Mellomfinansiering

Når man skal kjøpe bolig, og samtidig selge den boligen man har, er det hektisk. Dessuten er det krevende økonomisk, siden man ofte eier to boliger samtidig. Da kan mellomfinansiering være til god hjelp.

Mellomfinansiering før man har solgt boligen

Mellomfinansiering er et vanlig lån, men kun et midlertidig lån. Det skal brukes til å betale for en ny bolig, før man har fått penger fra salg av sin eksisterende bolig.

Med et slik lån har man tilstrekkelig økonomisk fleksibilitet til å kjøpe en ny bolig, før man selger, og dermed gjøre et boligbytte akkurat når man selv ønsker det.

Lån til mellomfinansiering har som regel høy rente, men rentesatsen vurderes individuelt, akkurat som med andre lån.

Mellomfinansiering skiller seg ut ved at det som regel ikke betales avdrag på lånet. Vanligvis har man det kun kort tid, og så betales det tilbake i sin helhet når man får oppgjør for salg av bolig.

Imidlertid betales det renter og øvrige utgifter, som etableringsgebyr, på mellomfinansieringslån.

Dersom lånet ikke blir betalt tilbake innen få måneder, vil det bli gjort om til et lån med avdrag.

Mellomfinansiering er til god hjelp når du finner drømmeboligen før du har solgt din gamle bolig.

Slik fungerer mellomfinansiering av bolig

Vanligvis søker man om et lån til mellomfinansiering på samme tid som man søker om et boliglån.

I mellomfinansieringen blir egenkapitalen, som inkluderer den verdien som finnes i den boligen man skal selge, overført til den nye boligen før den er solgt.

Når den gamle boligen blir solgt, blir lånet til mellomfinansiering betalt inn til banken. Deretter har man kun et vanlig boliglån, med sikkerhet i den nye boligen.

Siden et mellomfinansieringslån kun er ment som et redskap i forbindelse med kjøp og salg av bolig, er det avdragsfritt noen måneder. Det er meningen at hele beløpet betales tilbake samlet, når man selger sin gamle bolig.

Hvor lenge lånet er avdragsfritt varierer litt fra bank til bank. Det er vanlig at det er mellom tre og tolv måneder. Det er viktig å huske på at man uansett betaler renter for de månedene man har et slik lån, så det lønner seg å være så rask som mulig med å selge sin gamle bolig.

Lesetips: Unngå forbrukslån som egenkapital

Renten på mellomfinansiering

Hvor høy rente man må betale på lånet til mellomfinansiering kommer an på to faktorer:

  • Individuell vurdering
  • Boligmarkedet

Alle banker er pålagt å gi hver enkelt kunde individuell behandling. Det gjelder også ved mellomfinansiering. Derfor vil den generelle vurderingen banken gjør av betalingsevnen til kunden påvirke renten som tilbys.

I tillegg er det slik at boligmarkedet i øyeblikket har en del å si. Dersom boliger generelt selges raskt er det lavere risiko for banken å gi et slik lån, eller om det går tregt i boligmarkedet.

I perioder hvor boligmarkedet er litt usikkert, vil man derfor kunne oppleve at mellomfinansiering er litt dyrere enn ellers.

Hvis det er vanskelig å få solgt sin gamle bolig

Dersom man ikke får solgt boligen sin innen den avtalte tiden, vil man måtte begynne å betale avdrag på mellomfinansieringslånet.

Derfor risikerer man å måtte betale både på et boliglån og et mellomfinansieringslån samtidig, hvis man ikke selger i tide.

Det er derfor viktig å sette seg godt inn i boligmarkedet før man tar opp et slik lån. Man bør dessuten sette opp et budsjett som viser hvor mye man har råd til å låne.

Det vil gi en visshet om hvor lenge man eventuelt vil kunne klare å betjene begge lånene samtidig, dersom boligsalget går tregt.

Det kan også være fornuftig å vurdere utleie av den gamle boligen, dersom det viser seg veldig vanskelig å selge. Boligmarkedet endrer seg stadig, men utleiemarkedet er til tider annerledes enn salgsmarkedet.

Skal man kjøpe eller selge først

Fra tid til annen ser man diskusjoner i media om hvorvidt man bør kjøpe eller selge først. Hvis boligmarkedet er litt usikkert, synes noen det er tryggest å selge egen bolig før man kjøper noe nytt.

Da bortfaller behovet for mellomfinansiering.

Imidlertid er det slik at man som regel kjøper ny bolig før man selger den gamle. Det er blant annet av to grunner:

  • Man trenger et sted å bo. Hvis man selger først kan man ikke være sikker på at drømmeboligen kommer på markedet før man må flytte. Da får man utgifter til å leie bolig mens man leter videre etter ny bolig.
  • Man finner drømmeboligen først. Mange bytter bolig fordi akkurat den type bolig de har drømt om kommer på markedet. Da ønsker de å slå til før den blir solgt. Det vil som regel bety at de ikke har tid til å selge eksisterende bolig først.

Du kan lese litt mer om vurderingene rundt det å selge eller kjøpe bolig først på nettsidene til Nordea.

Mange er usikre på om de bør selge eller kjøpe bolig først. Det kan være lurt å snakke med rådgivere og sette seg godt inn i boligmarkedet der man bor før man bestemmer seg.

Finn den beste mellomfinansieringen av bolig

Når du har bestemt deg for å kjøpe ny bolig, kan det være lurt å sjekke mellomfinansiering flere steder. Det er ikke alltid at din faste bank har de beste betingelsene.

Du kan benytte lånemeglere som for eksempel Okida. De kan søke hos mange banker samtidig for deg.

Eller du kan selv søke til mange banker, for å sammenligne tilbudene du får.

Oppsummert

  • Mellomfinansiering er et fleksibelt lån som man kan søke om for å klare å kjøpe en ny bolig før man har solgt sin gamle. Det er som regel avdragsfritt, frem til man selger sin gamle bolig. Imidlertid betaler man renter og andre avgifter.
  • Det er viktig å sette seg godt inn i markedet før man tar opp et lån til mellomfinansiering. Dersom man ikke får solgt sin gamle bolig innen den tiden man har avdragsfrihet, vil man måtte betale på både et nytt boliglån og mellomfinansieringslånet samtidig.

Renten på et mellomfinansieringslån påvirkes av:

  • Låntakers kredittscore
  • Det lokale boligmarkedet