4 forbrukslån du burde unngå

unngå lån

Her har vi satt sammen en liste over forbrukslån du bør unngå. Dette er lån vi fraråder av ulike årsaker, som kan skyldes alt fra et høyt rentenivå til dårlige vilkår for nedbetaling.

Forbrukslån har fått hard medfart i media de siste årene, der mye av kritikken retter seg mot det høye rentenivået. Virkeligheten er dog langt mer nyansert ettersom de fleste bankene krever en gjennomsnittsrente mellom 10-15%.

Les videre for å se hvilke lån vi anbefaler deg å styre unna:

Unngå mikrolån

Mikrolån er verstingen når det kommer til forbrukslån med dårlige vilkår

Kun et fåtall aktører i Norge faller innenfor denne kategorien (inklusive Folkia og Ferratum Bank).

Disse lånene kjennetegnes ved å ha renter som ofte overstiger 1.000% og en nedbetalingstid på kun noen få måneder.

De voldsomme rentesatsene skyldes i hovedsak 3 ting:

 • En høy startrente. Det er ikke uvanlig at lånet har en nominell rente over 50%.
 • Kort nedbetalingstid. Rentenivået kalkuleres som kjent på bakgrunn av 1 kalenderår. Er f.eks nedbetalingstiden 3 måneder vil den nominelle renten måtte multipliseres med x 4.
 • Høye gebyrer. Mikrolån utgjør som regel kun et par tusenlapper som gjør at høye etablerings- og termingebyr gir større utslag på rentenivået.

Les også: Dette er forskjellen mellom et annuitetslån og serielån

Bilde av mann i dress med overrasket blikk.

Blant forbrukslån med høy rente er såkalte “mikrolån” verst i klassen.

Forbrukslån med svært høy effektiv rente

Finansiering24

Finansiering24 er tjeneste som videreformidler søknader om lån uten sikkerhet til sine samarbeidspartnere. Selskapet eies av selskapet Leads AS og ble opprettet i 2011.

Her er 3 årsaker til at vi anbefaler deg å styre unna:

 1. Finansiering24 er ikke en finansagent. Selskapet genererer kun såkalte ‘salgsleads’ som videreformidles til andre finansagenter. Med andre ord så involveres et ekstra ledd i søknadsprosessen. Det er både unødvendig og ekstra tidkrevende.
 2. Lav tilgjengelig lånesum. Hos Finansiering24 kan du kun søke om lån opptil 350 000 kroner. For mange er dette å regne som en ulempe.
 3. Kun 3 lånetilbud. Selskapet skriver at du kun vil motta inntil 3 lånetilbud. Kontrasten er stor når vi sammenligner dette med finansagenter som Lendo, hvor du kan potensielt motta mellom 15 og 20 tilbud per søknad.

DNB

DNB er Norges største finanskonsern og har eksistert helt siden 1822. Banken eies bl.a. av den norske stat og Sparebankstiftelsen.

Per 2017 er over 2,4 millioner nordmenn kunde i banken.

DNB tilbyr et vidt spekter av kredittprodukter, inkludert forbrukslån. Her har vi listet opp 2 hovedårsaker til at du burde unngå dette lånet:

 1. Lav kredittramme. Hos DNB kan du låne fra 10 000 til 250 000 kroner. Det oppfyller ikke behovet til mange låntakere.
 2. Høy effektiv rente. Banken opererer med en veiledende rente på 18,95%, som er langt høyere enn de fleste andre forbruksbanker. Høyeste effektive rente er på hele 38,29%.

For øyeblikket opererer DNB også med ulike tall på sin hjemmeside, noe som kan virke forvirrende på mange. Ett sted kan vi lese at 350 000 kroner er maks lånebeløp, mens 250 000 kroner er oppgitt på en annen side.

Bilde av fronten på en bank.

Enkelte forbrukslån har svært høy rente. Sammenlign alltid renten på forbrukslån fra flere forskjellige banker før du sender inn en lånesøknad.

Nordea

Nordea er Norges nest største finanskonsern målt etter kapitalisering. Konsernet driver virksomhet innen bank, kapitalforvaltning og livsforsikring. Nordea driver sin virksomhet i 16 land og har totalt 10,5 millioner privat og bedriftskunder.

Nordea bank logo

Maks effektiv rente på et forbrukslån fra Nordea er over 50% ifølge bankens lånekalkulator.

Forbrukslån fra Nordea har en del ulemper som du burde kjenne til:

 1. Høy effektiv rente. Maks effektiv rente på et lån hos Nordea er på 50,81%. Det skyldes blant annet de kostbare gebyrene som du kan lese mer om nedenfor.
 2. Etablerings- og termingebyret utgjør henholdsvis 1 000 kroner og 65 kroner. Termingebyret er muligens det høyeste blant norske forbruksbanker.
 3. Lav tilgjengelig lånesum. Du kan kun låne mellom 10 000 og 250 000 kroner, som er en ulempe for noen låntakere.

Forbrukslånet til Nordea bærer mange likhetstrekk med det som tilbys av DNB, men har altså en maks effektiv rente som ligger en god del høyere. Unngå derfor dette tilbudet.

Sparebank 1

Sparebank 1-Alliansen er landets nest største finanskonsern, og består av 16 selvstendige banker.

Bankene tilbyr et variert utvalg av finansielle produkter og tjenester til både privatpersoner og bedrifter.

Her har vi oppsummert de ulempene som følger med:

 1.  Lav kredittramme. Lån uten sikkerhet er begrenset oppad til 200 000 kroner, som er blant de laveste beløpene vi kjenner til.
 2. Høyt etableringsgebyr. Det tilkommer et statisk etableringsgebyr på 950 kroner, som betyr at det ikke justeres iht. hvor mye penger du låner. Det gir store utslag på det effektive rentenivået hvis du låner et mindre beløp.
 3. Gjennomgående mangel på informasjon. Sparebank1 gruppen består av en rekke forskjellige banker, som alle har ulikt innhold på siden. Hos majoriteten av bankene står det ingen prisinformasjon knyttet til lån uten sikkerhet, utenom en “kontakt oss” rubrikk.

Et forbrukslån hos Sparebank1 er dessverre ikke mye å skryte av. Unngå dette lånet.

Meny