Hva er kredittsperre?

Det er viktig å kjenne til hva en kredittsperre innebærer. Her forklarer vi hva det er, og hvorfor det noen ganger er lurt å sette opp en frivillig kredittsperre.

Dette er kredittsperre

I utgangspunktet kan en rekke foretak kredittsjekke deg. Det gjelder for eksempel banker, forsikringsselskaper eller mobilselskaper – hvis du søker om å tegne abonnement hos dem.

Dersom du oppretter en kredittsperre vil imidlertid ikke noen kunne kredittsjekke deg.

Dette er kredittsjekk

En kredittsjekk er en grunnleggende kontroll av din betalingshistorikk og betalingsevne. De fleste foretak som tilbyr lån, avbetaling, ulike abonnementer osv. utfører en slik sjekk av sine kunder.

Det vil si at hvis du for eksempel skal ta opp et lån, kjøpe en bil på avbetaling eller ta opp abonnement på strøm, telefon eller strømmetjenester, så blir du først kredittsjekket.

Dersom du har innført en kredittsperre, vil det imidlertid ikke være mulig å gjennomføre en slik sjekk. Det vil i neste omgang bety at foretaket som ba om kredittsjekken ikke vil tilby deg sine tjenester. Da vil du ikke kunne ta opp lån og abonnementer eller kjøpe noe på avbetaling.

Foretak som tilbyr lån, avbetalinger og abonnementer kredittsjekker sine kunder. Når du oppretter en kredittsperre, vil de ikke lenger kunne kredittsjekke deg. Det vil i de fleste tilfeller føre til at du ikke blir tilbudt slike lån og kreditter.

Hvorfor sette en kredittsperre

Det er tre viktige grunner til at noen innfører en kredittsperre:

  1. Begrense faren for identitetstyveri
  2. Forebygge identitetstyveri
  3. Begrense raske lån og kostbare impulskjøp på avbetaling

1. Begrense faren for identitetstyveri

Å begrense faren for identitetstyveri er en viktig grunn til at noen velger å opprette kredittsperre. Hvis man for eksempel opplever at noen stjeler passet, førerkortet eller et annet ID-bevis, kan det være en fornuftig ting å gjøre.

Dersom tyvene forsøker å ta opp lån eller kreditter med den stjålne ID-en, vil det ikke være mulig dersom det er opprettet en kredittsperre.

Det er årsaken til at det anbefales å sette opp en kredittsperre så raskt man kan dersom man blir frastjålet ID-papirer.

2. Forebygge identitetstyveri

En del velger også å opprette kredittsperre i et forsøk på å hindre identitetstyveri, selv om de ikke er blitt frastjålet ID-papirer.

Det vil si at man ikke venter til et eventuelt tyveri skjer, men har en kredittsperre hele tiden.

Da må man selv gå inn og aktivt oppheve kredittsperren de gangene man selv ønsker å ta opp lån eller abonnementer, eller andre anledninger hvor han selv har behov for å tillate kredittsjekk.

Ved å ha en aktiv kredittsperre vet man at dersom egne ID-dokumenter kommer på avveie, vil de ikke kunne bli brukt til å ta opp lån.

3. Begrense raske lån og kostbare impulskjøp på avbetaling

Kredittsperre kan også benyttes for å få orden på egen privatøkonomi. Særlig hvis man har mistet oversikt og kontroll over egen økonomi, kan kredittsperre være til hjelp.

Man kan selv fjerne kredittsperren. Likevel tar det litt tid, slik at man ikke har anledning til å ta opp raske lån eller handle på kreditt impulsivt.

Det er generelt lån og kreditter som kan tas opp raskt, som er dyrest i det lange løp. Derfor kan en kredittsperre være til hjelp.

Hvis man har opprettet en kredittsperre vil det være vanskeligere å ta opp raske lån eller gjøre kostbare impulskjøp på avbetaling. Derfor kan det være til hjelp hvis man ikke har kontroll på egen privatøkonomi.

Følg med på kredittsjekk

Det er likevel ikke slik at en kredittsperre stanser alle muligheter for identitetstyveri. Så dersom du opplever slike forsøk, bør du snarest politianmelde det.

Dessuten er det alltid viktig å huske på at man aldri skal oppgi passord til andre. I tillegg kan det være en god forsikring å skaffe seg låsbar postkasse. På den måten begrenser du risikoen for at noen kan stjele brev med viktige opplysninger.

Hvis noen forsøker å gjennomføre en kredittsjekk med din ID, skal du alltid bli varslet om det. Det skjer via et såkalt gjenpartsbrev, noe du kan lese mer om hos Datatilsynet.

Det er viktig å lese slike brev når man mottar det. Da kan du sjekke om informasjonen stemmer, og at det faktisk var du som ba om tjenesten eller varene som førte til at et foretak kredittsjekket deg. Hvis det ikke er en handling du kjenner til, bør du kontakte kredittforetaket som utførte sjekken for å få utfyllende informasjon.

De har plikt til å informere deg om hvorfor de har bedt om opplysninger om deg.

Slik setter du kredittsperre

For å etablere en kredittsperre må du kontakte selskapene som leverer kredittinformasjon. Det er kun et fåtall slike selskaper, siden slike kredittopplysningsselskaper må ha konsesjon fra Datatilsynet. I Norge er det Bisnode, Experian, Creditsafe og Tietoevry som utfører kredittsjekk.

Du må kontakte alle disse selskapene når du ønsker å etablere en kredittsperre. På samme måte må du også kontakte dem når du ønsker å oppheve kredittsperren.

For å opprette, og fjerne, kredittsperre må man kontakte hvert enkelt kredittopplysningsselskap i Norge. Dette er selskaper som har konsesjon fra Datatilsynet, derfor er det lett å finne frem til hvilke selskaper det gjelder.

Oppsummert

Kredittsperre kan du selv opprette og fjerne. Det gjør du ved å kontakte kredittopplysningsforetakene i Norge. Det er i hovedsak tre grunner til å etablere en kredittsperre:

  • Begrense faren for identitetstyveri
  • Forebygge identitetstyveri
  • Begrense raske lån og impulskjøp på avbetaling