Hva er et forbrukslån?

  1. Hjem
  2. chevron_right
  3. Forbrukslån
  4. chevron_right
  5. Hva er et forbrukslån?
hva er forbrukslån

Hva er egentlig et forbrukslån? Et særtrekk ved forbrukslån er at du kan bruke pengene til det du selv ønsker. Banken blander seg ikke inn i beslutningen din og krever heller ikke pantesikkerhet i fast eiendom.

Ettersom banken ikke krever sikkerhet i eiendelene dine, behøver du heller ikke å betale for tinglysing av panterett. Du må til gjengjeld forvente en noe høyere rente, grunnet den økte risikoen banken pådrar seg.

Betingelser og krav til et forbrukslån

Fast inntekt er et krav som stilles av mange banker. Kravet til årlig inntekt ligger vanligvis mellom 200 000 og 300 000 kroner. Det finnes samtidig noen banker som ikke stiller noen spesifikke inntektskrav.

Det stilles også en del grunnkrav for å innvilge forbrukslån. Det inkluderer en aldersgrense, hvor 23 år er den vanligste grensen. De fleste banker krever i tillegg at du er norsk statsborger.

Betalingsanmerkninger og inkassosaker er heller ikke noe bankene er særlig begeistret for. Det medfører at søknaden avslås umiddelbart.

En kredittsjekk er en vanlig del av prosedyren, og vil fortelle banken mye om din privatøkonomi og finansielle stabilitet.

mann søker etter forbrukslan

Når du tar opp forbrukslån kan du signere gjeldsbrevet ved hjelp av bankID.

Slik utbetales lånet

Å søke om forbrukslån er relativt enkelt sammenlignet med et lån med sikkerhet. Med innføringen av nytt gjeldsregister har bankene nå automatisk tilgang til inntektstall og informasjon omkring gjelden din.

Det betyr at du ikke lenger behøver å skanne inn dokumenter slik som lønnsslipper og fjorårets skattemelding.

Utbetalingstiden varierer, men det er ikke uvanlig at lånet står på samme konto samme dag du sender inn søknaden. Mye avhenger av når du søker på døgnet, og hvilken bank det er snakk om.

Fordeler og ulemper med et forbrukslån

Den viktigste fordelen med et forbrukslån er muligheten til å bruke pengene på det du selv ønsker. Lånet leveres med usedvanlig høy fleksibilitet sammenlignet med andre typer lån.

Forbrukslån har også lavest rente sammenlignet med andre typer lån uten sikkerhet, slik som kredittkort og varefinansiering. Differansen kan være betydelig og sparer deg for mye penger.

Rentenivået er samtidig å regne som en ulempe, sammenlignet med et pantesikret lån. Et høyt etableringsgebyr bidrar til å trekke opp det effektive rentenivået. Store prisforskjeller eksisterer også mellom bankene.

forbrukslaan kalkulator

Forbrukslån har lavere rente enn andre lån uten sikkerhet. Det er likevel å regne som et dyrt produkt.

Lånesum, rente og nedbetalingstid

Kredittrammen strekker seg fra 5 000 til 600 000 kroner, avhengig av hvilken forbruksbank det er snakk om. På forsiden vår finner du en detaljert oversikt over hvilke beløp som tilbys av hver bank.

Effektiv rente fluktuerer mellom 8% og 50%. Det er derfor svært viktig å sammenligne ulike tilbud på forhånd, og gjøre seg kjent med det effektive rentenivået.

Maksimal nedbetalingstid er 15 år. Mange banker har likevel valgt å kutte ned nedbetalingstiden til 5 år, i tråd med Finanstilsynets nye retningslinjer.

Noen gode råd om forbrukslån

Her har vi listet opp noen råd som kan være til hjelp:

  1. Velg kortest mulig nedbetalingstid. Da reduserer du renteutgiftene i takt med at lånet slettes raskere.
  2. Bruk pengene på noe som har varig verdi. Invester i noe som har varig verdi, enten for deg eller resten av familien. Det kan være oppussing av huset eller finansiering av en hobby.
  3. Sammenlign lånetilbud aktivt. Renteforskjellene kan være svært store, og det betyr at du som låntaker kan spare mange tusen kroner.
  4. Fokuser alltid på det effektive rentenivået. Det inkluderer alle gebyrer og justeres i henhold til nedbetalingstiden.
Meny