Lån uten fast jobb

Det vises ofte til at den faste inntekten vurderes når man søker om lån, men det er fullt mulig å søke om lån også selv om man ikke har fast jobb. Her kan du lese om hvordan du gjør det på best måte.

Man kan søke om lån uten fast jobb

Det er aldri godt å vite når man kommer til å trenge penger til en uforutsett utgift – det er det som gjør at det er uforutsett!

Derfor kan det hende at man brått befinner seg i den situasjonen, uten at man har tre års lønnsslipper å vise til. For det er nettopp det som ofte etterspørres når man søker om lån. Likevel skal du ikke la deg avskrekke av det. Det er fullt mulig å søke om lån selv om man ikke har lønnsslipper.

Hvorfor søke lån uten fast jobb

Det kan være mange grunner til at man søker om et lån selv om man ikke har fast jobb med en regelmessig inntekt. Noen av grunnene er gjerne at man er:

  • Uføretrygdet
  • Student
  • Arbeidsledig
  • Selvstendig næringsdrivende

Alle disse bakgrunnene kan likevel gi grunnlag for å få innvilget lån.

Uføretrygdet

Det er fullt mulig å søke om lån selv om man ikke har inntekt fra en fast jobb.

Dersom man er helt eller delvis uføretrygdet får man utbetalt trygd fra NAV. Grunnlaget for det kan du lese mer om på deres nettsider. De fleste finansinstitusjoner vil godta dette som inntektsgrunnlag på linje med en inntekt.

Det settes ofte en grense for minimum årsinntekt for å søke om lån. Likevel er den gjerne så lav at en uføretrygd vil være tilstrekkelig. Kravene varierer litt fra bank til bank, så man bør sjekke hvilken som passer best til den situasjonen man er i.

Student

Studenter får i utgangspunktet ta opp lån og stipend fra Lånekassen.

De har gode betingelser, både når det gjelder renter og nedbetalingsordninger. Derfor lønner det seg først og fremst å benytte seg av dem så lenge man har mulighet.

Dersom man i enkelte tilfeller trenger ekstra penger, kan det også være mulig å søke om såkalte Studentlån hos en del finansieringsforetak. Det er lån uten sikkerhet, og vil derfor ha høyere rente enn en del andre lån.

Det vil derfor være en fordel å forsøke å unngå slike relativt kostbare lån i studietiden, og i alle fall begrense dem dersom man er nødt til å låne penger. Det er også en fordel å forsøke å betale de ned så raskt som mulig, for eksempel ved å ta en ekstrajobb eller sommerjobb ved siden av studiene.

Arbeidsledig

Dersom man er arbeidsledig, kan det oppstå situasjoner hvor man får uforutsette utgifter. Hvis man ikke vet når man får ny jobb og fast inntekt, så er det likevel en fordel å forsøke å unngå forbrukslån uten sikkerhet.

Hvis det likevel er nødvendig å låne penger, vil det være en stor fordel å ha en medlåntaker med fast inntekt. For eksempel kan samboere eller ektepar søke sammen.

Da er det viktig å være klar over at begge står ansvarlige for gjelden. Det betyr at dersom den arbeidsledige ikke kommer i jobb, og klarer å betale gjelden, så vil medlåntakeren måtte betale tilbake den gjenstående gjelden.

Selvstendig næringsdrivende

Hvis du er selvstendig næringsdrivende kan du dokumentere inntekten din med selvangivelsen og næringsoppgaven din.

Som selvstendig næringsdrivende kan man gjerne ha en god inntekt, men ikke ha lønnslipper som man kan sende med lånesøknaden. Dette behøver ikke å være et problem.

Da kan du i stedet sende inn selvangivelse og næringsoppgave for det siste året. Dersom du har nylig startet, men allerede tjener penger, kan du eventuelt sende inn regnskapet ditt så langt i år.

Særlig hvis du har hatt stødig drift i noen år, og kan vise til god inntekt på selvangivelsen, så vil det telle like godt som lønnsslipper. Hvor lenge du må ha drevet med overskudd blir en vurdering hos banken, akkurat som de gjør individuell vurdering av hver enkelt søker i alle henseender.

Bruk en lånekalkulator

Uansett hvilket inntektsgrunnlag man har, så er det viktig å vurdere hvor mye man har råd til å betale tilbake hver måned, og ikke låne mer enn det beløpet tilsier.

Ved å benytte en lånekalkulator kan man lett beregne både hva et lån vil koste i måneden, og hva den totale kostnaden vil bli. Se vår forbrukslån kalkulator her: forbrukslån.no/forbrukslån-kalkulator/

Sett opp en realistisk nedbetalingsplan

Før du søker om lån bør du sette opp et budsjett over pengene du har tilgjengelig for å betale på lånet hver måned, enten det er trygd eller andre inntekter. Deretter fører du opp alle utgiftene dine.

Da kan du lage en god nedbetalingsplan. Det er viktig at den er realistisk, slik at du ikke får betalingsproblemer senere.

Finn det lånet som er best for deg

For å være trygg på at du finner den banken som kan gi deg det aller beste tilbudet, bør du søke hos mange banker samtidig. Når du mottar tilbud må du sammenligne den effektive renten.

Den effektive renten inkluderer alle gebyrene banken krever inn, og er derfor den reelle prisen på lånet. Samtidig er den derfor det beste sammenligningsgrunnlaget.

Det er viktig at du søker om samme beløp, og med samme nedbetalingstid, for å kunne sammenligne tilbudene.

Kontakt banken hvis du får problemer

Hvis situasjonen din endrer seg til det verre, slik at du får problemer med privatøkonomien, bør du snarest kontakte banken hvor du har lånt penger. De vil ønske å finne en løsning, for at du over tid skal klare å gjøre opp for deg.

Det vil også telle positivt for din kredittvurdering at du selv aktivt forsøker å få til en ny avtale, og er ærlig ovenfor kreditoren din. De vil dessuten ha god erfaring med å hjelpe andre i den samme situasjonen som deg, og vil derfor kunne komme med råd til løsninger.

Oppsummert

Dersom du ikke har lønnsslipper å sende med lånesøknaden din kan du likevel søke om lån. Du kan for eksempel dokumentere inntekten din gjennom:

  • Utbetalinger fra NAV
  • Selvangivelse
  • Regnskap fra eget foretak

Det er alltid viktig å være nøye med å ikke låne mer enn du har råd til å betale tilbake. Banken vil alltid vurdere din evne til å betale tilbake lånet. I tillegg bør du også selv bruke en lånekalkulator for å se hva et lån vil koste deg i måneden. Da kan du vurdere nøye hvor mye du har råd, og behov, for å låne.