Hva er lønnstrekk og hvordan stopper jeg det

Lønnstrekk kan ha stor innvirkning på privatøkonomien. Vi forklarer deg hva lønnstrekk innebærer og hvordan du kan stoppe det. Du får også gode råd til hva du kan gjøre for å unngå lønnstrekk.

Type lønnstrekkBeskrivelseJuridisk grunnlagBegrensninger
Frivillig lønnstrekkTrekk som skjer etter avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, f.eks. fagforeningskontingentAvtale mellom parteneMå være basert på skriftlig avtale
Lønnstrekk for utestående lånNår arbeidsgiver trekker ansatte for lån eller andre utestående beløpArbeidsmiljøloven § 14-15 (2)Kun hvis det foreligger avtale eller rettslig krav
Trekk for feilutbetalt lønnArbeidsgiver korrigerer feilaktige utbetalingerArbeidsmiljøloven § 14-15 (2)Kun ved klar feil, og arbeidstaker må være informert
Lønnstrekk ved skader/erstatningTrekk for skade påført arbeidsgivers eiendom eller misligholdelseArbeidsmiljøloven § 14-15 (2)Kun etter dom eller avtale
SkattetrekkAutomatisk trekk for inntektsskatt basert på skattekortSkattelovenIngen begrensninger, lovpålagt
Trekk til pensjonsordningBidrag til obligatorisk eller avtalt pensjonstrekk fra lønnenPensjonslovgivning eller avtaleMå følge lover og eventuelle kollektive avtaler
Bidragstrekk (underholdsbidrag)Trekk for bidrag til forsørgelse av barn eller ektefelle i henhold til domBidragsinnkrevingslovenRettspålagt, kan ikke bestrides
Trekk for fagforeningskontingentTrekk for medlemskap i fagforeningAvtale med arbeidsgiverMå være avtalt, ofte frivillig
Namsmannstrekk (utleggstrekk)Trekk pålagt av namsmannen for ubetalte gjeldsforpliktelserTvangsfullbyrdelseslovenBegrenset av "livsoppholdsminimum"
Trekk for feriepengerReduksjon i lønn for å kompensere for utbetaling av feriepengerFerielovenForhåndsberegnet, skjer vanligvis i juni

Hva er lønnstrekk?

Lønnstrekk, også omtalt som utleggstrekk, viser at en del av lønnen trekkes før den ansatte får lønnen på kontoen. Beløpet som trekkes, skal dekke betalingskrav som har gått til inkasso.

Du trenger ikke å være ansatt i en bedrift for å utsettes for lønnstrekk. Alle trygdeytelser og pensjoner vil være tilstrekkelig grunnlag for at lønnstrekk innføres. I slike tilfeller er det NAV som foretar et automatisk trekk før de betaler ut pengene. I andre tilfeller er det SISMO eller namsmannen som iverksetter lønnstrekket.

Lønnstrekk skjer fordi man har uoppgjort gjeld. Denne gjelden er ikke betalt innen forfallsdatoen. Det kan være gjeld til både en og flere kreditorer. Den du skylder penger, må ha forsøkt å inndrive pengene på egen hånd før tvangstrekket opprettes.

Hva skjer ved lønnstrekk?

  • Om kreditorene ikke lykkes med å få skyldner til å betale, må de ta kontakt med Namsmannen for videre saksbehandling. Namsmannen innfører dermed tvangstrekk av lønnen til skyldner.
  • Noen tror kanskje at det å snakke med arbeidsgiveren sin kan forhindre tvangstrekk av lønnen. Men verken leder eller den ansatte kan nekte å innføre lønnstrekk.
  • Når lønnstrekk trer i kraft, vil du motta et brev om dette som heter «Varsel om tvangsinnfordring og utleggstrekk». Dette brevet sendes via fysisk post og inneholder informasjon om kravet. Lønnstrekket vil innføres etter 14 dager, så du vil fortsatt ha tid på deg til å betjene gjelden.
  • Lønnstrekk vil være krevende å leve med for den det gjelder. Navs satser for livsopphold, grad av inntekt og grad av gjeld vil være med på bestemme hvor stort lønnstrekket skal være.

    Vi råder deg til å undersøke at opplysningene i brevet stemmer. Er du uenig i kravet, må du sende inn en klage. Dette gjøres hos SISMO, Statens innkrevingssentral.

  • Du kan ta kontakt med namsmannen for å forhandle om en avtale.

Hvor stort kan et lønnstrekk være?
Størrelsen på lønnstrekket avhenger av hvor mye penger du skylder og hvor mye du tjener. Ofte utgjør lønnstrekket en prosentandel av månedslønnen din, andre ganger kan det være et fastsatt beløp.

Regelen er at du skal ha nok penger til å betale faste utgifter, som blant annet bolig, strøm, mat og telefonabonnement. NAV sine livsoppholdssatser er gjeldende når namsmannen regner ut hvor stort lønnstrekket skal være.

Samboer/ektefelle og eventuelle barn vil påvirke satsene.

Satser for livsopphold per 2024

KategoriSats pr. måned (2024)
Enslig10 300 kr
Ektefeller/samboere per person8 700 kr
Barn 0–5 år3 150 kr
Barn 6–10 år4 300 kr
Barn 11–17 år5 400 kr
Barn 18 år og eldre6 500 kr

Hvor lenge kan et lønnstrekk vare?

Lønnstrekket har ingen begrensning i varighet. Det kan løpe over måneder og år. Skylder du et stort beløp, vil lønnstrekket kunne vare i lang tid. Inntekten din spiller også en rolle. Har du en beskjeden inntekt, er det begrenset hvor mye de kan trekke i lønn hver måned.

Enkelt forklart vil lønnstrekket vare til gjelden er betalt.

Kan lønnstrekket endres?

Lønnstrekket er i utgangspunktet satt, men kan likevel endres under visse omstendigheter. Øker inntekten din, vil du ha mer penger å rutte med, og da kan lønnstrekket altså økes. Reduseres inntekten, bør du ta kontakt med namsmannen, slik at lønnstrekket reduseres og du fortsatt kan ha penger til andre levekostnader.

Ved samlivsbrudd eller andre endringer i den økonomiske situasjonen, kan søke om å endre lønnstrekket. NAV har eget søknadsskjema for dette.

Reduseres inntekten din underveis i lønnstrekket, bør du søke om mindre lønnstrekk. Dette gjøres via søknadsskjema som ligger på NAV.no.

Hvordan stoppe lønnstrekk?

Lønnstrekk kan oppleves som en krevende situasjon å stå i. Man vil ha minimalt med penger til overs etter at trekket er utført. Det finnes egentlig bare én eneste løsning for å stoppe lønnstrekk: Årsaken til lønnstrekket må håndteres. Det vil si at du må finne en løsning for å dekke gjelden som har ført til lønnstrekket.

  1. Først må du identifisere hva årsaken til lønnstrekket er. Det kan være ubetalt skatt, lån eller andre økonomiske krav. Skaff deg full oversikt over hva kravet gjelder.
  2. Kontakt kreditorene og forsøk å komme til enighet. Noen ganger kan kreditor være behjelpelig med en delbetalingsplan for at du skal få betalt gjelden.
  3. Informer arbeidsgiver om situasjonen du står i. Kanskje er det tid for å forhandle om lønn? Kanskje kan de være behjelpelige med flere ekstravakter, slik at du kan øke inntekten din.

Her finnes det flere alternativer for finansiering av gjelden som har ført til lønnstrekket. Ved å betale ned gjelden, vil du altså stoppe lønnstrekket.

Alternativ 1: Refinansiere boliglånet

Dette alternativet er kun aktuelt for deg som allerede har et eksisterende boliglån. Når du refinansierer boliglånet, vil du kunne få frigjort kapital. Er boligen mer verdt enn da du kjøpte den, er det muligheter her.

Tips: Les mer om refinansiering i denne artikkelen.

Alternativ 2: Omstartslån: refinansiere gjelden

Har du fått lønnstrekk, har du mest sannsynlig betalingsanmerkninger. Det kan gjøre det vanskelig å få innvilget nye lån. Likevel finnes det noen få banker som tilbyr såkalte omstartslån til personer med betalingsanmerkninger. Sjansen for å få lån er enda større om du har mulighet til å stille med pant i bolig, kausjonist eller en medlåntaker.

Undersøk om du kan få et slikt lån. Gjennom et omstartslån kan du refinansiere gjelden, og det nye lånet du tar opp vil dekke de ubetalte kravene. Da vil lønnstrekket avvikles. Refinansieringslån har lavere rente enn andre lån uten sikkerhet. Det er også mulig å stille med sikkerhet som pant i bolig, og slik få enda lavere rente.

Tips: Mer om omstartslån kan du lese her.

Noen banker tilbyr lån selv om du har betalingsanmerkninger. Dette kalles omstartslån, og kan være et alternativ til finansiering av gjelden.

Alternativ 3: Selg unna ting

Det er mulig å få øke innholdet på kontoen ved å selge unna ting. Mange av oss lagrer utstyr i årevis, selv om det ikke brukes. Salg av ting som hvitevarer, kjøkkenutstyr, sykler eller slalåmutstyr kan generere en brukbar sum med penger.

Du kan selge klær og utstyr på Finn.no og i ulike grupper på Facebook. Appen Tise kan brukes til salg av klær, interiør og annet utstyr. Noen holder også såkalte «garasjesalg» hvor man kan selge alt man vil kvitte seg med.

Slik unngår du lønnstrekk

  • For å unngå lønnstrekk, er det flere ting du kan gjøre. Lag deg et budsjett, og tenk deg godt om før du tar opp nye lån. Søk hjelp tidlig om du ser at du holder på å miste kontrollen over gjelden.

    Søk hjelp tidlig: Om du står i en krevende økonomisk situasjon, bør du ta grep så tidlig som mulig. Få gjerne rådgivning hos en profesjonell. Slik kan du få gode råd for hvordan du kan få økonomien på rett kjør igjen.

  • Refinansiere gjeld: Har du mange smålån, kan du vurdere å refinansiere gjelden. Da vil eventuelle betalingsanmerkninger slettes.
  • Lag et budsjett: Ved å lage et budsjett, kan du få mer oversikt over inntekt og utgifter. Det vil gjøre det enklere å se hvor mye penger du får i minus eller pluss hver måned. Har du penger til overs, bør dette overskuddet brukes til å betale ned dyr gjeld, inkassokrav og krav med betalingsanmerkninger.
  • Ikke ta opp flere lån: Tenk deg godt om før du inngår nye låneavtaler. Husk at alle lån må betales tilbake.

Oppsummering

  • Lønnstrekk er tvungen trekk i lønn som skal dekke gjeld. Kreditor og skyldner skal ha forsøkt å finne en løsning før tiltak som lønnstrekk settes inn. Det er namsmannen som har ansvar for lønnstrekket.
  • Hvor stort lønnstrekket er, avhenger av inntekten din og hvor mye gjeld du skylder. Du skal sitte igjen med en minstesats for bruk på andre levekostnader. All inntekt utover dette vil gå til lønnstrekket.
  • Et lønnstrekk kan vare i måneder eller år, alt etter hvor stort trekket er og graden av gjeld. Å leve med lønnstrekk kan være krevende.
  • Gjelden bør finansieres så snart du har mulighet for det. Refinansiering av boliglån, omstartslån og salg av brukte gjenstander er måter du kan skaffe deg penger på for å unngå eller dekke lønnstrekket.