Gjeldssanering gjør det mulig å bli kvitt eller redusere gjeld. I denne artikkelen får du en oversikt over hva gjeldssanering innebærer.
Hva er gjeldssanering?
Ved gjeldssanering vil skyldner bli kvitt noe av gjelden, mens kreditorene får tilbake litt av pengene de har lånt ut. Dette anses som siste utvei, og kan derfor være en ny økonomisk start for personer som har store økonomiske vansker.
De som får innvilget gjeldssanering, har mye ubetalt gjeld, og ofte både betalingsanmerkninger og utestående inkassosaker.
Gjeldssanering er en form for forhandling av gjeld. Dette reguleres gjennom en avtale mellom skyldner og kreditorer.
Det finnes to typer gjeldssanering: frivillig og tvungen.
Hva er frivillig gjeldssanering?
Frivillig gjeldssanering kan innebære at all gjeld blir slettet. Det kan også være at gjelden reduseres.
Ved frivillig gjeldssanering lager skyldner selv et forslag til nedbetaling av gjelden. Dette forslaget skal sendes til namsmannen. Godtas avtalen av kreditor, vil partene inngå en avtale.
Hva er tvungen gjeldssanering?
Hvis kreditor og skyldninger ikke kommer til enighet om en frivillig gjeldssanering, vil tvungen gjeldssanering være eneste alternativ. Her må også skyldner selv lage et forslag til avtale for tilbakebetaling av gjelden.
Dette innebærer en avtale om gjeldssanering
Avtalen går ut på at skyldner får slettet en del av eller hele gjelden. Noen ganger kan renter og gebyrer dekkes, slik at skyldner kun betaler avdrag på lånene.
Avtalen vil vare i opptil fem år. All praksis knyttet til gjeldssanering, er forankret i gjeldsordningsloven. Kreditor må være villig til å gå med på avtalen og godta at de ikke vil få hele beløpet tilbakebetalt.
Den som skylder penger, vil sette av penger til nødvendige kostnader. Resten av den månedlige inntekten vil brukes til nedbetaling av gjelden.
Tvangssalg av bolig er ofte nødvendig for at skyldner skal kunne betale tilbake gjelden i henhold til avtalen. Her finnes det unntak.
Hvem kan få gjeldssanering?
Det foreligger noen vilkår som må være på plass for at du skal få innvilget gjeldssanering:
- Du må ha prøvd å inngå en avtale med de du skylder penger. Det foreligger et krav om at all kommunikasjon mellom deg og skyldner kan dokumenteres.
- Du må ha store vansker med å betale tilbake gjelden, og denne vanskelige, økonomiske situasjonen må være varig. Vansker som kan betjenes i fremtiden, vil ikke være grunn nok for å få gjeldssanering.
- Andre skal ikke lide av at du får støtte gjennom ordningen. Andre måter å tilbakebetale gjelden på kan også aksepteres, så lenge det ikke er støtende for noen andre.
- Gjelden kan ikke være helt ny. Gjeld som er over tre år gammel, vil oftere møte vilkårene for gjeldssanering.
Les mer om vilkår og søknadsprosessen hos Politiet.no.
Hvilke fordeler og ulemper har gjeldssanering?
Fordeler med gjeldssanering
- Det kan hjelpe folk i en krevende økonomisk situasjon til å gjenvinne kontrollen over egen økonomi. Ordningen er derfor en slags fallskjerm når man ikke har andre alternativer.
Ulemper med gjeldssanering
- Siden mesteparten av inntekten vil gå til nedbetaling av gjeld, vil mange oppleve at de har mindre penger til overs til andre ting hver måned.
- Gjeldssaneringen kan strekke seg over fem år. Det er lenge å være avtalebundet til gjeldstrekk.
- Boligen din kan tvangsselges.
Oppsummering
- Gjeldssanering er en juridisk prosess som gir den som skylder penger mulighet til å kvitte seg med gjeld. Dette betraktes som en siste utvei.
- Det finnes to typer gjeldssanering: frivillig og tvungen. I begge typer av gjeldssanering er det skyldner som har ansvar for å lage et forslag til avtale med kreditorer. Avtalen kan løpe over fem år.
- For å få gjeldssanering, må du ha forsøkt å inngå en avtale med kreditorer. Du må også kunne dokumentere kommunikasjonen, og gjelden må være eldre enn tre år.
- Selv om gjeldssanering kan hjelpe deg til å få mer kontroll over egen økonomi, er det et inngripende tiltak. Du vil over en lang periode ha begrenset med penger for personlig bruk. Boligen din kan også bli tvangssolgt.