Hva er forbrukslån? – definisjon

lån definisjon

Hva er forbrukslån? Her får du en forklaring i tillegg til informasjon om hva du bør gjøre for å få skaffe deg det beste tilbudet dersom du planlegger å søke om et lån uten sikkerhet.

Hva er forbrukslån med og uten sikkerhet?

Vanligvis må man stille eiendom som sikkerhet når man låner penger. Dersom du tar opp et boliglån i en bank, stilles som regel boligen som sikkerhet. Det samme kan gjelde ved lån til bil, båt eller hytte.

Hvis du ikke betaler tilbake gjelden din kan da banken ta over hele eller deler av den eiendelen du har stilt som pant.

Dette gjør at banken har relativt stor sikkerhet for å få tilbake pengene de låner ut.

Forbrukslån definisjon

Med forbrukslån er det annerledes. Det er et såkalt lån uten sikkerhet, det vil si at det ikke stilles noe som sikkerhet for lånet. Dette gjør at alle kan søke om slike lån, selv om man ikke eier noe fast eiendom. Det er heller ingen begrensninger på hva du kan bruke lånet til.

Samtidig betyr det at banken løper en noe større risiko når de låner ut penger ved usikrede lån. Derfor beregner de seg en noe større rente, for å dekke opp for eventuelle tap.

Dette er hovedårsaken til at forbrukslån som regel er dyrere enn boliglån og andre sikrede lån.

Hovedkjennetegnet ved et forbrukslån er at man slipper å stille sikkerhet.

Hva brukes forbrukslån til?

Et forbrukslån kan brukes til en rekke ulike formål. Derfor kan det være til nytte ved en lang rekke ulike behov.

Det gir deg mulighet til å låne penger til for eksempel å kjøpe MC, bil eller hvitevarer. Det kan også være til nytte hvis du skal pusse opp boligen, eller dekke uforutsette utgifter som en verkstedregning.

Fordeler med hva et forbrukslån

  • Det at lånet ikke er knyttet opp til en bestemt eiendom gir det deg en stor frihet. Du kan bruke det til akkurat det du selv vil. I praksis betyr det at du får penger tilgjengelig dersom et behov oppstår, enten det er gjelder utbedring av et bad eller en eksotisk ferietur.
  • Behandlingstiden er mer effektiv enn ved et lån med sikkerhet. I praksis betyr dette at du kan få pengene utbetalt på dagen dersom du har sendt inn søknaden tidlig den dagen.
  • Mange forbrukslån har lavere rente enn andre former for usikrede lån som kredittkort og avbetalingslån.

Ulemper med forbrukslån

  • Et lån uten sikkerhet har høyere rente og kostnader enn lån med sikkerhet ettersom utlåner tar større risiko.

Du kan lett regne ut både de månedlige kostnadene, og totalprisen for lånet med vår forbrukslån kalkulator som du finner her.

Kredittvurdering

Det vil alltid bli foretatt en kredittvurdering av deg når du søker. Sjekk deg selv før du tar opp lån for å eventuelt gjøre forbedringer.

Selv om du ikke må stille med sikkerhet for å ta opp et usikret lån så stilles det en del krav. Først og fremst vil banken utføre en kredittvurdering av deg før de tilbyr deg lån.

Da sjekker de din kredittscore. Dette kan du også gjøre selv, for eksempel på nettstedet Bisnode. Da vet du på forhånd hvilken informasjon banken får om deg.

Hvis du scorer høyt på kredittvurderingen har du både god sjanse til å få innvilget et lån, og å bli tilbudt en relativt god rentesats.

Slik får du bedre kredittscore

I motsatt fall, dersom du scorer lavt, vil du i verste fall ikke få lån.

Dersom banken anser det som ekstra usikkert å låne ut penger til deg, vil de tilby deg en høyere rente enn om du hadde scoret høyt.

Du kan gjøre en del på forhånd for å bedre kredittscoren din.

Sørg for å betale inn mest mulig av eventuell utestående gjeld på kredittkortregninger. Dessuten må du unngå å ha betalingsanmerkninger.

Ulike spesialiseringer

Det er viktig å finne fram til den lånetilbyderen som passer best for deg. Bankene har ofte ulike nisjer og spesialiseringer.

Mens noen fokuserer på mikrolån er andre interessert i kunder som ønsker høyere lån.

Andre banker igjen spesialiserer seg på kunder med betalingsanmerkninger eller på refinansiering av forbruksgjeld og kredittkortgjeld.

Refinansiering

Et refinansieringslån omtales ofte som en egen kategori av forbrukslån. Det er fordi de gis spesifikt til å refinansiere eksisterende gjeld. Dermed har de ikke den friheten vi omtalte, til å brukes til hva som helst.

Til gjengjeld kan det være lettere å få innvilget enn ordinære usikrede lån. De har ofte også noe bedre betingelser.

Søk lån uten sikkerhet mange steder

For å oppnå det beste tilbudet med de laveste rentene så bør du sende lånesøknaden til flere tilbydere. Da får du flere tilbud å velge mellom.

Det er viktig å søke til mange banker samtidig hvis du skal ta opp forbrukslån. På den måten mottar du mange tilbud, og kan enkelt velge det som tilbyr deg best rente.

Gjennom vår nettside kan du lett søke hos flere banker og finansmeglere samtidig og dermed finne billigste alternativ. Dermed blir prosessen rask og enkel, og du kan føle deg trygg på at du finner det beste tilbudet for nettopp deg.

Oppsummering – hva er forbrukslån?

  1. Et forbrukslån er et lån uten krav til sikkerhet. Du kan bruke lånet til hva du måtte ønske. Lånet har en noe høyere rentesats enn lån med sikkerhet.
  2. Bankene vil gjøre en vurdering av hver enkelt kunde. Det er derfor lurt å på forhånd sørge for å ha så god kredittscore som mulig.
  3. Det er viktig å sette seg inn i hva lånet totalt vil koste å tilbakebetale før du låner.
  4. Søk flere steder for å oppnå de beste betingelsene på forbrukslån.