Derfor bør du refinansiere smålån

Har du mange smålån, kan det være smart å refinansiere og samle dem. Her forklarer vi hvorfor refinansiering av smålån er en god ide.

Hva er refinansiering av smålån?

Å refinansiere smålån betyr at du tar opp et nytt lån med lavere rente, slik at du lettere kan betale ned de gamle lånene. Ved å refinansiere, samler du lånene i ett lån og innfrir dermed smålånene.

Som dine andre smålån er også refinanseringslånet et forbrukslån dersom du ikke stiller med sikkerhet.

Hvorfor refinansiering av smålån?

Kanskje har du tatt opp ulike smålån gjennom ulike tjenester. Å bruke kredittkort eller avbetalingsordninger er enkelt og praktisk.

Ofte, når man handler i nettbutikker, kan man handle på avbetaling. Kanskje er det bare en bukse til noen hundrelapper – eller det kan være et vitrineskap. Kanskje kjøper du kanskje også en pakkereise på kreditt?

I utgangspunktet var det kanskje kun små beløp du har i lånene dine. Men små summer kan raskt bli store om du ikke betaler ned gjelden i tide. Med flere lån vil det medføre flere gebyrer, og du kan oppleve at det er krevende å holde kontroll på flere lån på én gang.

Refinansiering av smålån er gunstig for å spare penger, særlig om du har flere små lån med høy rente. Vi har samlet fordelene med å refinansiere smålån i tre punkter:

 • Få mer penger til overs
 • Få mer kontroll over økonomien
 • Betal ned lånet raskere

Lesetips: Les mer om smålån i Norge.

Det er mange årsaker til å refinansiere smålån. Du kan få mer penger til overs hver måned og lettere få oversikt over økonomien din.

#1. Få mer penger til overs

En fordel med å refinansiere smålån, er at du kan sitte igjen med mer penger hver måned. Når du låner eller kjøper noe på avbetaling, vil det etter hvert påløpe renter og gebyrer.

Ved å refinansiere, kan du få bedre vilkår. Ofte gis lavere rente på høyere lån. Lånebeløpet blir større når du samler alle smålån i ett, og du vil derfor slippe å betale like store summer i renter.

Ved å samle lånene i ett lån, vil også fakturagebyrene og lånegebyrene bli færre, og den totale summen vil derfor bli lavere.

Lavere kostnader gir mer penger i lommeboken, og på ett år kan det bli store summer. Sparebank1 beskriver at en familie på fire sparte over 300 000 kroner ved å refinansiere smålån, og at en eldre kvinne fikk nesten 3000 kroner mindre å betale i måneden.

Derfor kan refinansiering av smålån gi bedre økonomi over tid!

#2. Få bedre kontroll ved å refinansiere smålån

Ved å refinansiere smålånene, vil du kunne få bedre oversikt over økonomien din. Det er enklere å forholde seg til én bank og ett lån, enn mange banker og mange smålån.

Om du samler all gjelden din på ett sted, kan du redusere stresset som følger med det å ha mange lån å holde oversikt på.

Fakturaer fra ulike kunder kommer ofte til ulike tidspunkt, og kanskje også i ulike kanaler. Noen har e-faktura, andre kommer i innboksen i e-posten din, andre får du kanskje sms-varsling på. Dette kan gjøre at det er vanskelig å holde oversikt over forfallsdatoer og størrelsen på gjelden din.

Tips: Lag et budsjett over alt du tjener og bruker, og over lånene du skal betjene. Sett av penger til å betale ned lånene. Lag deg en betalingsplan. Slik kan du lettere ta kontroll over egen økonomi, og ha større sjanse for å ikke gå i minus.

Lag deg et budsjett og en nedbetalingsplan. Slik er det enklere å sette av penger til nedbetaling av lånet.

#3. Betal ned lånet raskere

Når du tar opp et lån for å refinansiere smålån, kan det være enklere å sette av penger til nedbetaling av lånet, fordi du har mer oversikt og færre gebyrer. Mange refinansieringslån har lang betalingstid.

Men husk: Det er lett å gå i fella og betale minst mulig hver måned. Dette er ikke smart, for rentene blir høyere om du bruker lengre tid på å nedbetale lånet.

Budsjettet vil hjelpe deg til å se hvor mye du kan og bør sette av til nedbetaling av refinansieringslånet.

For mange kan det være greit å betale mindre per måned i en periode, om det er nødvendig for å kunne ta kontrollen over egen økonomi. Men dette bør man ikke gjøre over tid. Da vil beløpet bare vokse seg større.

Om man har økonomi til det, bør man sette av nok penger til å betjene lånene, for slik å unngå ugunstige kostnader som følger med.

Mange små lån gir gjerne høyere renter. Ved å samle disse lånene i ett lån med høyere lånebeløp, vil du få lavere rente og færre gebyrer.

#4. Slik samler du og refinansierer smålånene dine

Det er enkelt å samle og refinansiere smålån. Du kan søke om å få refinansiere smålån hos alle långivere, og det er mange å velge mellom. Når du søker om refinansieringslån, trenger du BankID, personopplysninger og oversikt over økonomien din.

Husk at du kan søke hos flere banker samtidig. Dette kan være smart, for da kan du sammenligne tilbudene du får fra ulike banker. Å søke om refinansiering av smålån er helt uforpliktende, og du kan velge den banken som passer deg best.

Det er flere ting du bør være bevisst på når du skal velge bank å ta opp et slikt refinansieringslån i:

 • Renter
 • Gebyrer
 • Betingelser
 • Vilkår
 • Omdømme

Hvis du trenger penger raskt, vil det være gunstig å velge den banken du allerede har konto hos. Men det er ikke sikkert at det er akkurat denne banken som har de beste vilkårene for å refinansiere smålån. På denne siden, kan du sammenligne ulike låneaktører som tilbyr refinansiering.

Oppsummering

 1. Refinansiering av smålån kan være smart av flere årsaker. Små lån har ofte høy rente, og man kan ende opp med å betale mange gebyrer fordi man har mange lån. Slik kan du få mer oversikt over gjelden din og økonomien din som helhet.
 2. Du kan lettere følge med frister for betaling, og på grunn av lavere renter og gebyrer, kan du få mer penger å rutte med hver måned.
 3. Husk å sjekke vilkår og renter hos banken du velger, for det varierer fra bank til bank. Søk gjerne om refinansieringslån hos flere. Slik kan du enklere finne lånet med de beste vilkårene og velge en bank som passer for deg og din økonomi.