SMS lån i Norge: Søk her

Velg lånebeløp: 123
1 000 kr 150 000 kr
Velg nedbetalingstid: 123
1 år 5 år
Lånebeløp: / Nedbetalingstid: är
MånedsbeløpEff.RenteUtbetaling
Flere valg

Hvordan fungerer et mobil lån?

Et SMS-lån er et lån uten sikkerhet der søknaden sendes inn ved hjelp av en tekstmelding. Produktet er ofte assosiert med lave lånebeløp og kort nedbetalingstid.

Det fungerer på samme måte som et mikrolån eller smålån. Den eneste forskjellen er at du søker med en tekstmelding, fremfor på nettet.

SMS-lån har samme utbetalingsprosess som et forbrukslån og pengene vil stå tilgjengelig på din konto innen 0-2 virkedager. Her er flere kjennetegn:

 • Banken krever ikke at du stiller sikkerhet. Derfor vil også rentene være en del høyere.
 • I gjennomsnitt betaler nordmenn et sted mellom 12 og 15% effektiv rente på forbrukslån. Den samme satsen gjelder for mobil-lån.

Ikke lenger nødvendig

Å søke lån med sms er ikke lenger nødvendig. Tilnærmet alle mobiltelefoner har i dag en innebygget nettleser som lar deg søke direkte på internett.

Prosessen er identisk med å søke om forbrukslån på en vanlig stasjonær PC:

 • Søknaden sendes først inn til banken elektronisk.
 • Långiver foretar en kredittvurdering i det nye gjeldsregisteret via personnummeret ditt.
 • Hvis søknaden godkjennes vil du motta en kontrakt per epost som du kan fylle ut elektronisk.
 • Selve signeringen må skje med bankID.

Derfor bør det heller klassifiseres som et mobillån da du fortsatt kan søke ved hjelp av telefonen.

PS: Du kan søke finansiering via mobilens nettleser fremfor SMS.

Alltid krav om BankID

Alle søknader om mobil lån uten sikkerhet i Norge krever signering med BankID, enten på mobilen eller med den fysiske brikken som banken gir deg.

I Norge har det faktisk i lang tid vært et krav om at alle gjeldsbrev må signeres, uansett beløpets størrelse. I utgangspunktet kan du låne alt fra noen få tusenlapper, opptil en halv million kroner på denne måten.

Finansiering via sms har forøvrig ingen begrensninger sammenlignet med vanlige forbrukslån når det kommer til beløp og nedbetalingstid.

Er det mulig med betalingsanmerkning?

Å skaffe et lån med betalingsanmerkning er svært vanskelig, uansett hvilken type finansiering det er snakk om. Dette bør du vite:

 • Ingen banker med forbrukslån kan hjelpe, med mindre du kan stille sikkerhet for kreditten.
 • Med sikkerhet innebærer at du kan stille pant i egen fast eiendom (bolig).
 • Betalingsanmerkningen står registrert på navnet ditt inntil du har betalt tilbake (eller det har gått 4 år).

Hvis du sitter med en betalingsanmerkning er det bedre å vurdere refinansiering av gjeld.

Historien bak SMS-lån

SMS-lån kom til Norge på 90-tallet, i takt med at flere skaffet seg mobiltelefoner. Den gang var det ikke mulig å skaffe seg finansiering på nett, men det var likevel mulig å låne penger ved hjelp av telefonen.

Oppsettet var enkelt: Bankene sendte ut tekstmeldinger med tilbud om finansiering, hvor det fulgte med instruksjoner for å søke.

Meldingen var ofte formulert slik: Send melding til telefonnummer 18XX med kodeord “PENGER” etterfulgt av ønsket lånebeløp og nedbetalingstid.

Banken sjekket deretter søknaden opp mot personnummeret til den som eide mobiltelefonen. De ba deg i tillegg om å sende inn kopier av lønnsslipper og tidligere skattemeldinger.

Den gang var det heller ikke mulig å motta et sms lån på dagen, nettopp fordi søknaden måtte signeres. På bakgrunn av signeringskravet gikk det raskere å skaffe finansiering hos en bank med et lokalt kontor, fremfor å vente på at avtalen ankom i posten.

Hva koster det?

Lån på mobilen har vanligvis de samme kostnadene som et standard forbrukslån. Kostnadene kan deles opp i gebyrer og lånerenten:

 • Rente: Denne varierer og kan ligge på alt fra 7 prosent til flere tusen prosent.
 • Gebyr for å etablere avtalen: Banker i Norge krever et etableringsgebyr som er ment å dekke inn kostnadene deres for å føre opp gjeldsbrevet. Det finnes riktignok noen få långivere som tilbyr gebyrfrie kreditter, men de er i mindretall.
 • Gebyr for å vedlikeholde avtalen: Belag deg på å betale en liten sum til banken hvert kvartal (hver tredje måned) for at de skal holde avtalen ved like.
 • Gebyr for fakturering: Tidligere var det vanlig å betale et gebyr for å motta faktura. Nesten ingen banker krever et slik gebyr hvis du godtar å kommunisere elektronisk.
 • Kostnad for å forsikring: Gjeldsforsikring er et tilbud til de som ønsker litt ekstra trygghet når de tar opp gjeld.
 • Gebyr for å endre betalingstiden: Noen banker har det som kalles fleksibel finansiering. Det samme tilbys også til de som søker med mobiltelefonen.

Gjeld og låneforsikring

Du bør i tillegg vurdere å skaffe en forsikring for smslånet ditt.

Reglene varierer mellom hver bank, men forsikringen vil som regel dekke inn store deler av hva du skylder dersom du skulle bli ufør eller arbeidsledig/permittert.

Noen gjeldsforsikringer har i tillegg en klausul som sletter opptil 500.000 kroner av gjelden ved dødsfall.

Prisen for en slik forsikring vil som regel oppgis som en prosent av lånebeløpet ditt (ofte 1-2% av lånets totalbeløp).

Forsikringene har i tillegg en spesifikk gyldighetsperiode, på alt fra 12 – 60 måneder.

Myter og sannheter

Flere myter eksisterer om mobillån. Det gjelder særlig nedbetalingstiden, rentene og hvilke beløp som er tilgjengelig.

Nedenfor har vi listet opp noen av de vanligste mytene om lånetypen.

1. Er smslån lettere og kjappere enn andre lån?

Det faktum at du kan bruke mobilen til å søke gjør det muligens noe enklere å søke. Derimot gjelder de samme kravene når bankene skal vurdere en søknad, uansett hvilket beløp eller nedbetalingstid du velger.

Du får ingen spesifikk tidsfordel ved å søke om finansiering på mobilen fremfor andre metoder.

2. Er det kun mulig å låne småsummer?

Nei: Med et mobil-lån kan du søke om beløp fra 500 til 600 000 kroner.

Forutsetningen er at du kan signere søknaden med BankID brikke. For å sammenligne flere smålån kan du klikke her: Forbrukslån.no/smålån.

3. Holder det å sende inn en tekstmelding?

Nei: Det holder ikke kun å søke ved hjelp av en tekstmelding. Du må i tillegg signere papirene elektronisk eller ved å møte opp personlig hos banken.

4. Finnes det tilbud uten kredittsjekk?

Nei: Bankene plikter alltid å utføre en kredittsjekk av den som søker om finansiering. Derimot er det noen banker som stiller mindre strenge krav til betalingsevne, sammenlignet med andre.

SMS finansiering uten kredittsjekk var inntil nylig lovlig i Sverige, men også de valgte å stramme inn på regelverket i 2018. Nå må også alle svenske banker kredittsjekke kundene sine, også ved utbetaling av småsummer.

I Sverige ble det kalt for et “Lån utan UC”, der UC står for Upplysningssentralen. Det er den norske motparten til et kredittbyrå som sjekker hvilken gjeld du allerede sitter med.

5. Kan det innvilges på dagen?

Som regel ikke. Norge har fått et nytt gjeldsregister som gjør det mulig for bankene å hente ut skattemeldingen automatisk når noen søker om finansiering.

Der man tidligere måtte dokumentere inntekten sin med kopi av selvangivelse og lønningsdokumenter er prosessen i dag nesten helautomatisert.

Likevel er det usannsynlig at du får et smslån på dagen. Utenom behandling av søknaden må du i tillegg godkjenne avtalen elektronisk med BankID. Pengene må i tillegg sendes innenfor bankenes transaksjonstider.

6. Har alle tilbudene en høy rente?

Nei. Norsk media har riktignok tidligere publisert saker om temaet, blant annet i Dagens Næringsliv: Tilbyr sms-lån til 9245 % rente.

Det er lett å få inntrykk av at disse rentene gjelder alle slike tilbud, men det medfører ikke riktighet. Det er kun en mindre gruppe banker som krever renter på flere tusen prosent, og disse prisene er ikke forbeholdt søknader som sendes inn på mobilen.

Vurderinger av Forbrukslån.no

Gjennomsnitt: 5/5

Meny