Lån til tilhenger

Hvis du har bruk for en tilhenger, men ikke har tilstrekkelig med penger til å kjøpe den, kan et lån være en løsning. Her viser vi deg hvilke muligheter du har, slik at du kan finne ut hva som passer deg best.

Hvilke andre muligheter enn lån til tilhenger

Hvis du trenger en tilhenger, må du ikke nødvendigvis kjøpe den. Andre muligheter er:

  • Låne fra varehus
  • Leie tilhenger
  • Leasing av tilhenger

Låne tilhenger fra varehus

Hvis du skal frakte hjem varer fra et møbelhus eller materialer fra et byggevarehus, kan det hende du kan låne tilhenger der. En del større bedrifter har slike låneordninger.

Imidlertid krever det at tilhengeren leveres tilbake raskt. I noen tilfeller kan det også hende du må betale noe for å låne tilhengeren, selv om det kan være billigere enn ordinær leie.

Slik tilhengerbruk kan være praktisk for å få hjem varer du har handlet. Det gir deg imidlertid ikke tilgang til tilhenger når du trenger det ved andre anledninger.

Hvis du kun trenger tilhenger når du av og til handler varer, kan det holde å låne en ved varehuset. Det gir deg imidlertid ikke tilgang til henger ved andre anledninger.

Leie tilhenger

Å leie en tilhenger kan du gjøre akkurat når det passer deg. Det finnes flere utleiebedrifter. Blant annet har en del bensinstasjoner tilhengere tilgjengelig.

Likevel er det ikke like tilgjengelig alle steder i landet. Det er heller ikke sikkert du finner en tilhenger som har den størrelsen du ønsker, når du trenger det. For å være sikker på å ha den hengeren du ønsker tilgjengelig når du ønsker det, bør du eie en selv.

Lesetips: Se også vår artikkel om atv-lån.

Leasing av tilhenger

Du kan imidlertid også lease en tilhenger, i stedet for å kjøpe den.

En leasing-avtale går ut på at man disponerer tilhengeren, men ikke eier den. Da betaler man en relativt høy leiesum hver måned. Etter en viss periode kan man få tilbud om å kjøpe ut tilhengeren.

Både å leie tilhenger og leasing kan over tid bli kostbart. Dersom man benytter tilhenger ofte, vil det derfor gjerne være en bedre løsning å kjøpe en tilhenger.

Valg av tilhenger

Hvis man har bestemt seg for å kjøpe en tilhenger, må man gjøre et valg av hva slags tilhenger man trenger. Det gir seg litt selv, i forhold til hva man skal bruke den til. Hvis du for eksempel skal bruke hengeren til å frakte grus og jord, kan det være praktisk å ha en henger med tipp.

I tillegg bør du tenke over:

  • Hvor tung vekt bilen din kan trekke
  • Skal du ha brems på hengeren
  • Skal du ha åpen henger, eller hard-top

Når du vurderer vekten bilen din skal trekke, må du også ta hensyn til lasten. Statens vegvesen har en tilhengerkalkulator som lar deg regne ut hvor mye last du kan ha, etter hvilken bil og tilhenger du har.

Før du kjøper hengeren, kan du der gå inn og regne ut hvor mye last det vil være mulig for deg å frakte med akkurat den hengeren.

Tips: Les også artikkelen vår om lån til traktor: forbrukslån.no/lån-til-traktor

Skal du ha ny eller brukt tilhenger

Det neste du må bestemme deg for er om du skal kjøpe brukt eller ny henger. Som med biler, og de fleste andre ting, kan du finne gode nesten-nye utgaver. Brukte tilhengere finnes både hos forhandlere og på internett, som på Finn.no.

Hvis du velger brukt tilhenger, bør du ha nok kunnskaper til å kunne sjekke tilstanden på hengeren. Særlig gjelder det dersom du kjøper en henger med brems.

Du kan også lese mer om kontroll av tilhengere på nettsidene til Trygg Trafikk. Der finner du blant annet nyttig beskrivelse av kontroll av bremsene og lyktene, og tips til god sikring av lasten.

Hvis du vil kjøpe ny tilhenger, finnes det en rekke forhandlere over hele landet, deriblant Norsk Tilhengersenter.

Du kan finne gode råd om kontroll og sikring av tilhenger både hos Statens vegvesen og hos Trygg Trafikk. Ikke minst er det lurt å sjekke hvor tungt last bilen din kan trekke, før du velger hvilken henger du skal kjøpe.

Finn det beste lånet til tilhenger

Hvis du skal bruke hengeren mye, eller ønsker å ha den tilgjengelig til enhver tid, er det en fordel å kjøpe den. Når du selv eier tilhengeren, kan du også leie den ut, for å tjene opp igjen litt av kostnaden ved innkjøpet.

Det vil som regel være et forbrukslån som er aktuelt i slike tilfeller. Fordelen med det er at alle kan søke, fordi det ikke stilles krav om sikkerhet.

For at du skal finne det tilhengerlånet som har best betingelser for deg, bør du søke til mange banker samtidig.

Da må du søke med samme lånebeløp og samme nedbetalingstid, for å få et riktig sammenligningsgrunnlag. Når du mottar tilbudene, kan du lett velge det som tilbyr lavest effektiv rente.

Oppsummert

Det er i mange tilfeller praktisk å eie en egen henger. Hvis du vurderer å kjøpe en tilhenger, bør du først tenke over følgende:

  • Hvor stor henger trenger du?
  • Hvor stor last kan bilen din trekke?
  • Skal du kjøpe ny eller brukt henger?

Deretter bør du søke om lån til mange banker, for å være sikker på at du finner den som kan gi deg den lavest mulige effektive renten på tilhengerlånet.