Lån til oppussing av bolig eller bad

Velg lånebeløp: 123

Utvendige eller innvendige oppussingsprosjekter av egen bolig er svært populært blant nordmenn, og vi bruker over 80 milliarder kroner i året på oppussing.

I denne summen inngår alt fra tilbygg, rehabilitering og nødvendig vedlikehold for å opprettholde verdien på boligen til mer beskjedne utgiftsposter som maling og tapetsering av vegger. I denne artikkelen kan du lese mer om ulike finansieringsløsninger som kan benyttes når du ønsker å pusse opp boligen din.

Dine muligheter for oppussingslån

Når det gjelder finansiering av oppussingsprosjekter, er det en god del nordmenn som har egne oppsparte midler avsatt til dette formålet. Andre tar opp lån til oppussing for å kunne få gjennomført sine prosjekter. De mest vanlige finansieringsformene er forbrukslån og kredittkort. En annen løsning er å øke det eksisterende boliglånet.

Å øke boliglånet for å få finansiert oppussingsprosjekter, kan i første omgang virke som den beste og rimeligste løsningen, men dette er ikke alltid tilfelle. Til tross for at renten på boliglån er lavere enn andre lånetyper, er nedbetalingstiden ofte lang.

Det er ikke uvanlig å ha 25 – 30 års løpetid på et boliglån, og en kan spørre seg om det er gunstig å ha såpass lang nedbetalingstid på den delen av lånebeløpet som går til oppussing av boligen.

Å pusse opp boligen kan være en lur investering, spesielt med tanke på et fremtidig salg

Rentekostnadene på lån til oppussing med lang nedbetalingstid vil i de fleste tilfeller bli dyrere totalt sett, enn om du hadde tatt opp et forbrukslån med kort nedbetalingstid.

Velger du å øke boliglånet, må du dessuten betale både tinglysingsgebyr og gebyr til eiendomsmegler for å skaffe deg en ny verdivurdering av boligen. Dette slipper du dersom du i stedet tar opp et forbrukslån til oppussing.

Lån til oppussing uten sikkerhet

Forbrukslån er et lån uten sikkerhet, der den effektive renten ligger høyere enn på lån med sikkerhet. Likevel har forbrukslån som regel langt lavere rente enn det du må betale på for eksempel kredittkort. Det samme gjelder for handlekontoer hos byggevarekjeder.

Ikke alle har tilstrekkelig oppsparte midler til oppussingen, og noen har ikke muligheten til å øke sitt eksisterende boliglån for å kunne gjennomføre sine prosjekter. I slike tilfeller vil et forbrukslån til oppussing være et godt alternativ.

Det er også slik at en ikke alltid kan vente med nødvendige vedlikeholdsprosjekter på boligen. Kanskje trenger du å få fikset opp i det som må gjøres med boligen raskt. Er det snakk om en taklekkasje eller råteskade, kan en utsettelse av problemet bidra til at skaden blir mye dyrere og mer omfattende å reparere.

Det er ikke alle nødvendige vedlikeholdsprosjekter på boligen man kan vente med.

Det er også viktig å påpeke at lånet bør investeres i tiltak som øker boligens salgsverdi. Oppussing av kjøkken eller installering av peis er to eksempler på tiltak som kan øke verdien på hjemmet ditt. Oppussing bør betraktes som en finansiell investering, som også fører med seg økt trivsel og glede for familien. Så lenge du har økonomi til å betjene forbrukslånet, vil det ikke være noe i veien for å ta opp et forbrukslån til vedlikehold eller oppgradering av boligen.

Betal lån til oppussing ned så raskt som mulig

På grunn av de høyere rentene på forbrukslån anbefales det likevel alltid å betale ned lånet raskest mulig. Det er enkelt å foreta ekstra innbetalinger på et forbrukslån, og det påløper ikke noen merkostnader. I tillegg kan du når som helst innfri hele lånet.

Vurder en lånemegler når du skal låne til oppussing av bolig

Har du bestemt deg for å ta opp et forbrukslån til oppussingsprosjektet ditt, kan du benytte en lånemegler.

En lånemegler innhenter personlige tilbud for deg fra flere forskjellige banker.

På denne måten kan du sammenligne renter og andre kostnader på forbrukslån, og deretter velge det gunstigste lånet. Axo Finans, Sambla og Lendo er eksempler på noen av landets ledende lånemeglere, og det er gratis å benytte deres tjeneste.

Nyttige tips før du starter på et oppussingsprosjekt

Å pusse opp boligen kan lønne seg med tanke på et nært forestående boligsalg. En bolig som fremstår som nyoppusset, vil i mange tilfeller øke salgssummen.

Du bør pusse opp de delene av boligen som kan øke salgsverdien.

Enten du velger å øke boliglånet, eller vil ta opp et forbrukslån til oppussingen, bør du merke deg våre tips som bidrar til å redusere utgiftene:

  • Planlegg oppussingsprosjektet, og lag et realistisk budsjett.
  • Skaff deg oversikt over hvor mye du har behov for å låne.
  • Trenger du håndverker? Hent inn tilbud fra flere forskjellige håndverkere, og sammenlign priser.
  • Lån uten sikkerhet til oppussing? Bruk en lånemegler for å oppnå lavest mulig rente.
  • Ikke lån mer enn nødvendig, og betal ned lånet raskest mulig.

Undersøkelser viser at norske hjem og hytter pusses opp for nærmere 70 milliarder kroner hvert år. En solid andel av kostnadene finansieres med lån uten sikkerhet og investeringsnivået vil sannsynligvis fortsette å holde seg høyt i årene som kommer.

Bankene tilbyr i dag lån til oppussing fra kr 5.000,- til 600.000,-, hvor du kan velge inntil 5 års nedbetaling.

Se en oversikt over alle lån uten sikkerhet her

Vurderinger:

Gjennomsnitt: 4/5

Hva er ditt navn?
Skriv inn en passende overskrift for din vurdering
rating fields
Gi oss fra 1 til 5 stjerner hvor 5 er best
Meny