Slik finner du forbrukslån med beste rente

Det er mange tilbydere av forbrukslån, og det kan derfor være forvirrende å velge hvilken bank eller finansagent som er best. Her viser vi deg hvordan du skal gå frem for å finne den tilbyderen som gir nettopp deg best forbrukslån rente.

Forbrukslånrenten settes individuelt

For det første er det viktig å huske på at finansinstitusjoner er pålagt å behandle hver enkelt lånesøknad individuelt. Det betyr samtidig at forbrukslån renten fastsettes individuelt.

Dersom to personer søker om samme lånebeløp og nedbetalingstid, i den samme banken vil de likevel kunne bli tilbudt ulik forbrukslån rente.

Dette fører til at du bør gjøre dine egne vurderinger når du skal søke om lån. Selv om noen tipser deg om at de har fått bra vilkår i en bank, så er det ikke sikkert at det er den banken som passer best for deg.

Tips: Se her for en oversikt over banker med lav rente

Dette er rente

Renten er betalingen banken tar for å låne ut penger. Forbrukslån renten settes utifra din økonomiske situasjon.

Renter er en betaling for å låne penger. Når en bank godtar å låne penger til en kunde bestemmer de samtidig hva de ønsker å tjene på å låne ut pengene. Dette er renten.

Når en kunde setter penger inn i banken går renten andre veien. Da betaler banken kunden for å få lov til å forvalte disse pengene. Det er sparerenten du får når du setter penger inn på kontoen din.

Når en bank skal vurdere hvor mye de skal ta i rente, er risiko en viktig faktor. Dersom banken anser det som stor sannsynlighet for at du vil betale pengene tilbake, så utgjør du en liten risiko. Da vil banken kunne tilby en av sine beste rentebetingelser.

Dersom banken i motsatt fall vurderer det slik at det er relativt stor risiko knyttet til å låne ut penger til deg, vil de kunne ønske å ta høyere betaling. Da vil du bli tilbudt dårligere rentebetingelser.

Ulike typer renter

Det er flere forskjellige typer renter. Når det gjelder forbrukslån må du forholde deg til to typer renter:

 • Nominell rente
 • Effektiv rente

Nominell rente

Det er ofte stor forskjell på den nominelle og effektive renten på forbrukslån. Vi gjør deg oppmerksom på at det er den effektive du skal se på ved sammenligning.

Den nominelle renten er den årlige renten man betaler på et lån. Denne renten oppgis ofte når bankene presenterer et låneeksempel. Imidlertid viser den kun til rentekostnaden, og ikke de øvrige kostnadene ved lånet.

Effektiv rente

Den effektive rente er den nominelle renten i tillegg til alle gebyrer og øvrige kostnader forbundet med lånet. Den viser dermed den totale kostnaden på forbrukslånet.

Hvilke kostnader som tilkommer i tillegg til renten varierer en god del. Det er utgifter som etableringsgebyr og termingebyrer. Disse kan variere ganske mye fra bank til bank. De kan dessuten utgjøre en betydelig sum til sammen, når et lån løper over flere måneder.

Det er derfor den effektive renten du bør forholde deg til når du skal vurdere hva et forbrukslån koster, og når du skal sammenligne ulike lånetilbud.

Tips til hvordan oppnå forbrukslån med beste rente

Her viser vi deg fire tips til hvordan få best forbrukslån rente.

 1. Forbedre din kredittscore
 2. Søk forbrukslån gjennom flere banker
 3. Bruk en finansagent for å gjøre jobben for deg
 4. Søk sammen med noen

1. Forbedre din kredittscore

Bankene er pålagt å behandle hver enkelt søknad individuelt. Det gjør de blant annet ved å innhente kredittinformasjon, såkalt kredittscore, fra kredittratingbyråer.

Kredittscoren din baseres på faktorer som inntekt, eksisterende gjeld, alder og betalingshistorikk.

Dersom din kredittscore er dårlig kan du ta grep for å bedre den før du søker om lån. Hvis du eksempelvis har en åpen inkassosak eller en betalingsanmerkning vil det telle negativt inn på søknaden din om forbrukslån.

Kredittscoren bidrar både til avgjørelsen om hvorvidt du får innvilget lån og også hvilken forbrukslån rente du blir tilbudt.

Dersom du har en lav kredittscore kan du forbedre den ved å;

 1. Betale ned dyre lån fra for eksempel kredittkort og smålån med høye renter
 2. Øke egenkapitalen din ved å for eksempel selge ting du ikke trenger
 3. Kvitt deg med inkassovarsler og betalingsanmerkninger. Disse slettes ved å gjøre opp kravet.
 4. Fast inntekt om dette er noe du ikke har. De fleste baker krever lønnslipper fra minimum de tre siste månedene.

2. Søk forbrukslån gjennom flere banker

Det er helt avgjørende å søke om lån hos flere banker samtidig for å oppnå best forbrukslån rente. Ved å søke hos flere banker kan du enkelt sammenligne tilbud og velge den banken som gir deg beste forbrukslån rente.

For å at du skal kunne sammenligne tilbudene bør du også da søke om samme beløp og lik nedbetalingstid i alle bankene.

Husk også at det er kostnadsfritt og uforpliktende å søke om lån, også gjennom lånemeglere.

Etter at du har sendt søknadene er det bare å vente på svar. Vanligvis svarene innen tre dager. Noen kommer også på dagen. V

ed å signere med BankID på mobil kan du signere avtalen og få pengene inn på kontoen innen kort tid.

3. Bruk en finansagent for å finne beste rente

Finansagenter kan bistå deg med å sende søknaden til mange banker. Dette kan øke sjansene dine for å oppnå beste mulige lån med gode vilkår. Låneagenter har som regel avtale med et visst antall banker, og sender søknaden til disse på dine vegne..

Du betaler ikke lånemeglerne noe. De får sin godtgjørelse fra bankene de samarbeider med.

Det kan variere litt hvilke banker lånemeglerne har avtaler med. Derfor er det gjerne lurt å ikke søke kun gjennom en lånemegler.

Du kan se i listen deres hvilke banker de samarbeider med, og eventuelt supplere med noen andre banker selv.

Søk lån med en medsøker for å øke dine sjanser for en lav forbrukslån rente

4. Søk forbrukslån sammen med en partner

Det er flere fordeler ved å søke forbrukslån sammen med en medsøker. Som oftest er dette din partner eller ektefelle, men du kan også søke sammen med en venn eller slekning. Ved å søke med en medsøker vil banken ofte kunne gi deg en lavere forbrukslån rente.

Det er også større sjanse for at søknaden blir godkjent. I tillegg innebærer en medsøker som oftest også at du kan ta opp et større lån uten sikkerhet.

Vær imidlertid oppmerksom på at en eventuell medlåntaker også blir ansvarlig for lånet på lik linje med hovedsøker.

Oppsummert

 • Forbrukslån renten blir satt individuelt basert på din økonomiske situasjon.
 • Husk at det er forskjell på den nominelle renten og den effektive renten. Det er den effektive renten du bør forholde deg til da den tar med alle kostander forbundet med lånet.
 • For å oppnå best mulig forbrukslån rente bør du først forbedre din kredittscore og søke gjennom flere banker. Bruke gjerne en finansagent som vil søke i flere banker på dine vegne. Til slutt bør du også vurdere å søke sammen med en partner for å oppnå best forbrukslån rente.