4 ting du bør vite før du tar opp et forbrukslån

Her har vi listet opp 4 ting du bør vite før du tar opp et forbrukslån. Noen ekstra minutter kan spare deg for store beløp når du søker om et forbrukslån.

Vi tar for oss følgende:

 • Den mest effektive metoden for å sammenligne lån.
 • Tallene du bør fokusere på.
 • Dine rettigheter som låntaker.
 • Hvorfor en brukskreditt kan være et godt alternativ.

Les også: Dette er forskjellen mellom nominell og effektiv rente.

Slik sammenligner du ulike lån

Å sammenligne forbrukslån kan være relativt vanskelig. Til forskjell fra andre produkter og tjenester, opptrer bankene kun med gjennomsnittlige priser i markedsføringen sin.

I prinsippet betyr det at du er nødt til å søke om lånet før du mottar et endelig pristilbud. Årsaken er at banken er nødt til å vurdere kredittverdigheten til lånesøker før de kan komme med et tilbud.

Her kan det være lurt å benytte seg av finansagent, slik som Lendo. Selskapet sender inn søknaden din til de 17 forskjellige bankene de samarbeider med, og henter derfra lånetilbud på dine vegne. Løsningen hjelper deg spare tid, og øker sjansene for at du vil motta gode tilbud. Tjenestene en finansagent utfører er gratis og uforpliktende.

Benytt deg i tillegg av tjenester med integrert lånekalkulator, slik som den du finner på vår forside. Her kan du i tillegg lese nøkkeltall relatert til størrelsen på gebyrer, nedbetalingstid osv.

tid er penger

Bruk litt ekstra tid og sammenlign ulike tilbud om forbrukslån. Det kan spare deg for mye penger i form av lavere effektiv rente.

Fokuser på lånets effektive rente

Forbrukslånets effektive rente er det tallet du alltid bør fokusere på. Renten kalkuleres på bakgrunn av disse tallene:

 • Lånets nominelle rentesats.
 • Etableringsgebyret.
 • Termingebyret.
 • Fakturagebyr (kreves kun av et fåtall banker).
 • Nedbetalingstiden.

Mange ser seg blinde på de nominelle rentene, uten å ta høyde for gebyrene og nedbetalingstiden. Lånet kan derfor ende opp med å koste betydelig mer enn forventet.

Husk rettighetene dine

De som søker om forbrukslån har flere viktige rettigheter, som er verdt å kjenne til på forhånd. Her har vi listet opp flere av de:

 1. Angrerett på finansielle tjenester lar deg kansellere lånet inntil 2 uker etter utbetaling.
 2. Du kan avslå et lånetilbud uten økonomisk vederlag. Det er alltid gratis og uforpliktende å søke om et forbrukslån.
 3. Du har rett til å nedbetale lånet før tiden uten økonomisk vederlag. Banken kan ikke kreve kompensasjon dersom du innfrir lånet tidligere enn først avtalt.

Du finner mer utfyllende informasjon om rettighetene dine her.

kroner lånt

Med en brukskreditt betaler du kun renter på den kreditten du benytter. Du drar også nytte av en mer fleksibel nedbetalingsordning.

Brukskreditt kan være et godt alternativ

Brukskreditt kan sies å være en noe “undervurdert” løsning blant de som søker forbrukslån. Her er det snakk om et ordinært lån til forbruk, med den forskjellen at du trekker ut pengene når du selv ønsker det.

Rentene påløper i tillegg kun når pengene trekkes ut. Med andre ord kan du ha et forbrukslån stående på konto i lang tid, uten å betale renter på lånet. For øyeblikket er det ikke mange banker som tilbyr denne typen lån.

Meny