Unngå disse forbrukslåntabbene

Har du planer om å skaffe forbrukslån? Dette er de 5 vanligste tabbene folk gjør når de søker om lån uten sikkerhet:

  • Velger et lån med unødvendig høy rente.
  • Glemmer å sammenligne tilbud, f.eks ved hjelp av en agent.
  • Noen tar opp forbrukslån i situasjoner hvor man egentlig burde velge et lån med sikkerhet.
  • Benytter avdragsfrihet, med de ulempene det medfører.

Styr unna unødvendig høye renter

Den vanligste tabben bankkunder gjør er å godta for høye effektive renter uten å sjekke alternative finansieringskilder. Forbrukslån er blant de mest lukrative produktene bankene tilbyr, og det er ikke uvanlig at de krever en rente opp mot 40%.

Har du mål om å skaffe et lån til forbruk gjelder det derfor å søke hos så mange banker som mulig, for å få det beste tilbudet. Tenk på det som en auksjon der hver bank byr på lånet ditt. Du kan også kontakte bankene og spørre om et lavere tilbud.

Har du en grei kredittscore og oppfyller alle kravene de stiller? Da er sjansen god for at de innvilger søknaden din.

Les også: Orforklaringer innen lån og finans

Har du vurdert å bruke agent?

Vurder å benytte en agent, slik som Lendo. Disse selskapene innhenter lånetilbud på dine vegne og samarbeider med mange av landets banker. Fordelene er:

  • Søknaden din er uforpliktende. Du taper ingenting på å hente inn pristilbud via tjenesten.
  • Det koster deg ikke noe. Å bruke en megler er helt gratis.
  • Du slipper å bruke energi på å fylle ut flere separate lånesøknader hos hver enkelte bank.

Styr unna forbrukslån som har svært høy rente. Benytt en lånemegler for å finne lånet med de beste betingelsene

Ikke lån for å dekke faste kostnader

Unngå å bruke et forbrukslån til å betale renter, matvarer, kommunale avgifter og lignende. Bruk heller aldri et forbrukslån som egenkapital ved kjøp av primærbolig. Dette er et brudd på Finanstilsynets retningslinjer og det setter også din egen økonomi i fare.

En annen forbrukslåntabbe er kjøp av varer du enkelt kan finansiere ved hjelp kortsiktig sparing, slik som TV eller datamaskin. Hvorfor inngå gjeldsavtale om forbrukslån, når du kun behøver å vente til neste måned før pengene står tilgjengelig på konto?

Etableringsgebyret kan spise opp lånet

Hvis det er snakk om en lav lånesum kan etableringsgebyret fort spise opp store deler av beløpet. Gebyret koster deg et sted mellom 500 og 2 500 kroner avhengig av hvilken bank du velger (Banken Santander er den eneste som tilbyr forbrukslån med null etableringsgebyr og terminavgift på det norske markedet).

Forbrukslånet til Santander har forøvrig en maksimal nedbetalingstid på 5 år.

Lån uten sikkerhet burde kun benyttes når målet er finansiere mer kostbare kjøp, være seg oppussing av hjemmet eller en lang ferie med hele familien.

Et forbrukslån kan gi deg rask tilgang på penger, men bør ikke tas opp på impuls

Ikke velg avdragsfrihet

Vurder refinansiering og betalingsutsettelse dersom du allerede sliter med høye rentekostnader. Styr derimot unna tilbudet om avdragsfrihet. Når du utsetter betalingen på lånet vil rentene fortsette å løpe, pluss at det ofte legges til et gebyr. Det gjør det enda vanskeligere å få endene til å møtes.

Hvis du ignorerer problemene vil det kun forverre seg, helt til långiver registrerer en betalingsanmerkning på navnet ditt. Det vil igjen sperre deg ute fra omtrent alle typer kreditt. Du vil ikke engang kunne inngå avtale om mobilabonnement når du har fått en betalingsanmerkning.

Meny