ATV-lån

En ATV kan være nyttig i mange sammenhenger i Norge. Hvis du ønsker å kjøpe ATV, men ikke har tilstrekkelig oppsparte penger, gir vi deg her informasjonen du trenger for å finne det beste ATV-lånet for deg.

ATV-lån med eller uten sikkerhet

Når du søker om lån, kan det i utgangspunktet være enten

  • ATV-lån med sikkerhet i ATV-en
  • ATV-lån uten sikkerhet

ATV-lån med sikkerhet i ATV-en

Det finnes egne ATV-lån som gir kunder mulighet til å låne hele kjøpesummen, kun med sikkerhet i ATV-en.

Det er en del banker som tilbyr særskilte ATV-lån, med sikkerhet kun i ATV-en. Fordelen med slike lån er at:

  • Lån med sikkerhet kan gi lavere rente enn usikrede lån
  • Du slipper å stille fast eiendom som sikkerhet

Blant andre Sparebank1 tilbyr slike lån. Det kan du lese mer om på deres nettsider. Santander er en annen bank som tilbyr dedikerte lån til både ATV og snøscooter.

Dersom du har tilstrekkelig god inntekt, kan du da låne inntil hele kjøpesummen for en ATV. Hvorvidt du får låne hele kjøpesummen, eller hvor stor del av den du får låne, vil avhenge av kredittvurderingen av deg.

Lån til ATV uten sikkerhet

Dersom du ikke kan ta opp ATV-lån med sikkerhet i ATV-en, kan et lån uten sikkerhet være en løsning.

Fordelen ved slike lån er at alle kan søke om det, selv om man ikke har høy nok inntekt til å få lån med sikkerhet i ATV-en.

Imidlertid vil banken utføre kredittvurdering av kunden, og eventuelt tilby lån og rentebetingelser etter hvor stor risiko de anser det å være å låne ut penger.

Lesetips: Se også vår artikkel om lån til snøscooter.

Nedbetalingstid

Det vil være fornuftig å sette opp en nedbetalingstid som sikrer at lånet er betalt ned før ATV-en synker betydelig i verdi.

Dersom du søker om ATV-lån er det fornuftig å sette opp en realistisk nedbetalingstid. Det vil si at du er trygg på at du klarer å betale kostnadene hver måned.

Samtidig bør du se på verdifallet på ATV-en du kjøper, og være trygg på at lånet er betalt tilbake i god tid før verdien har sunket så mye at det vil være vanskelig å få særlig verdi ved et eventuelt salg av den.

Det vil kunne fungere som en sikkerhet for deg selv. Da kan du selge ATV-en, dersom du skulle få problemer med å betjene lånet på grunn av uforutsette hendelser i fremtiden.

Det billigste ATV-lånet

For å finne det ATV-lånet som blir billigst for deg bør du søke om lån til mange banker. På den måten kan du sammenligne tilbudene du får, og velge det som har lavest rente.

Når du sammenligner lånetilbud, uansett hvilken type lån det er snakk om, er det viktig at du sammenligner den effektive renten. Den inkluderer alle utgiftene du får ved et lån.

Når du søker om lån, vil banken gjøre en vurdering av din økonomi. Da innhenter de din kredittscore. Den viser blant annet inntekt, eksisterende gjeld, alder og betalingsvilje. Jo høyere kredittscore man får, jo større sjanse har man til å få lån.

Tips: Se også våre innlegg om lån til MC og lån til traktor.

Hva er en ATV?

ATV står for «all terrain vehicle», altså et kjøretøy for all slags terreng. Den blir også ofte kalt en «firehjuling», fordi den kan se ut som en motorsykkel med fire hjul. Noen av dem har imidlertid seks hjul.

Hensikten med ATV er å kunne ta seg frem på dårlige skogsveier, eller der det ikke er veier i det hele tatt. De brukes derfor ofte til både arbeid og fritidssysler i utmark.

ATV-er er nyttige fremkomstmidler mange steder i Norge, og benyttes mye både til arbeids- og fritidsaktiviteter.

Hvor kan man kjøre ATV?

Kjøring med ATV følger vanlige lover for ferdsel på veien. Det vil for eksempel si at dersom den er registrert som moped, kan den ikke kjøres på motorvei.

Det spesielle med ATV er at den tar seg frem i nesten all slags terreng. Imidlertid er det ikke lov å kjøre hvor som helst. Tillatelser til ATV-kjøring kan variere mellom kommuner, derfor er det lurt å sjekke reglene der man bor. Ferdsel med ATV er dessuten regulert i Lov om motorferdsel i utmark.

Kan alle kjøre?

En vanlig ATV kan kjøres av alle med førerkort klasse B. ATV registrert som moped kan man kjøre når man har fylt 16 år.

Priser

ATV finnes i flere prisklasser. Dersom man er på jakt etter en liten ATV, finnes de ned i 30 000 kroner, blant annet på nettsidene til Motornorway. Skal man ha en kraftigere ATV, ligger prisene gjerne rundt 100 000 kroner og oppover.

Som med de fleste kjøretøy, så faller verdien det første året. Derfor kan det være god økonomi å kjøpe en brukt ATV. Det finnes det et stort utvalg av på markedsplasser som Finn.no.

Oppsummert

Hvis du ønsker å låne penger til å kjøpe ATV, gjelder følgende:

  • Dersom du har god nok inntekt kan du låne opptil hele kjøpesummen gjennom dedikerte ATV-lån, kun med sikkerhet i ATV-en.
  • Hvis du ikke har anledning til å ta opp et dedikert ATV-lån, kan du søke om lån til ATV som usikret forbrukslån.
  • Du bør uansett passe på å velge nedbetalingstid som er kortere enn tiden det tar for ATV-en å synke betydelig i verdi.