Lån på timen

Mindre forbrukslån kan man i mange tilfeller søke om, og få innvilget, svært raskt. Her ser vi på hvilke muligheter det er for å få lån på timen, og hvordan du går frem for å søke om det.

Smålån du kan få på timen

Hva som regnes som smålån varierer litt mellom de ulike bankene og finansinstitusjonene, fra 1000 kr og helt opptil 100 000 kroner. Som regel regnes imidlertid lån over 50 000 kroner som mellomstort eller et større forbrukslån.

Det som er viktig å være klar over er at uansett hvor lite et lån er, så må banken alltid gjøre en kredittsjekk og individuell vurdering av kunden. Det er pålagt gjennom Utlånsforskriften.

Når det likevel ofte kan lånes ut penger svært raskt, er det fordi det i mange tilfeller holder med automatiserte kontroller.

Smålån man kan ta opp på timen kjennetegnes ved at de er:

 • Lån mellom 1000 og 50 000 kroner
 • Lån det ikke stilles sikkerhet for
 • Man kan ikke ha betalingsanmerkninger
 • Høyere rente enn på større forbrukslån
 • Tilstrekkelig kredittsjekk kan gjennomføres automatisk
 • Lånet signeres gjennom BankID på mobil eller app
Når uforutsette hendelser inntrer kan det være til hjelp med et lån på timen. Med automatiserte kredittsjekker, kan man i noen tilfeller signere en låneavtale med BankID kort tid etter at man har søkt om lånet.

Når er lån på timen aktuelt?

Det er ulike grunner til å søke om lån på timen. For mange er det plutselige uforutsette utgifter som er årsaken til at man søker om et slikt lån. Det kan være en tannlegeregning, eller at bilen bryter sammen og må på verksted. Kanskje skjer det noe med venner og familie som bor et annet sted, slik at man raskt ønsker å kjøpe flybilletter.

Det er å anbefale at man har en økonomisk buffer til å takle slike uforutsette utgifter.

Likevel er det ikke alltid i livet at man klarer å ha ekstra penger på brukskontoen, og da kan et raskt lån være en øyeblikkelig løsning. Det er imidlertid viktig å holde det så lavt som mulig, så man er trygg på å klare å betale tilbake lånet innen den tiden man planlegger med.

Tips: Se også vår artikkel om billig smålån.

Kan alle få lån på timen?

Ikke alle kan få lån på timen. Den grunnleggende kredittsjekken av lånsøkere gjøres automatisk. Dersom man har tilstrekkelig god kredittscore, kan det hende man kvalifiserer for å motta et lite lån automatisk.

Imidlertid er det viktig å være klar over at mange søknader sendes videre til en manuell saksbehandling. Det vil kunne ta et par dager. I slike tilfeller er det derfor ikke mulig å få lån på timen. De fleste banker og finansinstitusjoner forsøker uansett å gi et svar i løpet av 2 – 3 dager.

Du kan selv sjekke din kredittscore på forhånd, for å finne ut om det er sannsynlig at du vil kunne få et raskt lån. Det kan du gjøre gratis og uforpliktende på nettsidene til kredittratingbyråer.

Dersom du har høy kredittrating, vil det være relativt god sjanse for å få innvilget et raskt lån. Da vil du heller ikke ha åpne inkassosaker eller betalingsanmerkninger.

Hvis du i motsatt fall har lav kredittscore, er det stor sannsynlighet for at banken vil gjøre en litt nærmere vurdering av hvorvidt de ønsker å tilby deg et lån. Da vil det uansett kunne være en fordel å få en mer helhetlig vurdering av din privatøkonomi.

Fordeler og ulemper med lån på timen

Fordeler med smålån:

 • Rask avgjørelse gjør at det er en enkel hjelp i en krisesituasjon
 • Gi økonomisk frihet raskt
 • Man slipper å stille sikkerhet

Ulemper med raske smålån:

 • Renten er relativt høy
 • Det kan tilkomme høyere avgifter enn på andre lån
 • Nedbetalingstiden kan være kort
Vær oppmerksom på at renten er relativt høy på smålån som vurderes og utbetales raskt.

Mindre lån eller kredittkort?

De fleste har et eller flere kredittkort. Det er også en god måte å betale uforutsette utgifter på. Derfor vil mange foretrekke det i stedet for å ta opp smålån uten sikkerhet.

Det er tre grunner til det:

 • Kredittkort kan brukes umiddelbart
 • Kredittkort gir deg en rentefri periode
 • Kredittkort har som regel noe lavere rente enn smålån

Dersom man ikke har kredittkort, eller ikke har tilstrekkelig kreditt på kortet sitt, kan imidlertid smålån være en rask måte å skaffe seg ekstra midler på.

Best mulig betingelser ved lån på timen

Selv om du ønsker å ta opp et lån på timen, bør du ta deg tid til å vurdere hva du har råd til å låne. Det lønner seg å vurdere nøye at du er trygg på å klare å betale tilbake lånet så raskt som mulig.

Smålån uten sikkerhet har relativt høy rente, og kan bli kostbare dersom man ikke klarer å betale tilbake lånet innen planlagt tid. Sett opp et budsjett over alle dine utgifter og inntekter, så får du et godt bilde av hvor mye ekstra du har å rutte med hver måned fremover.

Dersom du klarer å betale mer en måned, bør du gjøre det.

For å finne det beste lånet bør du imidlertid søke til flere banker samtidig. På den måten har du mulighet til å motta flere lånetilbud, og kan velge det som har lavest effektiv rente.

Tips: Se også vår artikkel om lån på minuttet.

Oppsummert

Lån uten sikkerhet kan i noen tilfeller betales ut på dagen, også innen en time. Det fordrer imidlertid at du har god nok kredittrating til at det holder å gjøre en automatisk kredittvurdering av økonomien din.

Det er flere grunner til å søke om slike lån, som

 • Uforutsette utgifter
 • Raskt behov for å kjøpe billetter til en reise

Lån på timen har som regel høyere rente enn mange andre lån. Derfor lønner det seg å betale de tilbake så raskt som mulig.