Sammenlign og søk refinansiering

Velg lånebeløp: 123
5 000 kr 600 000 kr
Velg nedbetalingstid: 123
1 år 15 år
Lånebeløp: / Nedbetalingstid: är
MånedsbeløpEff.RenteUtbetaling
Se her for flere banker

Å refinansiere dyre lån og kredittkortgjeld kan være et av de smarteste privatøkonomiske trekkene du foretar deg. Det er også et grep du bør vurdere kontinuerlig ettersom bankenes utlånsrente kan endre seg på kort varsel.

Styringsrenten ligger for øyeblikket usedvanlig lavt sammenlignet med historiske nivåer. Det kommer deg til gode som lånekunde fordi bankene fastsetter sine priser i henhold til styringsrenten.

Til tross for de lave rentenivåene er det likevel ikke alle låntakere som får bli med på festen. Sitter du med usikret gjeld i form av kredittkort, varefinansiering eller dyre smålån? Da er sjansen stor for at refinansiering kan være til hjelp.

7 fordeler med å refinansiere

#1. Du sparer store beløp på renteutgiftene

Refinansiering spare penger

Refinansiering kan spare deg for store beløp. Mange vet ikke at de betaler overpris til banken sin.

Reduksjonen i rentenivået er den viktigste fordelen med refinansiering. Lønnsomheten øker proporsjonalt med lånesummen og den rentereduksjonen du oppnår.

La oss ta et eksempel hvor du låner 100 000 kroner, og oppnår en reduksjon i rentenivået på 7%. Her vil 1% reduksjon i lånets nominelle rente føre til et avslag på 1 000 kroner (altså 7 000 kroner årlig).

Refinansiering lønner seg kun når rentebesparelsen overgår de gebyrene du betaler til banken.

#2. Refinansiering sparer deg for gebyrkostnader

Reduserte gebyrkostnader er en annen viktig fordel med refinansiering. Det gjelder spesielt for de som sitter med mange smålån hvor et termingebyr belastes hver gjeldspost månedlig.

Med andre ord: Et termingebyr på 40 kroner per måned høres kanskje ikke så mye ut. Det kan derimot utgjøre en betydelig ekstrakostnad for de som betaler ned på flere lån samtidig.

Eksempel: Du har 6 smålån med termingebyr på 50 kroner per stykk. Det tilsvarer en merkostnad på 300 kroner per måned, eller 3 600 kroner årlig.

#3. Kortere nedbetalingstid

refinansierer gjeld

Når du refinansierer vil andelen av terminbeløpet som går til avdrag øke, som betyr at du blir kvitt gjelden raskere.

Kortere nedbetalingstid er en annen viktig fordel med refinansiering. Når rentenivået reduseres vil andelen som går til avdrag på lånet øke. Det betyr at du betaler ned lånet raskere. Husk at terminbeløpet består av lånets renter, avdrag og gebyrer.

For at det skal lønne seg å refinansiere gjeld, må du fortsette å betale ned gjelden med samme terminbeløp hver måned. Besparelsen ligger i lånets reduserte nedbetalingstid.

#4. Forbedret økonomisk oversikt

Refinansiering gir deg bedre økonomisk oversikt i hverdagen. Det gjelder særlig for de som har en uoversiktlig privatøkonomi, bestående av mange smålån og kreditter.

Det kan være vanskelig å forholde seg til lån med ulike forfallsdatoer, terminbeløp og vilkår. Derfor vil refinansiering kunne gi deg en langt enklere hverdag, med mindre administrasjon.

#5. Enklere å unngå inkasso/betalingsanmerkninger

Sjansen for å få inkasso og betalingsanmerkninger faller betraktelig når du refinansierer gjelden din. Det skyldes en forbedret privatøkonomi, samt at du har langt færre regninger å forholde deg til.

Et godt tips i så måte er å be om avtalegiro på det ene lånet du sitter med, 1-2 dager etter lønnsutbetaling. Med automatisk trekk av terminbeløpet fra lønnskontoen ser du aldri pengene, og du unngår dermed å skusle bort penger som skal gå til det månedlige avdraget.

#6. Refinansiering øker kredittverdigheten din

ungt par refinansierer gjeld

Refinansiering styrker kredittverdigheten din. Da blir det lettere å få andre typer lån senere, f.eks til kjøp av bolig eller bil.

Refinansiering øker kredittverdigheten din sett gjennom bankens øyne. Når du søker om lån vil banken tildele deg en kredittscore, basert på en rekke ulike faktorer. Det inkluderer slike ting som alder, inntekt og gjeld. Ikke minst er banken også interessert i hvilken type gjeld du sitter med.

Lån uten sikkerhet (slik som kredittkort, varefinansiering og forbrukslån) vil trekke din kredittscore i negativ retning. Når du sletter flere slike lån via refinansiering, vil banken kun se én gjeldspost. Det er en fordel hvis du ønsker å søke om nye lån i fremtiden.

#7. Skattefradrag på refinansiering

Du har rett til skattefradrag på refinansiering, på lik linje med et ordinært lån. Du kan trekke fra etableringsgebyret, termingebyret og lånets nominelle renter. Muligheten til å kreve fradrag på skatten gir deg et incentiv til å refinansiere gammel gjeld til bedre vilkår. Bankene innrapporterer dette automatisk til skattemyndighetene, men sjekk gjerne at tallene stemmer på egenhånd når du mottar skattemeldingen.

Meny