Når du tar opp et valutalån, låner du penger i en annen valuta enn norske kroner. Det gjør lånet sårbart for endringer i valuta og renter, noe som kan ha både fordeler og ulemper. Her får du en komplett guide til valutalån.
Hva er valutalån?
Valutalån er et lån som tas opp i en annen valuta. Som ved andre lån, vil pengene lånes ut av en norsk bank. Forskjellen fra et vanlig lån er at pengene som lånes, ikke er i norske kroner, men en annen valuta.
Kjennetegn på valutalån
- Påvirkes av valutaendringer: Valutalån vil påvirkes for endringer i valutakurs. Noen tar opp valutalån nettopp for å dra nytte av slike valutaendringer, eller for å sikre seg bedre rentevilkår.
- Man kan få valutagevinst: I tilfeller hvor den norske kronen styrkes, og valutaen man har lånt penger i, svekkes, vil man kunne få valutagevinst.
- Det kan koste deg mer: På den andre siden innebærer valutalån alltid en risiko. Hvis den norske kronen svekkes, og lånevalutaen styrkes, vil du kunne måtte betale mer.
- Ved gevinst må du betale skatt: Skatteetaten krever at du skatter av valutagevinsten.
- Ved tap kan du få skattefordeler: Taper du penger, kan du skrive av dette på skattemeldingen.
Vilkår for å få valutalån
- Bankene opererer med et minstebeløp, ofte på en million kroner eller mer.
- Alle vanlige vilkår for lån må oppfylles, som stabil inntekt og fast bosted.
- Du må eie bolig og kunne stille med sikkerhet i denne. Kravet er ofte at du må stille med minst 50 prosent av boligens verdi som sikkerhet.
- Du må gjennomgå en kredittvurdering, og kan ikke ha betalingsanmerkninger.
Fordeler med valutalån
#1. Du kan få færre rentekostnader
Rentesatsene på lån i utlandet kan være lavere enn i Norge. Du kan altså oppleve å betale mindre i renter med et valutalån, enn med et lån i norske kroner.
#2. Du kan dra nytte av valutakursgevinster
Hvis den norske kronen styrkes mot valutaen du har lånt penger i, kan du dra nytte av disse gevinstene når du skal betale tilbake lånet. Gjelden din kan bli lavere enn det opprinnelige lånebeløpet.
Ulemper med valutalån
#1. Det innebærer en stor risiko
Endringer i valuta trenger ikke å føre til at du sparer penger. Du kan også ende opp med å betale mer. Med et valutalån er du hele tiden sårbar for valutaendringer.
Hvis den norske kronen svekkes mot valutaen du har lånt penger i, kan du ende opp med å måtte betale tilbake mer enn det du opprinnelig lånte.
#2. Det har høyere gebyrer
Vær bevisst på at valutalån ofte har større kostnader til gebyrer, enn lån som er tatt opp i lokal valuta.
Bør du ta opp et valutalån?
På grunn av risikoen for endringer i valuta, er det ikke alle som bør ta opp et valutalån. Hvis du vurderer å ta opp et valutalån, bør du sørge for at økonomien din tåler risikoen det innebærer.
Du bør ha stabil inntekt og økonomi, slik at du er rustet til å håndtere eventuelle økninger i lånebeløpet som følge av valutaendringer. Du bør også ha satt av penger i en buffer, for slik å kunne betjene lånet om valutaen endres.
Det vil alltid lønne seg å følge med på valutamarkedet. Hvis du skal ta opp et valutalån, bør det gjøres mens valutakursen er høy sett i forhold til den norske kronen. Slik kan du tjene penger på at den andre valutaen svekkes.
Risikoen for renteendringer og endringer i valutakurs vil alltid være der. Valutalån kan medføre tap. Lånebeløpet ditt vil øke tilsvarende prosentandelen valutaen øker. Selv om valutalånet i utgangspunktet har lavere renter enn et lån i norske kroner, kan denne rentebesparelsen på lang sikt bli ubetydelig, siden valutaendringer spiller en større rolle.
Dette er det bare du som kan vurdere om du er i stand til å håndtere.
Oppsummering
- Valutalån innebærer å låne penger i en annen valuta enn norske kroner. Å ta opp et valutalån vil alltid være risikofylt. Lånet påvirkes av både valuta- og renteendringer. Valutalån har også høyere gebyrer enn andre lån.
- Hvis den norske kronen styrkes, og den andre valutaen svekkes, kan du ende opp med å spare penger. Skjer det motsatte, vil du måtte betale tilbake mer enn den opprinnelige lånesummen.
- For å kunne håndtere slike endringer, er det viktig at du har romslig økonomi og penger til overs. Det er også viktig å følge med på valutamarkedet.