Lån til oppussing av bolig

Oppussing av egen bolig er svært populært blant oss nordmenn. De siste årene har vi brukt over 80 milliarder kroner per år på oppussing.

I denne artikkelen kan du lese mer om dine mulighet for lån til oppussing samt nyttige tips før du starter oppussingsprosjektet.

Dine muligheter for oppussingslån

Når det gjelder finansiering av oppussingsprosjekter, er det en god del nordmenn som har egne oppsparte midler avsatt til dette formålet. Andre tar opp lån til oppussing for å kunne få gjennomført sine prosjekter.

De mest vanlige finansieringsformene er forbrukslån og kredittkort. En annen løsning er å øke det eksisterende boliglånet.

Å øke boliglånet for å få finansiert oppussingsprosjekter, kan i første omgang virke som den beste og rimeligste løsningen, men dette er ikke alltid tilfelle.

Til tross for at renten på boliglån er lavere enn andre lånetyper, er nedbetalingstiden ofte lang.

Se også: Alle forbrukslån i vår oversikt

Det er ikke uvanlig å ha 25 – 30 års løpetid på et boliglån, og en kan spørre seg om det er gunstig å ha såpass lang nedbetalingstid på den delen av lånebeløpet som går til oppussing av boligen.

Å pusse opp boligen kan være en lur investering, spesielt med tanke på et fremtidig salg.

Rentekostnadene på lån til oppussing med lang nedbetalingstid vil i de fleste tilfeller bli dyrere totalt sett, enn om du hadde tatt opp et forbrukslån med kort nedbetalingstid.

Velger du å øke boliglånet, må du dessuten betale både tinglysingsgebyr og gebyr til eiendomsmegler for å skaffe deg en ny verdivurdering av boligen. Dette slipper du dersom du i stedet tar opp et forbrukslån til oppussing.

Les også: Alt om kredittlån

Lån til oppussing uten sikkerhet

Forbrukslån er et lån uten sikkerhet, der den effektive renten ligger høyere enn på lån med sikkerhet.

Likevel har forbrukslån som regel langt lavere rente enn det du må betale på for eksempel kredittkort. Det samme gjelder for handlekontoer hos byggevarekjeder eller noe som er kjøpt på avbetaling.

Ikke alle har tilstrekkelig oppsparte midler til oppussingen, og noen har ikke muligheten til å øke sitt eksisterende boliglån for å kunne gjennomføre sine prosjekter. I slike tilfeller vil et forbrukslån til oppussing være et godt alternativ.

Det er også slik at en ikke alltid kan vente med nødvendige vedlikeholdsprosjekter på boligen. Kanskje trenger du å få fikset opp i det som må gjøres med boligen raskt.

Er det snakk om en taklekkasje eller råteskade, kan en utsettelse av problemet bidra til at skaden blir mye dyrere og mer omfattende å reparere.

Det er ikke alle nødvendige vedlikeholdsprosjekter på boligen man kan vente med.

Det er også viktig å påpeke at lånet bør investeres i tiltak som øker boligens salgsverdi. Oppussing av kjøkken eller installering av peis er to eksempler på tiltak som kan øke verdien på hjemmet ditt.

Oppussing bør betraktes som en finansiell investering, som også fører med seg økt trivsel og glede for familien.

Så lenge du har økonomi til å betjene forbrukslånet, vil det ikke være noe i veien for å ta opp et forbrukslån til vedlikehold eller oppgradering av boligen.

Betal lån til oppussing ned så raskt som mulig

På grunn av de høyere rentene på forbrukslån anbefales det likevel alltid å betale ned lånet raskest mulig.

Det er enkelt å foreta ekstra innbetalinger på et forbrukslån, og det påløper ikke noen merkostnader. I tillegg kan du når som helst innfri hele lånet.

Vurder en lånemegler når du skal låne til oppussing av bolig

Vurder en låneagent om du har bestemt for deg å ta opp et lån uten sikkerhet. Du kan spare både tid og penger.

Har du bestemt deg for å ta opp et forbrukslån til oppussingsprosjektet ditt, kan du benytte en lånemegler.

En lånemegler innhenter tilbud for deg fra over 20 forskjellige banker.

På denne måten kan du sammenligne renter og andre kostnader på forbrukslån, og deretter velge det billigste lånet.

Axo Finans, Sambla og Lendo er eksempler på noen av landets ledende lånemeglere, og det er gratis å benytte deres tjeneste.

Nyttige tips før du starter på et oppussingsprosjekt

Å pusse opp boligen kan lønne seg med tanke på et nært forestående boligsalg. En bolig som fremstår som nyoppusset, vil i mange tilfeller øke salgssummen.

Les også: Guide til oppussing (ekstern link)

Enten du velger å øke boliglånet, eller vil ta opp et forbrukslån til oppussingen, bør du merke deg våre tips som bidrar til å redusere utgiftene;

  1. Planlegg oppussingsprosjektet, og lag et realistisk budsjett.
  2. Skaff deg oversikt over hvor mye du har behov for å låne.
  3. Trenger du håndverker? Hent inn tilbud fra flere forskjellige håndverkere, og sammenlign priser.
  4. Lån uten sikkerhet til oppussing? Bruk en lånemegler for å oppnå lavest mulig rente.
  5. Ikke lån mer enn nødvendig, og betal ned lånet raskest mulig.

Undersøkelser viser at norske hjem og hytter pusses opp for nærmere 70 milliarder kroner hvert år. En solid andel av kostnadene finansieres med lån uten sikkerhet og investeringsnivået vil sannsynligvis fortsette å holde seg høyt i årene som kommer.

Vurderinger:

Gjennomsnitt: 4,5/5

Strong Testimonials form submission spinner.

Required

Hva er ditt navn?
Skriv inn en passende overskrift for din vurdering
rating fields
Gi oss fra 1 til 5 stjerner hvor 5 er best