Lån til leilighet

Det finnes flere typer lån på markedet som kan brukes til å kjøpe leilighet. Her får du en oversikt over ulike lån, og gode råd til deg som skal søke om lån til leilighet.

Ulike typer lån til leilighet

Uansett hva som er årsaken til at du ønsker lån til leilighet, vil lokasjon, romløsning og tilgjengelighet spille en stor rolle for de fleste i jakten på den perfekte leiligheten.

For å kunne betale for en leilighet, finnes det flere alternativer til finansiering, blant annet boliglån, refinansiering av boliglån og forbrukslån.

Alternativ 1: Boliglån

Første alternativ for å få lån til leilighet er å søke om et ordinært boliglån. Et boliglån har normalt en nedbetalingstid på opptil 30 år, og rentesatsen er relativt lav sett i forhold til lån uten sikkerhet.

Krav til boliglån

  • Egenkapital: Boliglån innvilges kun når man kan stille med minst 15% av lånebeløpet i egenkapital. Dette gjør at du starter med 85% i belåningsgrad. Noe av denne egenkapitalen kan også stilles ved pant i bolig. Eier du et hus og skal kjøpe leilighet for et annet formål enn å flytte dit, kan dette være en mulighet. Husk at det alltid lønner seg å ha mest mulig egenkapital. Det vil gi bedre vilkår på lånet.
  • Gjeld: Gjeldsgraden din er helt elementær når banken skal vurdere søknaden din om lån til leilighet. Totalt sett kan du ikke ha mer gjeld enn fem ganger inntekten din. Overstiger du dette, vil du få avslag på lånet. Du kan sjekke hvor mye gjeld du har på Gjeldsregisteret.no.
  • God betalingshistorikk: Du vil ikke få innvilget boliglån om du har en dårlig betalingshistorikk. Dette undersøkes gjennom kredittvurderingen. Betalingsanmerkninger og inkassosaker vil gi deg avslag.
  • Inntekt: Du må ha en stabil inntekt for å få boliglån. Noen banker har et minstekrav om årsinntekt.

Alternativ 2: Refinansiering av boliglån

Det andre alternativet for lån til leilighet er å refinansiere eksisterende boliglån. Kanskje har du eid boligen i mange år og betalt ned en del på lånet. Ved å refinansiere kan du ta opp et nytt lån som tilsvarer markedsverdien på boliglånet.

Slik vil du få penger til overs til å bruke på en leilighet. Dette alternativet fordrer at du ikke skal selge boligen du bor i. Rentesatsen vil være lavere enn på forbrukslån.

Lesetips: Se informasjon om lån med sikkerhet i bolig.

Gode råd når du søker om lån til leilighet

  • Vurder din økonomiske situasjon: Vi anbefaler at du vurderer din økonomiske situasjon før du søker om lån til leilighet. Vil økonomien din tåle et nytt lån? Lag gjerne et budsjett, der du fører opp alle faste utgifter, inntekter og setter av til sparing.
  • Husk andre kostnader: Når du kjøper en bolig, vil andre kostnader komme til, som kommunale avgifter, dokumentavgift og forsikringer. Skaff deg en oversikt over disse, og ta dem med i beregningen før du skriver under avtalen om lån.
  • Sammenlign flere lån: Uansett hvilket lån du søker om, bør du sammenligne flere lån for å finne det lånet som har de beste vilkårene. Sammenlign både gebyrer, rentevilkår og nedbetalingstid
Forbrukslån kan brukes til det du selv vil, og du kan låne flere hundre tusen kroner. Merk deg at rentesatsen på slike lån uten sikkerhet kan være høy.

Oppsummering

  1. Skal du kjøpe leilighet, har du flere alternativer for finansiering. Du kan ta opp et boliglån. Det vil gi deg lavere rente, enn om du for eksempel tar opp et forbrukslån.
  2. Med et boliglån kan du også låne mer penger over lengre tid, men det fordrer at du har minst 15% i egenkapital. Har du allerede et boliglån, kan du refinansiere og bruke disse pengene på kjøp av leilighet.
  3. Uansett hvilket lån til leilighet du går for, bør du vurdere din økonomiske situasjon. Det er også lurt å sammenligne flere lånetilbud for å finne det lånet som passer deg best.