Caravanlån – Søk om lån til campingvogn eller bobil

Bobil, campingvogn eller caravan er for mange den foretrukne måten å reise på. Noen klarer seg med et billig alternativ mens andre foretrekker vogner med ekstra høy standard.

I denne guiden finner du nyttig informasjon om caravanlån og lån til bobil og campingvgn.

Et caravanlån kommer med og uten sikkerhet

Caravanlån uten sikkerhet

Det andre valget er at du skaffer finansiering uten sikkerhet. Velger du en slik løsning er det også et par fordeler og ulemper du burde kjenne til.Fordelen er at du slipper å legge inn egenkapital, samt å bry deg om aldersgrenser. Du slipper i tillegg å kjøpe utvalgte typer forsikring for å blidgjøre banken.

Ulempen er at disse lånene koster deg litt mer penger. Den laveste prisen du kan oppnå begynner fra rundt 5,00%.

Trenger du kun en begrenset lånesum og tar sikte på rask nedbetaling? Da kan et usikret lån være løsningen. For dyrere kjøp vil vi derimot anbefale at du vurderer å ta opp et lån med sikkerhet.

I dagens marked kan du låne alt fra noen få tusenlapper, helt opp til 600.000 kroner. Maks tilbakebetaling er satt til 5 år uansett hvilken bank du velger.

Velger du et lån uten sikkerhet slipper du egenkapital ved kjøp av campingvognen. Ulempen er at lånet er noe dyrere.

Alternativ 1: Axo Finans caravanlån

Axo Finans hjelper deg skaffe lån til campingvogn uten sikkerhet. De sender søknaden din til 19 banker, som gjør det lettere for deg å oppnå en lav pris.

Fakta om Axo lånet:

  • Den laveste renten du kan få er 6,81%.
  • Du kan låne fra 10.000 til 500.000 kr.
  • Med et lån uten sikkerhet får du inntil 5 års nedbetalingstid.
  • Støtter e-signatur med BankID.

Alternativ 2: Bank Norwegian – lån til campingvogn

Bank Norwegian har for øyeblikket den høyeste kredittrammen for lån uten sikkerhet til campingvogn (600.000 kroner).

Du kan søke om finansiering med inntil 60 måneders nedbetalingstid.

Fakta om lånet:

  • Prisen du betaler avhenger av din kredittverdighet. Renten begynner fra rundt 9,5%.
  • Gebyr for å etablere lånet vil reduseres med 50% hvis du låner under 25.000 kroner.
  • Lånet gir deg økt fleksibilitet. Passer best for de som ikke ønsker å stille egenkapital.

Du kan signere søknaden din med kodebrikke fra bankid, også via mobil.

PS: Husk at du kan betale tilbake lånet ditt før avtalt tid, uten at det koster deg noe ekstra.

Caravanlån med pant (sikkerhet)

Her stiller du vognen som sikkerhet for lånet, hvor banken får det som kalles salgspant. Ved brudd på avtalen kan banken selge unna campingvognen for å dekke inn det du skylder.

Fordelen med et slik lån er at kostnadene er noe lavere. Du får en rente som ligger på nivå med et vanlig billån, ofte i området mellom 4,5 og 7%.

Ulempen er at du må stille egenkapital for kjøpet, og da som oftest 35%. I tillegg vil du ikke få lån hvis du kjøper en caravan, bobil eller camping vogn som er over en viss alder.

For å få den beste prisen må du i tillegg kjøpe full kaskoforsikring på vognen, noe som koster deg mer penger over tid.

Caravanlån fra sparebanker og lokalbanker

Utenom å søke lån på nettet kan du også få hjelp hos de fleste lokalbanker og sparebanker. Hos disse bankene vil det som oftest være krav om at vognen stilles som sikkerhet for lånet, pluss at du har egenkapital.

Hvor mye du skyter inn i egenkapital vil påvirke rentebetingelsene. For billån og caravanlån med sikkerhet ligger de laveste effektive rentene på omtrent 4,5%, gitt at du har minst 35% egenkapital. Har du mindre egenkapital kan rentene havne opp mot 8%.

Les også: Stadig flere låner for å kjøpe dyrere bobil (Ekstern link – ABC Nyheter)

Visste du at bankene stiller en maks aldersgrense for lån med sikkerhet? Kjøretøyets alder pluss nedbetalingstiden kan ikke være høyere enn 12 år.

Forhandlere har egne avtaler med bankene

Profesjonelle forhandlere har som regel egne finansieringsavtaler med utvalgte banker. Forutsetningen er at du passerer en kredittsjekk.

Disse avtalene er som regel betinget på at du låner med sikkerhet. Altså, at banken tar pant i campingvognen inntil du har betalt tilbake alt du skylder.

Oftest vil det lønne seg å gå utenom forhandlere når du skaffer finansiering. Enda de samarbeider med flere banker, betyr det ikke at tilbudet er billigst.

Kjøpe bobil privat eller via forhandler?

Noen forhandlere har egne finansieringsavtaler med banker, men i de fleste tilfeller vil det lønne seg å skaffe seg finansiering til bobil utenom forhandlerne.

Det er en del praktiske forskjeller mellom det å kjøpe vognen privat versus i butikk.

For eksempel:

  1. Hos en forhandler vil du få all hjelp du trenger til papirarbeidet og overdragelse.
  2. Kjøper du fra en privatperson må du gjøre jobben selv. Det inkluderer arbeidet med å skaffe finansiering på forhånd.

Velger du å kjøpe på egenhånd bør du være mer observant på å gjøre ting riktig med tanke på heftelser og omregistrering. Her ser du noe av det du må være bevisst på:

Be om å få et lånebevis

På lik linje med kjøp av bil og båt får du også lånebevis i de fleste banker om du skal låne til campingvogn. Et lånebevis dokumenterer at du har tilstrekkelig finansiering til å gjennomføre kjøpet.

For selgeren er dette ofte et krav, da de slipper å håndtere useriøse bud som ikke følges opp.

For deg som kjøper er det også en fordel å kunne vise til et lånebevis. Beviset er uforpliktende og viser en maksimal lånesum pluss hva kostnadene dine blir om du aksepterer lånet.

Bevisets gyldighet varierer mellom bankene, men 3 måneder regnes som standard.

Sjekk om det finnes heftelser på campingvognen

Kjøper du campingvogn privat bør du selv forsikre deg om at det ikke finnes heftelser på vognen. Dette gjør du enkelt i Brønnøysundregistrene (sjekk det som kalles «heftelser i motorvogn»).

Glemmer du dette kan du risikere å få selgerens eventuelle gjeldsforpliktelser med på kjøpet. For å foreta sjekken trenger du campingvognens registreringsnummer. Du bør også sjekke med Statens Vegvesen at registreringsnummeret er gyldig.

Vegvesenet gir deg detaljerte opplysninger om alle typer kjøretøy når du sender REGNR + registreringsnummeret på SMS til 2282. Du kan også få de samme opplysningene via nettsiden deres.

Unngå restgjeld når du selger bobilen

Betaler du ned lånet raskest mulig, unngår du restgjeld på bobilen om du selger den før lånet er nedbetalt.

Om du bekymrer deg for de månedlige utgiftene på lånet, vil lang nedbetalingstid være et gode. Lang nedbetalingstid betyr også at rentene løper over lenger tid, og at totalkostnadene dine dermed blir høyere.

Et annet moment er at de fleste selger eller bytter campingvogn etter å ha eid den en tid. Nye modeller kommer, behovene endrer seg osv.

PS: Et godt råd er å betale ned på caravanlånet i minst like rask takt som det antatte verdifallet på vognen. Da slipper du å sitte igjen med lån, selv om du selger vognen og bruker hele oppgjøret til nedbetalingen.

Skriv en kjøpskontrakt på bobilen

Selv om det ikke skulle være heftelser knyttet til campingvognen, bør du absolutt skrive en kjøpskontrakt. Da sikrer du deg juridisk om det skulle oppstå tvist, for eksempel dersom det er mangler som selgeren holdt skjult.

Kjøper du hos forhandler får du nok en kjøpsavtale uansett, men ved privat kjøp må du selv sørge for å få en skriftlig avtale på plass. Kontraktsforslag finner du blant annet hos Forbrukerrådet, NAF og hos de fleste banker.

Omregistrering av campingvogn

Når kjøpet er avtalt ved kontrakt, må du sørge for å levere salgsmelding til Statens vegvesen. Dette er en melding om at vognen har skiftet eier.

Etter at salgsmeldingen er godkjent må du som kjøper betale omregistreringsavgift. Begge disse to prosedyrene gjør du på nettsidene til Vegvesenet. Husk at før du kan betale avgiften skal vognen være forsikret, i tillegg til å ha godkjent EU-kontroll.

Andre viktige sjekkpunkter før du kjøper en caravan

Realiser drømmen om campingvogn med et lån.

Om campingvognen koster mer enn noen få tusenlapper, er det flere ting du bør undersøke før du slår til:

Fukt og råteskader er en av gjengangerne i klagesaker som havner hos Forbrukerrådet, også på campingvogner.

Tips: Vurder å bruke et profesjonelt firma til å foreta kontrollen.

Du bør også gå over kokeapparatet, spesielt gummislanger for gassbluss.

I tillegg bør du ta en titt på eventuelle instrumenter og lys, klimaanlegg, toalett, og vanntilførsel. Sjekk for all del også at bremsene virker som de skal før du legger ut på første kjøretur. God campingsommer!

En siste mulighet – Santander caravanlån

Santander Consumer Bank er et annet eksempel på en bank som tilbyr caravanlån.

Her er vilkårene derimot noe forskjellige, sammenlignet med andre banker:

  • Maksbeløpet du kan låne er 350.000 kroner (uten krav om egenkapital og sikkerhet).
  • Renten starter fra ca. 8,70% med inntil 5 års tilbakebetaling.
  • Santander er den eneste banken som lar deg låne helt uten gebyrer (du betaler altså kun renten).
  • For å låne gebyrfritt må beløpet være under 70.000 kroner.