Lån til caravan

  1. Hjem
  2. chevron_right
  3. Lån
  4. chevron_right
  5. Lån til caravan
forbrukslån campingvogn

Bobil, campingvogn og caravan er for mange den ultimate måten å reise på. På sett og vis kan du ta med deg ditt eget hjem dit du selv ønsker. Noen klarer seg med et billig og spartansk krypinn mens andre foretrekker luksusvogner med ekstra høy standard. Her er tipsene for deg som vurderer å kjøpe ny eller brukt campingvogn. Vi sammenligner ulike finansieringsmetoder og de vilkårene som bankene stiller.

Kjøpe privat eller via forhandler?

Det er en del praktiske forskjeller mellom det å kjøpe privat og det å kjøpe i butikk. Hos forhandler vil du få all hjelp du trenger til papirarbeidet. Kjøper du fra en privatperson må du gjøre jobben selv, og du bør være mer observant på å gjøre ting riktig (les nedenfor om blant annet heftelser og omregistrering). Hvor du kjøper vogna innvirker også ofte på hvilke finansieringsmuligheter du får. Hos forhandlere har de egne finansavtaler klare i samarbeid med en eller flere banker. Kjøper du en brukt campingvogn privat blir prisen mer avgjørende for hvordan du du går frem.

Lån uten sikkerhet til campingvogn

I skrivende stund finner du omtrent 4 000 vogner på Finn.no, der de billigste koster rundt 5 000 kroner. Kvaliteten er selvsagt så som så. I andre enden er det fullt mulig å bruke over en million kroner på en brukt campingvogn. I manges tilfeller vil det med andre ord bli nødvendig med finansiering. Trenger du kun en begrenset lånesum, og tar sikte på rask nedbetaling, kan et usikret lån være løsningen. Slike lån får du i en rekke banker – se oversikt på for eksempel forbrukslån.no. Disse lånene er fra noen få tusenlapper, og helt opp til 600 000 kroner. Må du låne høye beløp, bør du vurdere å se på mulighetene for et lån med pantesikring.

Finansiering med sikkerhet fra nisjebanker

Realiser drømmen om campingvogn med et lån.

Noen av finansieringsselskapene som tilbyr usikrede lån til alle slags formål, har også lån med sikkerhet til kjøretøy, campingvogner, båt og andre objekter som koster litt. Santander Consumer Bank er et godt eksempel.

Søker du om et slikt lån vil det stilles strengere krav til økonomien din, og du må ha egenkapital. Banken tar også salgspant i vogna. Rentebetingelsene fra nisjebankene på denne typen lån er bedre enn for usikrede lån, og ligger i på omtrent samme nivå som hos sparebankene.

Caravanlån fra sparebanker og totalbanker

Du får naturligvis låne til campingvogn i de fleste totalbanker og sparebanker. Her er det alltid krav at vogna stilles som sikkerhet for lånet, samt du må ha egenkapital. Størrelsen på egenkapitalen vil innvirke på rentebetingelsene. For billån og caravanlån med sikkerhet ligger de laveste effektive rentene på omtrent 4,5%, gitt at du har minst 35% egenkapital. Har du mindre egenkapital kan rentene komme opp mot 8%.

Be om å få lånebevis

Akkurat som det er med bil og bolig, får du også lånebevis i de fleste banker om du skal låne til campingvogn. Beviset dokumenterer at du har tilsagn på lån og dermed finansene klare til å foreta handelen. For selgeren er dette ofte et krav, og noe som gjør at man unngår surr med bud som ikke følges opp. For deg som kjøper er lånebeviset også en fordel. Beviset er uforpliktende og viser en maksimal lånesum, samt hva kostnadene dine blir om du aksepterer lånet. Gyldigheten på beviset kan variere, men den er ofte på inntil 3 måneder.

Unngå restgjeld ved salg av vogna

Om du bekymrer deg for de månedlige utgiftene på lånet, vil lang nedbetalingstid være et gode. Lang nedbetalingstid betyr også at rentene løper over lenger tid, og at totalkostnadene dine dermed blir høyere. Et annet moment er at de fleste selger eller bytter campingvogn etter å ha eid den en tid. Nye modeller kommer, behovene endrer seg, og så videre. Et godt råd er å betale ned på caravanlånet i minst like rask takt som det antatte verdifallet på vogna. Da slipper du å sitte igjen med lån, selv om du selger vogna og bruker hele oppgjøret til nedbetalingen.

Viktig å sjekke om det finnes heftelser

Kjøper du campingvogn privat bør du selv forsikre deg om at det ikke er heftelser på vogna. Dette gjør du enkelt i Brønnøysundregistrene (se Heftelser i motorvogn). Glemmer du dette kan du risikere å få selgerens eventuelle gjeldsforpliktelser med på kjøpet. For å foreta sjekken trenger du registreringsnummeret på vogna. Du bør også sjekke med Statens Vegvesen at registreringsnummeret er gyldig. Vegvesenet gir deg detaljerte opplysninger om alle typer kjøretøy når du sender REGNR + registreringsnummeret på SMS til 2282. Du kan også få de samme opplysningene via nettsiden deres.

Tegn en kjøpskontrakt

Selv om det ikke skulle være heftelser knyttet til campingvogna, bør du absolutt skrive en kjøpskontrakt. Da sikrer du deg juridisk om det skulle oppstå tvist, for eksempel dersom det er mangler ved vogna som selgeren holdt skjult. Kjøper du hos forhandler får du nok en kjøpsavtale uansett, men ved privat kjøp må du selv sørge for å få en skriftlig avtale på plass. Kontraktsforslag finner du blant annet hos Forbrukerrådet, NAF og hos de fleste banker.

Omregistrering av campingvogna

Når kjøpet er avtalt ved kontrakt, må du sørge for å levere salgsmelding til Statens vegvesen. Dette er en melding om at vogna har skiftet eier. Etter at salgsmeldingen er godkjent, må du som kjøper betale omregistreringsavgift. Begge disse to prosedyrene gjør du på nettsidene til Vegvesenet. Husk at før du kan betale avgiften skal vogna være forsikret, i tillegg til å ha godkjent EU-kontroll.

Andre viktige sjekkpunkter før du kjøper

Om vogna koster mer enn noen få tusenlapper, er det flere ting du bør undersøke før du slår til. Fukt og råteskader er en av gjengangerne i klagesaker som havner hos Forbrukerrådet, også på campingvogner. Her bør du vurdere å bruke et profesjonelt firma til å foreta kontroll. Du bør også gå over kokeapparatet, spesielt gummislanger for gassbluss. I tillegg bør du ta en titt på eventuelle instrumenter og lys, klimaanlegg, toalett, og vanntilførsel. Sjekk for all del også at bremsene på vogna virker som de skal, før du legger ut på første kjøretur. God campingsommer!

Meny