Kåring av beste forbrukslån på det norske markedet

det beste lån

Det er utallige aktører på markedet som tilbyr lån uten sikkerhet til privatpersoner, og man kan få inntrykk av de fleste opererer med de samme betingelsene. Dette er ikke riktig. Tar man seg tid til å undersøke opplysningene grundig vil man se at vilkårene varierer fra bank til bank. Selv små forskjeller i rentenivået kan gi store utslag i kroner og øre på forbrukslån, så det lønner seg å sammenligne vilkår fra mange ulike banker.

Vi har kåret de 3 beste lån uten sikkerhet på markedet. Sambla kom på førsteplass, og ble vinneren av “Beste forbrukslån i 2019”.  På andreplass kom Lendo, og Komplett Bank havnet på en velfortjent tredjeplass.

Les mer nedenfor om de ulike aktørene og hvilke kriterier som ligger til grunn for kåringen.

1. Komplett Bank

Komplett Bank tilbyr et av de beste forbrukslånene.

Komplett Bank tilbyr et såkalt fleksibelt lån (kalles også brukskreditt). Dette er et litt annerledes forbrukslån, og det skiller seg ut på hovedsakelig to punkter.

Her søker du og får tildelt en låneramme på mellom 10 000 og 500 000 kroner, med nominelle renter fra 7,9%. Etter at søknaden er innvilget, bestemmer du selv hvor stor del av lånet du vil overføre fra banken og til din egen konto.

Den summen du da har gjort disponibel, er summen det beregnes renter av. Resten er fortsatt tilgjengelig, men koster ingenting, før du eventuelt overfører mer.

Renteberegningen virker med andre ord på samme vis som i et kredittkort. Betaler du tilbake all utestående saldo, beregnes det naturligvis ikke renter lenger.

Derfor har heller ikke et fleksibelt lån noen fastsatt sluttdato. Du kan teoretisk ha kreditten så lenge du selv ønsker.

Minimumskravene for å få et fleksibelt lån fra Komplett Bank er at du må være 20 år, ha adresse i Folkeregisteret, og du kan ikke ha betalingsanmerkning eller inkassogjeld.

Lånemeglere som Sambla og Lendo behandler lånesøknader like raskt som ordinære banker. Prosessen er i dag automatisert.

2. Sambla

sambla

Sambla vinner vår kåring av “Beste forbrukslån i 2019”.

Sambla har videreformidlet lån uten sikkerhet på det norske markedet siden 2014 og omtaler tjenesten sin som “en ny generasjons låneformidler”. Gjennom Sambla sin sammenligningstjeneste hentes det inn priser fra 16 uavhengige lånemeglere.

Noen av bankene som Sambla samarbeider med er Easybank, Ikano Bank, Komplett Bank, Avida og Optinbank.

Gjennom Sambla kan du låne fra kr. 10.000,- og helt opp til kr. 500.000,-. Nedbetalingstiden er maksimum 5 år på nye forbrukslån, og maksimum 15 år på refinansieringslån.

Den effektive renten på et forbrukslån gjennom Sambla begynner fra 6,19% og oppover. Den enkeltes kredittscore vil påvirke hvilken endelig effektiv rente man får på sitt usikrede lån. På nye lån vil det tilkomme et etableringsgebyr på kr. 950,-.

Sambla stiller lave krav til alder og inntekt for nye lånesøkere. De krever at du har fylt 18 år og har en fast inntekt på minst kr. 120.000,- i året . I tillegg er det krav om at alle lånesøkere må ha vært folkeregistrert i Norge i minst 1 år. Sambla tilbyr også gjeldsforsikring på forbrukslån i samarbeid med forsikringsselskapet Gjensidige.

Forbrukslån har høyere rente enn de fleste andre typer lån. Derfor lønner det seg å sjekke flere priser samtidig.

3. Lendo

Lendo tilbyr fleksible lånesummer og personlig oppfølging av søknaden innen 24 timer.

Lendo er en populær lånemegler som samarbeider med 17 ulike banker. Noen av disse er yA Bank, Santander Consumer Bank, Resurs Bank, Monobank, Avida og Instabank.

Formidlingstjenesten er gratis og uforpliktende. Det er mulig å få innvilget et usikret lån gjennom Lendo fra kr. 10.000,- og helt opp til kr. 500.000,-. Nedbetalingstiden på nye forbrukslån er 3 – 5 år og inntil 15 år dersom man vil låne til refinansiering. Merk deg at du kan betale tilbake lånet raskere enn avtalt tid, uten at det påløper noen ekstra kostnader.

Lånesøkere med svært god kredittscore kan oppnå en lav effektiv rente gjennom Lendo. Den er for tiden er satt til 6,86%. Gjennomsnittsrenten er imidlertid 14,3%.

Det tilkommer etableringsgebyr på forbrukslån gjennom Lendo, som vil variere etter hvilken bank man får tilbud av. Stort sett opererer bankene med etableringsgebyr på rundt kr. 900,-. Dette er et engangsbeløp som legges til den totale lånesummen.

Lendo har en brukervennlig nettside, og det er enkelt å fylle ut søknadsskjemaet. Lånetilbudene vil man motta i løpet av 24 timer. Ønsker man å takke ja til et lånetilbud, kan man signere låneavtalen elektronisk med Bank-ID. Deretter tar det 1 – 2 virkedager før pengene er på konto.

For å kunne søke om et forbrukslån gjennom Lendo må man være i aldersgruppen 20 – 70 år. Man må også ha en årlig inntekt på kr. 120.000,- eller mer. Det kreves dessuten at man ikke har betalingsanmerkninger.

Sammenlign Komplett Bank, Sambla og Lendo med flere tilbydere

Kriterier for utvelgelsen av de 3 beste forbrukslån for 2019

Det er en rekke faktorer som ligger til grunn for å finne det aller beste forbrukslånet. Vi har valgt å sammenligne lånestørrelse, samt laveste nominelle og effektive rente. Vi har også sammenlignet rentenivået i låneeksemplene som tilbyderne plikter å opplyse om.

Størrelsen på bankenes termingebyr og etableringsgebyr har også blitt vurdert. Vi har dessuten sett på søknadsprosessen og hvor brukervennlig nettsidene til aktørene er.

I tillegg har vi vurdert om lånemeglerne har en effektiv saksbehandling, og hvor lang tid det tar før man kan få utbetalt pengene til sin konto. Sistnevnte avhenger av om banken tilbyr lånesøkere å signere lånedokumentene elektronisk med Bank-ID eller ikke.

Minimumsvilkår for å kunne søke om et forbrukslån har også blitt vurdert. Her ser man på aldersgrense, minimum årsinntekt samt andre krav som stilles for å kunne søke om et forbrukslån.

Til slutt har vi vurdert generelle forhold. Er det noe som gjør at aktøren skiller seg mer positivt ut enn de andre? Tilbys det for eksempel betalingsfri måned eller fleksibel nedbetaling på forbrukslånet? Er det andre forhold som bidrar i positiv retning?

Konklusjon

Komplett Bank, Sambla og Lendo tilbyr alle høy maksimum lånesum på forbrukslån. Samtlige kan i tillegg skilte med effektiv saksbehandling der pengene betales ut raskt.

Lendo og Komplett Bank kommer dårligst ut med hensyn til minimumsvilkårene for å kunne søke om et forbrukslån. Dette skyldes at kravet om lånesøkers alder er noe strengere. Her har Sambla 18-årsgrense, mens Lendo og Komplett Bank krever at lånesøker er 20 år.

Etter en totalvurdering kårer vi Sambla som årets vinner av beste forbrukslån for 2019. Dette først og fremt fordi gjennom Sambla kan man få effektive renter helt nede i 6,19%. Riktignok fastsettes rentetilbudene i forhold til søkerens kredittscore, men potensialet er det laveste av de tre finalistene.

Alle tre er gode på sine felt, men Sambla sniker seg først over mållinjen på rentene, og på det faktum at de tilbyr lån også for de under 20 år. Alderskravet hos andre banker mener vi er noe ulogisk. En 19-åring kan naturligvis ha bedre kredittverdighet enn en 23-åring.

 

Meny