Hva er en kredittsjekk?

Vi forklarer hva en kredittsjekk er, og hva det innebærer for deg at bedrifter automatisk kan foreta en kredittsjekk av deg. Du får også vite hvordan en kredittsjekk av deg selv kan være nyttig.

Kredittsjekk er en sikkerhetskontroll

Som navnet tilsier, er en kredittsjekk en kontroll av hvor kredittverdig du er. Det vil si at det er en vurdering av privatøkonomien din.

Hvis en bedrift vurderer å gå inn på en avtale med deg som innebærer å gi deg kreditt i en eller annen form, vil de først kredittsjekke deg. Det er en god sikkerhetsventil for både deg og bedriften. På den måten kan det bidra til å unngå at du blir innvilget høyere kreditt enn det du vil kunne betale tilbake.

Gjenpartsbrev av kredittsjekk

Du skal alltid få vite om at noen har kredittsjekket deg. Derfor sendes det et såkalt gjenpartsbrev til deg når noen har bedt om opplysninger om deg.

Der kan du finne informasjon om hvem som har bedt om kredittsjekk av deg, hvilke opplysninger de har fått, samt hvor opplysningene kom fra.

Hva får bedrifter opplyst i en kredittsjekk

Du skal alltid motta et gjenpartsbrev når en bedrift foretar kredittsjekk av deg.

Når en bedrift ber om en kredittsjekk av en privatperson er det vanlig at de får følgende opplysninger:

  • Folkeregistrert adresse
  • Ligningen basert på tall fra Skattedirektoratet. Det inkluderer alminnelig inntekt, skatt, skatteklasse og formue
  • Den beregnede bruttoinntekten
  • De næringsinteressene som er registrert i Brønnøysundregisteret
  • Eventuelle betalingsanmerkninger, utlegg, lønnstrekk og åpne inkassosaker

Ved hjelp av disse opplysningene utarbeides det en såkalt kredittscore. Den beregnes fra 1 – 100. Jo høyere kredittscore man har, jo bedre. Dersom man får lav kredittscore kan det være vanskelig å få innvilget lån, eller annen kreditt.

Anledninger som fører til kredittsjekk

Man blir kredittsjekket oftere enn man kanskje tenker over. De fleste er klar over at man blir sjekket hvis man søker om lån, eller om et nytt kredittkort. Da utføres en kredittsjekk automatisk. Det går som regel fort. På den måten får man raskt svar på lånesøknaden.

Imidlertid er det viktig å huske på at det vil bli utført en kredittsjekk ved alle tilfeller hvor man betaler for noe i etterkant. Det gjelder for eksempel for ulike abonnementer, som:

  • Telefon
  • Strøm
  • Strømmetjeneste

Det betyr at man bør være opptatt av å ha en rimelig god kredittscore. Hvis ikke kan det føre til store utfordringer. For eksempel blir det vanskelig dersom kredittscoren blir så lav at telefonselskaper ikke vil gi et nytt telefonabonnement når man trenger det.

Det er mange grunner til at du blir kredittsjekket, og lånesøknad er bare en av dem. Andre anledninger er for eksempel når du skal har nytt telefonabonnement eller abonnerer på en strømmetjeneste.

Tillatelse for å foreta kredittsjekk

Det er ikke lov for hvem som helst å innhente kredittopplysninger og oppgi dem videre. For å kunne gjøre det trenger en bedrift konsesjon fra Datatilsynet. I Norge har blant andre følgende selskaper slik konsesjon: Defero, Bisnode Evry, Creditsafe og Experian.

Det er også regler for når man kan be om at disse selskapene skal sende ut informasjon om deg. For å be om slike opplysninger må man ha et saklig grunnlag, som for eksempel at man vurderer å tilby et lån.

Derfor er det viktig å lese eventuelle gjenpartsbrev du mottar. Sjekk at bedriften som har bedt om opplysninger om deg, faktisk hadde grunnlag for å be om det. I motsatt fall kan du klage til bedriften.

Tips: Les også vår artikkel om kredittlån.

Nye regler for kredittsjekk

En ny kredittopplysningslov trådte i kraft i Norge fra 1. juli 2022. På nettsidene til Datatilsynet kan du lese mer om lover og regler rundt å innhente kredittopplysninger, både for privatpersoner og foretak.

Kredittsjekk deg selv

Du har selv anledning til å når som helst kredittsjekke deg selv. Det er raskt og kostnadsfritt for privatpersoner, for eksempel hos Bisnode.

Det er flere fordeler ved å sjekke sin egen kredittscore. Ved å innhente opplysninger om seg selv kan man teste hvor solid egen privatøkonomi er.

Hvis man planlegger å søke om et lån kan det være lurt å på forhånd finne ut hvilke opplysninger banken man søker til kommer til å få om deg. Dersom du opplever at du får lav kredittscore kan du også ta grep for å bedre den, før du søker om lån.

Det kan være lurt å sjekke sin egen kredittscore. Dette gjør man enklest på nettsidene til kredittopplysningsbyråene Experian eller Bisnode.

Hvordan forbedre kredittscoren din

Det er flere måter å bedre kredittscoren på. Du kan:

  • Betale eventuelle åpne inkassosaker
  • Kvitte deg med betalingsanmerkning
  • Øke inntekten din
  • Betale ned gjeld

Betale eventuelle åpne inkassosaker

Hvis du har en åpen inkassosak, vil det telle negativt inn på kredittscoren din. Du bør derfor gjøre det du kan for å betale kravet før du søker om lån. Hvis du har en åpen inkassosak fordi du ikke er enig i kravet, bør du ta kontakt med kreditoren og rydde opp raskest mulig.

Kvitte deg med betalingsanmerkning

Likeledes vil en betalingsanmerkning telle meget negativt på kredittscoren, og i mange tilfeller føre til automatisk avslag av en lånesøknad. Imidlertid er det noen banker som spesialiserer seg på å låne ut til refinansiering for privatpersoner som har fått betalingsanmerkning.

Øke inntekten din

De fleste har en fast inntekt. Da er det ikke alltid så enkelt å heve den på kort sikt. Men kanskje har du anledning til å ta en liten ekstrajobb i tillegg, for en periode. Det vil kunne øke kredittscoren din.

Betale ned gjeld

Hvis du har mye forbruksgjeld, inkludert kredittkortgjeld, vil det kunne dra kredittscoren din nedover. Da bør du vurdere å spare inn på utgiftene noen måneder, for å betale ned så mye forbruksgjeld som mulig.

Tips: Se også vår artikkel om lån uten kredittsjekk ved å klikke her.

Oppsummert

  • En kredittsjekk er en vurdering av din privatøkonomi. Alle bedrifter som vurderer å innvilge deg kreditt av et eller annet slag vil først utføre en kredittsjekk av deg.
  • Du kan også selv utføre kredittsjekk, helt gratis. Det kan være lurt å gjøre, for å få en pekepinn på hvor sunn privatøkonomien din er, og hvordan du ligger an for å kunne få lån.