La bankene konkurrere om deg

Det er en kjent sak at å sørge for konkurranse pleier å føre til at prisene presses. Derfor er det en god ide å få bankene til å konkurrere om deg, for at du skal få best mulig betingelser. Her forklarer vi hvordan du får til det.

Mange banker fører til konkurranse

Det finnes en rekke banker og låneinstitusjoner i Norge. Det gir et godt grunnlag for konkurranse. Derfor er det ikke sikkert det lønner seg å være lojal mot sin «gamle» bank alltid.

Bankene konkurrerer hele tiden. Det betyr at du kan være en attraktiv kunde for mange av dem. Det gjelder enten du er ute etter et sted å sette sparepengene dine, eller du er på jakt etter et nytt lån. Eller om du ønsker å refinansiere et lån du allerede har.

Ikke minst kan det være fordelaktig å utnytte denne konkurransen dersom du har gjeld til flere kreditorer, og er ute etter en refinansiering for å rydde i privatøkonomien.

Det finnes mange banker og finansinstitusjoner i Norge. Derfor er det en tøff konkurranse mellom dem, og det kan du som privatkunde utnytte. På den måten kan du sikre deg best mulig rente på ditt lån.

Søk til mange banker for å sammenligne

Når du skal søke om lån, bør du derfor sende lånesøknaden til mange banker samtidig. Da er det viktig at du søker om samme lånebeløp, og med samme nedbetalingstid. Husk at det er uforpliktende og kostnadsfritt å søke om lån.

Når du mottar tilbud fra de ulike bankene og finansinstitusjonene, kan du lett sammenligne hvem som tilbyr den laveste renten.

Hvis du ønsker å opprettholde forholdet til din eksisterende bank, kan du eventuelt vise dem det laveste tilbudet. Kanskje de ønsker å matche det, og gi deg et tilsvarende tilbud. I motsatt fall bør du sterkt vurdere å bytte bank.

Pass på at det er den effektive renten du sammenligner. Den inkluderer både renter og øvrige gebyrer og kostnader. Derfor er det den reelle kostnaden på lånet, og dermed det beste sammenligningsgrunnlaget.

Benytt lånemeglere

Det finnes imidlertid en ekstra enkel måte å gjøre denne søkeprosessen på. Du kan benytte såkalte lånemeglere, som for eksempel Uno Finans.

Lånemeglere har avtaler med en rekke banker og finansinstitusjoner. Du trenger kun å fylle ut en lånesøknad. Deretter sender lånemegleren den til alle bankene de samarbeider med.

Dette sparer deg for mye tid og arbeid. Samtidig har du anledning til å få tilbud fra en rekke banker.

Også hos lånemeglere er det kostnadsfritt og uforpliktende å søke. Du forplikter deg ikke til noe før du har valgt ut et lån, og signert avtale på det.

Ulike spesialiseringer

En grunn til at det er viktig å kontakte mange banker, er at de ofte har litt ulike spesialiseringer. Det kan komme særlig godt til syne hvis man har økonomiske utfordringer.

Mange banker gir automatisk avslag dersom kunden har åpne inkassosaker eller betalingsanmerkninger. Samtidig har andre banker nettopp det som et spesialområde.

Et annet eksempel er banker som er spesialisert på å tilby for eksempel smålån, eller raske lån på dagen. Du kan lese mer om billig lån på dagen her.

Ikke minst når det er snakk om refinansiering av forbruksgjeld kan det være til god hjelp å benytte en lånemegler. De har avtaler med en rekke banker, og kan finne frem til den type bank som passer best for deg.

Hjelp med refinansiering

Hvis man sliter med betalingsanmerkning eller inkasso, kan det være vanskelig å få til en god refinansiering. Også da kan det være til hjelp å bruke en lånemegler.

De kan finne frem til banker som spesialiserer seg innen vanskelig refinansiering.

Man skal imidlertid være klar over at det ofte stilles noen ekstra krav, når det er snakk om refinansiering med betalingsanmerkning. Det kan være:

  1. Sikkerhet
  2. Medlåntaker

1. Sikkerhet

Hvis man eier fast eiendom, som boligen man bor i, kan den stilles som sikkerhet.

Det fordrer at boligen ikke allerede er fullt belånt. Eiendom kan kun belånes opptil 85 prosent av verdien, i henhold til Utlånsforskriften.

2. Medlåntaker

En medlåntaker er det samme som kausjonist. Det er en person som stiller seg ansvarlig for gjelden, på lik linje med låntakeren. Da har banken mer trygghet for at lånet blir betalt tilbake, og er mer villig til å tilby lån.

Lesetips: Se også vår artikkel om lån med betalingsanmerkning.

Oppsummert

Det er stor konkurranse mellom banker og finansinstitusjoner, og det kan du som privatkunde utnytte. Det gjør du aller enklest ved å benytte en lånemegler hvis du skal søke om lån. Det gjør du gjennom 3 enkle trinn:

  • Du sender en søknad
  • Megleren innhenter tilbud fra en rekke banker
  • Du kan lett velge banken som tilbyr lavest rente