Slik sletter du kredittkortet ditt

Kredittkort er en praktisk måte å betale på. Noen ganger kan det imidlertid være både lurt og nyttig å slette kredittkortet. Her viser vi deg hvorfor og hvordan.

Lurt å slette kredittkort

Med forsikringer, cashback og gratis kreditt frem til forfall, er kredittkort smarte og praktiske betalingsmåter. Det at de er så enkle å bruke, kan imidlertid også bli til en ulempe. Dersom man har brukt kredittkortet for mye, og kommer på etterskudd med kredittkortregningen, er det på tide å stoppe opp og vurdere forbruket.

Kredittkortgjeld er kostnadsfri kun så lenge beløpet er rentefritt. Det er frem til regningen forfaller. Hvis man da velger å kun betale minstebeløpet på kredittkortet, påløper det dyre renter.

Dersom man i tillegg har flere kredittkort, som det blir liggende gjeld på, blir det fort kostbart. Da kan det være på tide å slette et eller alle kredittkortene.

Kredittkort er en trygg og enkel måte å betale på. Imidlertid kan det for noen bli for enkelt, slik at man mister kontroll over bruken. En løsning kan da være å slette kredittkortet, for å få oversikt på privatøkonomien igjen.

Slik går du frem for å slette kredittkortet

Det holder ikke bare å ta frem saksen og klippe kredittkortet i to.

Du må ta kontakt med banken, og melde ifra at du ønsker å slette kortet. De fleste kredittkortutstedere har nettbank eller app, hvor du kan gå inn og slette kortet selv.

Hvis du har betalt regningen din, og ikke benyttet kredittkortet etterpå, så er det ikke noe problem. Da skylder du ikke banken noe, og du står fritt til å avslutte kredittkortet.

I motsatt fall, hvis du har gjeld stående på kredittkortet, så må du gjøre opp for deg. Dersom du har problemer med å betale den regningen, så forsvinner den ikke ved å slette kortet. Likevel er det et første skritt, fordi det hindrer deg i å bruke kortet mer og dermed øke det rentebærende beløpet.

Når du avslutter et kredittkort med utestående gjeld, vil du motta en regning med krav om å betale inn hele det beløpet du skylder.

Da kan du ikke lenger kun betale et minstebeløp. Det kan være tøft. Likevel vil det lønne seg i lengden å bli kvitt dyr kredittkortgjeld.

Du kan som regel ta kontakt med banken som utstedte kredittkortet til deg, og be om en nedbetalingsordning. I de fleste tilfeller vil det være mulig å få til.

Siden renter på kredittkortgjeld er høye, vil det imidlertid ofte fortsatt være relativt høy rente også på en slik nedbetalingsordning.

Refinansiere eksisterende kredittkortgjeld

Derfor kan det lønne seg å refinansiere kredittkortgjelden i stedet.

Hvis du i tillegg har annen forbruksgjeld, som forbrukslån eller ulike avbetalingsordninger, så vil det være smart å refinansiere alt samlet. Det er tre hovedgrunner til det:

  1. Lavere rente
  2. Lengre nedbetalingstid
  3. Bedre oversikt over privatøkonomien

Lesetips: Les mer om refinansiering av lån her: forbrukslån.no/refinansiering/

1. Lavere rente

Det er slik at banker som regel gir bedre rentebetingelser ved større lån enn ved mindre lån. Derfor har ofte nedbetalingsordninger og smålån høyere rente enn et samlet, større lån. Du vil også kunne finne en bank som spesialiserer seg innen det du har behov for, og som dermed kan gi deg best mulig betingelser.

Når du skal refinansiere kredittkortgjelden bør du søke om refinansieringslån hos mange banker. På den måten kan du enkelt finne frem til den som tilbyr lavest mulig renter.

2. Lengre nedbetalingstid

Bankene har, etter Utlånsforskriften, anledning til å gi mye lengre nedbetalingstid til et refinansieringslån enn til andre typer forbrukslån. Det er fordi refinansiering er ment å hjelpe kunder økonomisk på fote igjen. Da er noen ganger lavere månedlige terminer nødvendig. Det gjør at de månedlige utgiftene blir lettere å klare, når mat, strøm og mye annet er blitt dyrere.

Samtidig er det viktig å huske på at lengre nedbetalingstid gjør at gjelden er rentebærende lengre. Du betaler renter over lengre tid, derfor blir lånet dyrere samlet sett.

Husk derfor på at det er anledning til å betale inn ekstra på et lån, dersom du får bedre råd etter hvert, eller har ekstra å rutte med en måned.

Tips: Se også vår refinansiering kalkulator.

3. Bedre oversikt over privatøkonomien

Å samle all forbruksgjeld i et lån, gjør at man får bedre oversikt. Det er langt lettere å vite hvor mye man må ut med hver måned.

Dessuten trenger man kun å forholde seg til en regning hver måned. Det gjør at man kun behøver å betale et administrasjonsgebyr hver måned, i stedet for et på hver av gjeldspostene. Du kan sjekke hvor mye du har i forbruksgjeld hos Gjeldsregisteret.

Det kan lønne seg å refinansiere kredittkortgjelden når du sletter kredittkortet. Dersom du har annen forbruksgjeld i tillegg, vil det da være lurt å ta med alt i ett nytt, samlet refinansieringslån.

Oppsummert

Dersom det har blitt vanskelig å holde kredittkortbruken under kontroll, kan det være på tide å slette kredittkortet. Hvis man har utestående gjeld på kortet, må den samtidig innfris. Da kan det lønne seg å refinansiere den, dersom det er vanskelig å betale alt på en gang. Du kan følge noen enkle trinn, for å gjøre det økonomisk best mulig:

  • Slett kredittkortet i nettbanken eller appen fra banken din
  • Skaff deg oversikt over eventuell annen forbruksgjeld
  • Søk om refinansieringslån til mange banker
  • Velg det lånet som har lavest rente
  • Betal kredittkortregningen, og eventuell annen forbruksgjeld