Med delbetaling kan du dele opp betalinger i mindre beløp. I denne artikkelen forklarer vi hva delbetaling er, fordeler og ulemper og gode råd før du går for en delbetalingsavtale.
Hva er delbetaling?
De fleste nettbutikker har løsninger for «kjøp nå, betal senere». Delbetaling kalles også avbetaling eller avdragsbetaling.
Her er noen kjennetegn på delbetaling:
-
- Betalingen deles opp: Ved delbetaling deler du opp betalingen i flere deler, i stedet for å betale alt på kjøpstidspunktet. Som oftest må et beløp betales inn én gang i måneden. Dette beløpet inkluderer både avdrag og eventuelle renter og gebyrer.
- Du låner penger: Delbetaling kan anses som et lån, fordi du låner penger for å kunne kjøpe varen eller tjenesten. Dette lånet betaler du tilbake over en bestemt tidsperiode. Les mer om å låne penger her.
- Delbetaling avtalefestes: Som kjøper inngår du en avtale om delbetaling med selger, hvor det defineres hvor store avdrag du skal betale, når de skal betales og hvor lenge planen skal strekkes.
- Eksterne selskaper: Ofte er det eksterne selskaper som tar seg av delbetalingsplanen. Eksempler på slike selskaper er Klarna, AfterPay og Qliro.
- Det påløper ofte renter og gebyrer: Mange avtaler om delbetaling vil føre til at du betaler mer for varen eller tjenesten, enn du ville gjort om du betalte for den i sin helhet ved kjøp. Dette fordi det kan legges til renter på hvert avdrag. Noen aktører, som Klarna, lar deg låne pengene i en gitt periode før renter påløper.
- Nedbetalingstiden varierer: Hvor lang tid du har på deg til å betale kravet, varierer fra noen måneder til flere år. Merk deg at lang nedbetalingstid kan føre til at du må betale mer i renter, og slik blir den totale kostnaden høyere.
- Du blir kredittvurdert: Selskapet vil foreta en kredittvurdering. Her vil de undersøke gjelds- og betalingshistorikken din, for å kunne vurdere om det er trygt å låne deg penger.
- Det er ikke alltid gratis: Selv om butikkene ofte lokker kunder med at deres delbetalingstjeneste er gratis, stemmer ikke dette alltid. Noen tilbyr løsninger uten renter, men det kan ofte legges til gebyrer, som utsettelsesgebyrer eller etableringsgebyrer.
Fordeler med delbetaling
#1 Du kan kjøpe varer når du ikke har penger
En fordel med delbetaling, er at du kan foreta kjøp, selv om du ikke har penger nok på konto. Noen ganger vil uforutsette kostnader være nødvendig. Hvis vaskemaskinen ryker, trengs en ny ganske raskt. Da kan en delbetalingsavtale være redningen.
#2 Du kan fordele kostnadene over tid
Med delbetaling fordeles kostnadene over en bestemt avtaleperiode. Slik slipper du å betale en stor sum ved kjøp, men kan heller planlegge for å sette av en mindre sum penger til avdragene hver måned.
#3 Det er enkelt og praktisk
Delbetalingsløsningen ligger som et alternativ til betalingsmåte i kassen hos butikken. Du trenger kun å legge inn personlige opplysninger og godkjenne med BankID. Det er både enkelt og praktisk å gå for delbetaling.
Ulemper ved delbetaling
#1 Den totale kostnaden blir høyere
Ved delbetalingsavtaler der renter påløper på beløpet, vil den totale kostnaden for varen eller tjenesten bli høyere. Slike kredittlån kan ha høy effektiv rente, og du kan ende opp med å betale flere tusen kroner mer for en vaskemaskin enn nødvendig.
#2 Du kan få mindre kontroll på kjøpene dine
Handler du på delbetaling i flere butikker, har de ofte ulike løsninger for delbetaling. Da kan det være lett å miste kontrollen på ulike kjøp og delbetalingsavtaler. Det kan føre til at du har flere forfallsdatoer å forholde deg til, og dette kan gjøre at du ikke har like god kontroll på kjøpene dine. Et alternativ for bedre kontroll, er å gå for et kredittkort i stedet.
Gode råd for kjøp med delbetaling
Det er flere faktorer du bør ta i betraktning før du inngår en delbetalingsavtale. Her får du noen gode råd for kjøp med delbetaling.
#1. Undersøk renter og gebyrer
Den effektive renten på kredittlån kan være høy. Ofte oppgis også den nominelle renten, men det er den effektive renten som sier deg hva det faktisk vil koste å inngå avtalen om delbetaling.
Noen aktører opererer også med gebyrer. Flere nettbutikker vil legge til et etableringsgebyr når du velger å gå for delbetaling. Qliro, for eksempel, har et etableringsgebyr på kr. 295,- for sin delbetalingsavtale. Andre gebyrer kan også være med på å påvirke totalprisen, som administrasjonsgebyret til Klarna på kr. 45,-.
#2. Undersøk totalkostnaden
Før du går for en delbetalingsavtale, bør du undersøke totalkostnaden på varen du vil kjøpe. Ta en vurdering på om det er verdt å betale 14 0000 kroner for en tørketrommel som egentlig koster 10 000 kroner.
#3. Sett av penger til nedbetaling
Det er viktig at du setter av penger til avdragene hver måned. Manglende innbetalinger kan medføre enda flere gebyrer og en høyere totalsum. Husk at det er smart å betale ned det du skylder så raskt som mulig. Hvis du ikke betaler kravet, kan bedriften sende kravene til inkasso. Det kan få store konsekvenser for økonomien din.
#4. Tenk deg godt om
Med delbetaling kan det være fristende å kjøpe varer som du egentlig ikke trenger. Det kjennes kanskje ikke like alvorlig ut, når du ikke ser hele summen på kjøpet av Playstation, men bare de mindre delbetalingssummene. Vi anbefaler at du tenker deg godt om før du foretar kjøp på delbetaling. Trenger du egentlig denne varen?
#5. Vurder andre alternativer
Det finnes noen andre alternativer til delbetaling:
– Å betale varen med én gang
Dette er alltid det smarteste og mest lønnsomme alternativet. Da slipper du unna skjulte ekstrakostnader, og du får unnagjort betalingen umiddelbart.
– Ta opp et forbrukslån
Et annet alternativ er å ta opp et forbrukslån. Her er det mange ulike lån fra ulike låneaktører å velge mellom, og du bør sammenligne flere for å finne lånet med de beste vilkårene.
– Bruk kredittkort
Med et kredittkort vil du få bedre oversikt over kjøpene du foretar deg. Kredittkort kommer med en rentefri betalingsutsettelse. I en bestemt periode, ofte på 45-60 dager, kan du låne penger rentefritt av banken. Betaler du inn beløpet før forfallsdato, kan kredittkort være et godt alternativ til delbetaling.
– Refinansiere
Et siste alternativ er å refinansiering av gjeld, og inkludere beløpet i lånesummen. Refinansieringslån har ofte lavere effektiv rente enn andre lån uten sikkerhet.
Oppsummering
- Delbetaling gjør det mulig å dele opp betalinger i flere avdrag. Disse avdragene må ofte betales inn månedlig. Ofte er det eksterne aktører som tar seg av delbetalingsavtalen med kundene.
- Det er flere fordeler med delbetaling. Blant annet får du mulighet til å kjøpe en vare, selv om du ikke har penger på kontoen. Det er enkelt og praktisk å opprette en slik avtale.
- Her er også noen ulemper. Den totale kostnaden for varen kan bli høyere på grunn av renter og gebyrer. Det kan også være utfordrende å holde oversikt over de ulike avtalene med ulike forfallsdatoer.
- Før du inngår en avtale om delbetaling, bør du undersøke vilkårene nøye og sette av penger hver måned til betjening av lånet. Det finnes flere alternativer til delbetaling som kan være mer lønnsomme.