Unngå disse forbrukslåntabbene

Har du planer om å skaffe forbrukslån? Da er det viktig å unngå disse forbrukstabbene.

1. Styr unna unødvendig høye renter

Den vanligste tabben bankkunder gjør, er å godta for høye effektive renter uten å sjekke alternative finansieringskilder. Forbrukslån er blant de mest lukrative produktene bankene tilbyr. Bankens rentemarginer er skyhøye der effektive renter opp mot 30 prosent ikke er uvanlig.

Har du mål om å skaffe et lån til forbruk gjelder det derfor å søke hos så mange banker som mulig, for å få det beste tilbudet. Tenk på det som en auksjon der hver bank byr på lånet ditt. Du kan også kontakte bankene og spørre om et lavere tilbud. Har du en grei kredittscore og oppfyller alle kravene de stiller, er det god sjanse for at de innvilger forespørselen. Du har ingenting å tape, og dette er den desidert hyppigste tabben vi ser blant norske forbrukslånkunder.

Vurder å benytte en lånemegler som for eksempel Lendo. Disse selskapene innhenter lånetilbud på dine vegne, og samarbeider med en lang rekke av landets banker. Å søke gjennom lånemeglere er uforpliktende, tjenestene deres er kostnadsfrie for søkeren, og du mottar tilbud fra flere banker. Her kan du spare både tid og penger i samme sleng, såfremt du får napp på søknaden. Lånemeglere er gratis å bruke, men kan bruke litt lenger tid, da flere ledd er involvert i behandlingen av søknaden,

Styr unna forbrukslån som har svært høy rente. Benytt en lånemegler for å finne lånet med de beste betingelsene

2. Ikke velg forbrukslån hvis du har alternativer

Mange velger forbrukslån selv om de ikke trenger det. Lån til forbruk leveres uten sikkerhet, og betyr at du slipper å stille pant i f.eks egen bolig. Et lån med sikkerhet vil alltid være billigere enn forbrukslån. Lån med sikkerhet må benyttes på et spesifikt produkt, og banken kan inndra eiendelen hvis betalingen uteblir.

Så hvorfor velger mange nordmenn å finansiere bil, båt eller MC gjennom et forbrukslån, når de taper penger på økte rentekostnader? Ofte har de fått avslag på en tidligere søknad om sikkert lån, der årsaken kan være så enkel som mangel på egenkapital. Mange blir overrasket når de først lærer at banker også stiller krav til egenkapital ved kjøp av verdifulle eiendeler. Sett fra bankens side er målet at låntaker har et ekstra incentiv til å passe på eiendelen ettersom de har bidratt med mye kapital fra egen lomme.

Forbrukslån blir derfor å regne som en snarvei, ettersom det ikke krever egenkapital hos den som søker. Man dekker i stedet hele kjøpesummen, i bytte mot et lån til langt høyere effektiv rente. Ikke gå i den samme fella! Det er ikke bare unødvendig dyrt, men du går også glipp av sjansen til å bygge bedre kredittverdighet gjennom faste innbetalinger på et sikkert lån (som bankene ofte tillegger ekstra verdi).

3. Ikke lån for å dekke faste kostnader

Bruk aldri et forbrukslån til rentebetalinger, matvarer, kommunale avgifter og strøm. Bruk heller aldri et forbrukslån som egenkapital ved kjøp av primærbolig. Dette er et brudd på Finanstilsynets retningslinjer og det setter deg også i økt fare for mislighold av gjeld.

En annen forbrukslåntabbe er kjøp av varer du enkelt kan finansiere ved hjelp kortsiktig sparing, slik som TV eller datamaskin. Hvorfor inngå gjeldsavtale om forbrukslån, når du kun behøver å vente til neste måned før pengene står tilgjengelig på konto?

Hvis det er snakk om en lav lånesum kan du ende opp med å betale alene et etableringsgebyr tilsvarende halve kjøpesummen. Disse koster et sted mellom 500 og 2 500 kroner avhengig av hvilken bank du velger (Santander Flexi er eneste forbrukslån med null etableringsgebyr og terminavgift på det norske markedet).

Forbrukslån fra Santander har forøvrig en maksimal nedbetalingstid på 5 år. Forbrukslån burde kun benyttes når målet er finansiere mer kostbare kjøp, være seg oppussing av hjemmet eller en lang ferie med hele familien. Vurder refinansiering og betalingsutsettelse dersom du mangler midler til kortvarig sparing.

Et forbrukslån kan gi deg rask tilgang på penger, men bør ikke tas opp på impuls

4. Unngå nytt lån for å betale det gamle

Ikke ta opp nytt lån for å betale ned et du allerede har inngått.  Be heller om en betalingsutsettelse. Søknader om såkalt avdragsfrihet kan gi deg det økonomiske pusterommet du virkelig trenger for å snu utviklingen.

Hvis du ignorerer problemene vil det kun forverre seg, helt til långiver registrerer en betalingsanmerkning på navnet ditt. Det vil igjen sperre deg ute fra omtrent alle typer kreditt. Du vil ikke engang kunne inngå avtale om mobilabonnement med en slik anmerkning knyttet til personnummeret ditt.

Meny