Låne penger uten sikkerhet

 1. Hjem
 2. chevron_right
 3. Lån
 4. chevron_right
 5. Låne penger uten sikkerhet

Et forbrukslån uten sikkerhet har først og fremst disse kjennetegnene og fordelene:

 • Du trenger ikke pante egen bolig for å få låne.
 • Prosessen går raskere fordi du slipper taksering og tinglysning.
 • Lånet kan brukes til hvilket som helst lovlig formål.

Den største ulempen med disse lånene har med kostnadene å gjøre. Fordi rentetilbudene fastsettes individuelt, kan lånene bli både billige og dyre. Dette ser vi på lenger ned i teksten.

Totalt kan du låne penger uten å stille med sikkerhet hos omtrent 30 banker som spesialiserer seg på forbrukerfinansiering. Noen av disse tilbyr kun små og dyre lån, mens andre tilbyr lånestørrelser opp til flere hundre tusen kroner.

Finn rett lån

Vi kan også skille usikrede lån i to kategorier, nemlig vanlige nedbetalingslån, og såkalte brukskreditter. Hva du skal bruke pengene til, og lånesummen, er med på å avgjøre hvilke banker du bør søke hos.

For vanlige nedbetalingslån uten sikkerhet, kan vi anbefale disse tre bankene:

Santander Consumer Bank har lån på mellom 10 000 og 350 000 kroner. Banken har blant de laveste gjennomsnittlige rentene. I tillegg er lån på under 70 000 kroner gebyrfrie hos Santander.

 

Instabank er en av de nyere bankene på markedet, men selskapet har allerede rukket å bli en betydelig aktør. Her kan du låne mellom 5 000 og 500 000 kroner, og vilkårene er vanligvis konkurransedyktige.

 

Bank Norwegian er den banken med høyeste lånegrense, som for tiden er 600 000 kroner. Banken er spesielt konkurransedyktig når lånet skal gå til refinansiering, ettersom du slipper etableringsgebyr.

 

norske mynter og sedler

Ha fokus på gebyrene når du søker om å låne penger. Noen lån fremstår som billigere enn det som er realiteten.

Søke om lån gjennom en finansagent

Den enkleste metoden for å innhente mange lånetilbud er å bruke en finansagent. Fordelene ved å bruke en agent er fortrinnsvis disse:

 • Du mottar mange lånetilbud.
 • Du bruker ikke nevneverdig mer tid på prosessen.
 • Agentens tjenester er gratis for den som søker.
 • Det hender at rentetilbudene blir bedre.

Gode finansagenter

En god finansagent bør først og fremst samarbeide med mange banker, slik at du mottar mange tilbud som du kan sammenligne. Agenten bør også ha erfarne rådgivere og saksbehandlere som det er enkelt å få kontakt med. Vær oppmerksom på at mange av finansagentene som tilbyr sine tjenester på nett, er små selskap som ikke gjør stort annet enn å videresende søknader.

Lendo er en av de beste og mest erfarne agentene på dette markedet. Selskapet samarbeider med 17 banker, og dekker alle typer lån uten sikkerhet. Denne agenten har også eget kundesenter som er åpent 6 dager i uka.

 

Sambla er også blant finansagentene som kan anbefales. Selskapet samarbeider med 16 forskjellige banker som tilbyr lån uten sikkerhet i forskjellige størrelser. Sambla er i tillegg blant finansagentene som har eget kundesenter med erfarne rådgivere.

 

Brukskreditt uten sikkerhet

Det som skiller brukskreditter fra vanlige nedbetalingslån er først og fremst hvordan rentene beregnes. Her søker du om en låneramme, og betaler deretter renter kun for den delen av kreditten som faktisk brukes. Prinsippet er det samme som på et kredittkort.

Brukskreditter har dermed ingen spesifikk nedbetalingsplan. Låneforholdet opphører når du ikke trenger kreditten lenger, eller når den har stått ubrukt et visst antall måneder.

En brukskreditt er et godt alternativ til vanlig nedbetalingslån når:

 • Du ikke vet nøyaktig hva lånebehovet er.
 • Du vil ha penger tilgjengelig i tilfelle du får uforutsette utgifter.
 • Du vil ha større fleksibilitet med avdragene.

Banker med brukskreditt

Komplett Bank er en av de få bankene som tilbyr brukskreditt uten sikkerhet. Lånerammen er mellom 10 000 og 500 000 kroner.

Instabank tilbyr også brukskreditt, med samme låneramme som deres vanlige nedbetalingslån (mellom 5 000 og 500 000 kroner). Banken kaller kreditten for fleksibelt lån.

Låne penger til refinansiering

Det er vanlig å låne penger til refinansiering av dyrere gjeld. Selv om rentene på usikrede lån kan være høye sammenlignet med bolig- og billån, vil disse lånene normalt være langt rimeligere enn kostnadene på kredittkort. Det er også normalt billigere å ha ett stort forbrukslån, fremfor flere små, dersom totalsummen blir den samme.

Typiske situasjoner der det lønner seg å refinansiere:

 • Når du har gjeld fra flere små lån.
 • Når du har høy gjeld fra kredittkort.
 • Når du har et betydelig lån med lang nedbetalingstid, men får bedre betingelser i en annen bank

Finansagenter følger opp søknaden din personlig når du søker om et lån av penger.

Kostnader

De effektive rentene på et forbrukslån uten sikkerhet kan være på alt mellom cirka 8% og cirka 20%. Her ser vi bort ifra såkalte smålån og mikrolån, der rentene kan bli betydelig høyere. Det store spriket skyldes at bankene gir rentetilbud basert på en individuell vurdering.

Kort fortalt gir bankene de beste rentetilbudene til personer som har høy kredittscore, god betalingsevne, og en solid betalingshistorikk. Derfor kan to personer få svært ulike rentetilbud, selv om de søker om samme lånesum i samme bank.

Sammenlign like tilbud

Skal du finne det beste tilbudet, ut i fra din egen økonomi, bør du gå frem på følgende måte:

 • Bestem deg for ønsket lånesum.
 • Send søknader til flere banker.
 • Søk om samme lånesum, og med samme nedbetalingstid.
 • Sammenlign totalkostnadene du ender opp med når lånet er oppgjort.

Andre ting å tenke på når du velger bank

Kostnadene er naturligvis det viktigste for de fleste når de skal låne penger. Det finnes imidlertid andre faktorer som kan bli avgjørende for hvilken bank du velger.

 • Medlåntaker – Dersom du har samboer eller ektefelle, og lånet er til felles bruk, bør dere se etter en bank som aksepterer medlåntaker. Rentene blir ofte lavere. I tillegg blir sjansene for at lånet innvilges høyere når to personer søker sammen.
 • Låneforsikring – Vurder å låne penger i en bank som tilbyr låneforsikring dersom du har forsørgeransvar, eller du er i en utsatt jobbsituasjon.
 • Fleksibilitet – Noen banker tilbyr avdragsfrie måneder, eller betalingsutsettelse, mens andre ikke gjør det. Husk at lånet koster mer desto lengre tid du bruker på nedbetalingen.
Meny