kunne øke totalverdien av boligen din på sikt.

Oppsummert

Hvis du vurderer å skaffe deg en garasje, og trenger finansiering, kan følgende trinn være til god hjelp:

  • Finn ut hva slags, og hvor stor, garasje du skal ha.
  • Bestem om du skal leie håndverker, eller sette den opp selv.
  • Beregn kostnadene.
  • Søk om lån, enten som en del av boliglånet, som et sikret lån eller som et forbrukslån.