Refinansiering av gjeld

  1. Hjem
  2. chevron_right
  3. Populære
  4. chevron_right
  5. Refinansiering av gjeld

Sitter du med flere regninger som det er vanskelig å bli kvitt? Da kan refinansiering av gjeld være den mest effektive løsningen. Å refinansiere gjeld betyr å slette én eller flere fordringer, i bytte mot et lån med gunstig rentenivå. Løsningen må ikke forveksles med refinansiering av lån, ettersom gjeld kan inkludere en rekke andre fordringer utover tradisjonelle banklån.

For det første kan refinansiering av gjeld spare deg for store beløp i form av reduserte rentekostnader og minsket arbeidsmengde. For det andre vil kostbar gjeld og pengekrav som stadig dumper ned i postkassen føre til økt stress og ubehag i hverdagen.

Med andre ord er det ikke bare lommeboken som lider i slike situasjoner, men også den fysiske – og mentale helsen. Tar du tak i problemene på et tidlig stadium bli de alltid lettere å håndtere. Gjemmer man derimot regningene i skuffer og skap, øker risikoen for inkasso – og i verste fall betalingsanmerkninger.

Når burde jeg søke om dette?

Det skal godt gjøres å finne en norsk husholdning uten økonomiske forpliktelser, i en eller annen form. Ubetalte regninger og krav gir heller ingen grunn til å søke om refinansiering, og det avhenger i større grad av forholdet mellom gjeld og inntekt – populært kalt gjeldsgrad. Er den så høy at du ikke lenger klarer å betale husholdningens utgifter? Da kan refinansiering av gjeld være løsningen du leter etter. Det er ikke ment å være en permanent løsning, men heller noe som hjelper deg over den økonomisk kneika.

Et annet godt eksempel er de som ikke lenger klarer å betale regninger i tide, med varsel om at kravet snart sendes til inkasso. Da risikerer man å måtte betale et skyhøyt inkassosalær, og i verste fall at kravet resulterer i en betalingsanmerkning. Er det klart at regningene ikke kan betales gjelder det å ta grep umiddelbart, og i neste avsnitt viser vi deg akkurat hvordan du går frem.

Får man betalingsproblemer, er det viktig å refinansiere før de ubetalte kravene går til inkasso

Slik søker du

Den vanligste løsningen på refinansiering av gjeld er å søke om et større lån uten sikkerhet, eller det som ofte kalles forbrukslån. Slike lån trenger ikke være kostbare, og kan faktisk leveres med svært lave effektive renter. I dag er det fullt mulig å refinansiere gjeld via et lån med effektiv rente under 10%.

Hvilke renter man ender opp med å betale, avhenger i stor grad av kredittverdigheten. Det siste punktet understreker verdien av å refinansiere gjelden før den sendes videre til inkasso, ettersom sistnevnte har negativ innvirkning på din kredittscore. Med andre ord vil det bli vanskeligere å få innvilget refinansiering av gjeld desto lenger man venter.

Å søke om lån uten sikkerhet er uforpliktende, som betyr at du kan hente inn tilbud fra bankene uten å betale noen form for gebyrer. Derfor lønner det seg å søke hos så mange banker som mulig, med mål om å motta markedets beste rentetilbud. Her kan det anbefales å benytte en lånemegler, som gjør jobben din betydelig lettere. Et forslag er å søke via Sambla, som samarbeider med flere av landets ledende banker og finansselskap. Bruk av lånemegler kan spare deg for store beløp, og øker sjansen for å motta best mulig markedstilbud.

Fordeler med refinansiering av gjeld

Refinansiering av gjeld fører med seg en rekke fordeler, og her forklarer vi hver av de i dypere detalj.

  • Reduserte kostnader er den viktigste fordelen, ettersom du slipper å betale inkassosalær på gjeld som ellers ville gått til forfall. Mange velger også refinansiering av utestående lån, med løpende rentebetalinger. Før du sletter eksisterende lån er det viktig å forsikre seg om at du oppnår lavere renteutgifter på det nye lånet.
  • Mindre administrasjon av regninger og andre pengekrav bør også trekkes fram som en fordel. Refinansiering av gjeld gir deg en ny sjanse til å stable økonomien på beina, samtidig som det blir enklere å holde oversikt. Har man et stort antall ubetalte papirfakturaer som slenger omkring i skuffer og skap – øker også sjansen for at man glemmer å betale noen av de.
  • Mindre stress kommer som en direkte følge av bedre privatøkonomi, og refinansiering av gjeld. Nå har man full oversikt over alle krav, og slipper uroe seg for neste måned og hvorvidt regningene kan betales.
  • Kredittverdigheten din blir ikke skadelidende, såfremt du tar tak i problemene tidlig. Går regninger til inkasso vil det ha negativ innvirkning på kredittscoren, som resulterer i at fremtidige lån blir mer kostbare.

Refinansiering av gjeld kan være den beste løsningen når man får problemer med å betjene sine lån og kreditter

Ikke gå i refinansieringsfella

Har du søkt om, og fått innvilget refinansiering? Da er det viktig at du ikke går i en av de vanligste fellene. For det første er det viktig at du endrer forbruket ditt, og begynner sette penger til side slik at du har en økonomisk buffer å støtte deg på. Et overraskende høyt antall nordmenn mangler oppsparte midler som de kan tappe ved uforutsette behov. Søker man om refinansiering har man vanligvis også kjent hvor ubehagelig det er å mangle penger til å dekke regninger. Med oppsparte midler slipper man å havne i en liknende situasjon i framtiden, der eksperter ofte anbefaler å sette 10 prosent av inntekten til side hver måned.

Når man havner i økonomisk uføre er det også ofte fordi forbruket har løpt raskere enn inntektene. En gjenganger er det at man gjenopptar overforbruket, som skapte problemene i første omgang. Det kan være smart å sette opp et budsjett med posteringer for inntekter og utgifter, slik at man har en bedre oversikt over hvilken vei pengene tar. Ikke minst er det viktig at pengene man mottar fra banken benyttes akkurat slik de skal – nemlig til nedbetaling av gjeld. Ved refinansiering av gjeld er det som oftest snakk om et lån uten sikkerhet, og banken stiller ingen krav til hvordan du benytter pengene. Det krever en solid porsjon selvkontroll å sørge for at man ikke sløser penger på kjøp av andre varer og tjenester.

Vær også varsom med hvilke effektive renter du ender opp med å betale på beløpet du refinansierer. Husk at du alltid må forholde deg til det effektive rentenivået, der alle gebyr og ekstra utgifter inkluderes. Vær konservativ og hent inn tilbud fra flere banker samtidig – med mål om å finne det laveste rentenivået. Litt ekstra tålmodighet kan spare deg for tusenvis av kroner i sparte rentekostnader.

Slik går du frem

Før du søker om selve refinansieringen er det viktig at du skaffer deg en komplett oversikt over privatøkonomien. Første steg er å samle alle regninger og krav på ett sted – før de sorteres etter forfallsdato, størrelse og eventuelle rentekostnader.

Et tips er å benytte seg av et elektronisk regneark med matematiske formler, slik at beløpene justeres automatisk. Fortsett med å liste opp alle inntekter i husholdningen, og vær konservativ med tanke framtidige anslag. Utgiftene må deretter deles opp i faste og variable kostnader, slik at man finner minimumsbeløpet som betales hver måned. Målet er å vite akkurat hvor mye penger man burde låne til refinansiering av gjeld, samtidig som man setter opp en nedbetalingsplan.

Før du søker om refinansiering er det viktig å huske på forholdet mellom nedbetalingstid og renter. Rentekostnadene baserer seg på en 12-måneders periode, og det lønner seg å nedbetale gjelden så hurtig som mulig. Men for å vite hvor hurtig du kan nedbetale gjelden, er du også nødt til å vite hvor mye penger som kan settes til side hver måned. Derfor er det svært viktig å sette opp et husholdningsbudsjett, slik at man ser hvor mye penger som kan brukes til å nedbetale lånet.

Siste steg består av å søke om selve refinansieringen, enten via lånemegler eller direkte på bankenes hjemmeside. Det kan være en fordel å søke hos banker som tilbyr elektronisk signatur med BankID. På den måten slipper du arbeidet med å reise fram og tilbake mellom banken, eller at avtalen om refinansiering må sendes i posten.

Meny