Forbrukslån med medsøker

I denne artikkelen kan du lese om fordelene ved å ha en medsøker eller kausjonist når du skal søke om forbrukslån. Det kan gi deg både større og billigere lån. 

Medsøker på forbrukslån er ikke veldig kjent

Det er ikke veldig vanlig å ha en medsøker eller en kausjonist når man søker om forbrukslån. En grunn til det kan være at ikke så mange kjenner til at det er mulig.

På samme måte som man kan søke om boliglån sammen med noen, eller ha en kausjonist på boliglånet, kan man også ha det på et forbrukslån.

Fordelene med medsøker

Har du en medsøker på lånet er det større sjanse for å få en lavere rente enn om du søker alene.

Det er flere fordeler med å ha en medsøker eller kausjonist når du skal ta opp forbrukslån. Ikke minst det at du har en person å dele ansvaret med. Tre andre fordeler er:

  1. Banken vil kunne gi deg lavere rente.
  2. Det gir en større sjanse for at lånesøknaden blir innvilget.
  3. Du kan ta opp et større lån enn det du kan gjøre alene.

#1. Lavere rente

Renten du blir tilbudt gjenspeiler blant annet den risikoen banken vurderer at de løper ved å tilby deg et lån. Når det er to personer som står ansvarlig for et lån vil det i utgangspunktet bety en lavere risiko for banken. Det vil kunne føre til forbrukslån lav rente.

#2. Medlåntaker gir større sjanse for innvilgelse

Når en medlåntaker står ansvarlig for gjelden betyr det i praksis at du har en kausjonist. Akkurat som med boliglån, så er det lettere også å få forbrukslån når du har en kausjonist.

#3. Større lån

Hvor mye du kan låne avhenger av hvor mye du tjener, og hvor mye gjeld du allerede har. Hvis du har en medlåntaker vil banken vurdere lånebeløpet i forhold til den samlede inntekten til deg og medsøkeren.

Derfor vil du kunne få låne et høyere beløp.

Mange banker tilbyr forbrukslån med en medsøker, deriblant Bank Norwegian.

Sjekk betingelsene til hver enkelt for å finne den som passer deg best.

Du finner en stor oversikt over lånetilbydere av forbrukslån på vår forside som du kan søke hos. Der finner du også nyttige verktøy som lånekalkulatorer som raskt viser hva et lån vil koste deg i måneden og totalt, samt oversikt over banker som tilbyr lån med medsøker.

Anbefalt artikkel: Dine rettigheter og plikter som kausjonist (ekstern link).

Krav til medsøker

Medsøker har like stort ansvar som lånetaker for at lånet som blir tatt opp betales tilbake.

Det er vanligvis ektefelle, samboer eller et annet familiemedlem som er medsøker på forbrukslån. Noen finansinstitusjoner krever at medsøker skal være enten ektefelle eller samboer.

Imidlertid finnes det også banker som godtar at venner er medsøkere. Det viktige er at medsøkeren er klar over at vedkommende står likeverdig ansvarlig for gjelden som tas opp.

Dessuten vil bankene vurdere privatøkonomien til dere begge på samme måte. En person som har betalingsanmerkning vil ikke kunne være medsøker.

Kredittsjekk

Bankene gjør en kredittsjekk av både medlåntaker og medsøker. Dersom medsøker har høy kredittscore kan det bidra til at banken kan tilby en lavere rente. Det er fordi renten beregnes blant annet ut fra hvor høy risiko banken tar ved å låne ut penger.

Dersom både du og medsøker har lav gjeld fra før, og høy inntekt, vil det gi en høy kredittscore.

Banken vil vurdere hvor mye penger dere skylder til andre långivere, og hvilken type gjeld dere har. Allerede høy forbruksgjeld vil da kunne telle negativt.

Medsøkers risiko

Dersom man stiller som medsøker på et lån er det viktig å kjenne personen som tar opp lånet svært godt. Begge parter bør være åpne overfor hverandre om sin privatøkonomi. Det er viktig å være klar over at begge står likt ansvarlig for lånet som tas opp.

Dersom låntaker ikke betaler tilbake lånet vil medsøker bli stilt ansvarlig for gjelden.