Hva er en betalingsanmerkning?

 1. Hjem
 2. chevron_right
 3. Lån
 4. chevron_right
 5. Hva er en betalingsanmerkning?
betalingsanmerkning

Betalingsanmerkninger oppstår når du som låntaker ikke overholder gjeldsforpliktelsene dine. Det kan være som følge av manglende innbetalt skatt, såvel som forfalte lån og regninger.

Har du lån med betalingsanmerkning er det tilnærmet umulig å få innvilget lån hos andre banker (med noen få unntak).

Her tar vi en nærmere titt på følgende:

 • Hvilke selskap som fortsatt kan hjelpe.
 • Hvor informasjonen registreres.
 • Andre forhold som kan føre til en anmerkning.
 • Lover og regler omkring sletting av betalingsanmerkninger.
 • Refinansiering med betalingsanmerkning.

Du har få valg

Kun et lite antall banker og finansselskap er villige til å gi deg lån eller refinansiering hvis du har betalingsanmerkning.

Uno Finans er blant de som tillater dette under forutsetningen at du kan stille sikkerhet for beløpet.

Fakta om Uno Finans:

 • Tillater finansiering med sikkerhet.
 • Lånerammen er 10 000 kr – 500 000 kr.
 • Lengste periode for nedbetaling er satt til 15 år.
 • Det koster ikke noe å søke.

Slik oppstår en betalingsanmerkning

Betalingsanmerkninger registreres hos et av landets kredittbyrå. Det er et varsel til andre långivere om at en person ikke har klart å gjøre opp for seg som avtalt.

Veien fra første purring til betalingsanmerkning kan virke kort. Når en fordring ikke betales innen tidsfristen vil det først føre til en purring.

Står regningen fortsatt ubetalt vil långiver motta inkassovarsel. 14 dager senere vil det komme et inkassokrav i posten, hvor såkalte inkassosalær inkluderes.

Om du ikke betaler en regning innen fristen fører det til en purring. Unnlater du å betale denne får du inkassovarsel før et evt. inkassokrav.

Inkassoloven

Inkassobyråene har i følge Inkassoloven rett til å drive inn utestående krav fra privatpersoner og foretak. Det er likevel kun namsmannen som har lov til å drive inn utestående økonomiske krav med tvang.

Hvis et inkassokrav forblir ubetalt vil inkassobyrået kontakte namsmannen og be om at det tas utlegg i skyldnerens eiendeler.

En betalingsanmerkning kan registreres så raskt som 30 dager etter at långiver har tatt rettslige skritt for å drive inn gjelden.

Kredittopplysningsbyråene plikter å informere personer som får betalingsanmerkning. Man har 14 dagers klagefrist på vedtaket dersom man mener at anmerkningen er feil.

Er du nysgjerrig på din egen kredittverdighet? Sjekk hva som står oppført på deg hos Bisnode eller Experian

Andre forhold som gir betalingsanmerkninger

Det er ikke kun ubetalte regninger som har gått til inkasso som kan gi anmerkning. Dersom du inngår avtale om gjeldsordning vil du også få anmerkning. Det samme gjelder ved registrert personlig konkurs.

I tillegg kan du etter eget ønske be kredittopplysningsbyråene Experian, Bisnode eller Evry om å bli sperret for kreditt. Da kan det ikke foretas noen kredittvurdering, og du må selv sørge for å oppheve sperren dersom du vil søke lån senere.

Når blir en betalingsanmerkning slettet?

Anmerkningen skal slettes omgående når du har gjort opp for deg. I enkelte tilfeller kan det likevel ta noen uker før anmerkningen er fjernet.

Loven sier at en betalingsanmerkning skal slettes etter fire år fra registreringsdato.

På den måten risikerer ingen å bli en gjeldsslave i uoverskuelig fremtid.

Er det mulig å refinansiere?

En betalingsanmerkning kan få alvorlige konsekvenser for privatpersoner. Først og fremst vil personen få avslag på alle typer kreditt, inklusive boliglån og billån. Det vil heller ikke være mulig å få innvilget kjøp på avbetaling med en registrert betalingsanmerkning.

Noen få banker og finansselskaper i Norge tilbyr dette selv om lånesøker har betalingsanmerkning. Du finner mer informasjon om refinansiering på denne siden.

Har du bolig eller annen fast eiendom kan lånegiver kreve den stilles som sikkerhet for refinansiering.

Her er det ikke snakk om lån uten sikkerhet som f.eks. forbrukslån eller vanlige refinansieringslån. Långiver krever at lånesøker har bolig eller annen fast eiendom som kan stilles som sikkerhet for denne typen refinansieringslån.

Har man kommet inn i en negativ gjeldsspiral med betalingsanmerkninger og inkassokrav, kan det derfor være mulig å få en “ny økonomisk start” ved å refinansiere med pant i bolig.

Meny