Fordeler med refinansiering

fordeler refinansiere

Fordelen med å refinansiere lån er todelt: Bedre økonomi og mindre arbeid.

I denne guiden kan du lese mer om refinans og hvordan du får hjelp til å rette opp i din egen privatøkonomi.

Hvordan fungerer det?

Refinansiering betyr simpelthen at du betaler ned gammel gjeld ved hjelp av et nytt lån. Målet er å erstatte gamle lånekrav til en lavere rente.

Undersøkelser gjort av norske banker viser at inntil 60% av de som søker om refinansiering, gjør det for å kvitte seg med forbrukslån eller kortgjeld.

Lån uten sikkerhet er også noe du ofte vil høre om når gjeld skal refinansieres. Blant de som velger løsningen er det mange som sliter med dyr forbruksgjeld.

Å refinansiere boliglån er også populært. Små differanser i rente kan spare deg for hundretusenvis av kroner i det lange løp.

Det tilhører til en diskusjon for senere tid, ettersom vilkårene er såpass unike.

Slik får du hjelp til refinansiering

Å refinansiere gjeld kan være komplisert, og det krever en god del arbeid fra din side. Du må blant annet samle inn fakturaer, finne renten på kravene og sortere alt etter forfallsdato.

For å få hjelp med alt dette har du 3 valg:

  1. Du kan be banken om å hjelpe deg. Vi anbefaler deg å søke gjennom Uno Finans hvis du allerede har fått en betalingsanmerkning.
  2. Dra nytte av økonomisk rådgivning via NAV. Det er et gratis tilbud som tilbys alle, uansett hvilken kommune du er bosatt i.
  3. Be om hjelp fra en regnskapsfører eller revisor. De er eksperter på økonomi, men kan til gjengjeld koste en del penger.

Få bedre råd med lavere rente

Lavere rente er den viktigste årsaken til at du burde samle dyr gjeld. Særlig hvis du har mye kredittkortgjeld eller regninger som skyldes varefinansiering.

Varefinansiering er tilbudet om å nedbetale et produkt over tid, slik som hvitevarer og elektronikk. Det har ofte renter som overstiger kredittkortgjeld og bør derfor slettes så raskt som mulig.

Her har vi satt opp 2 eksempler som illustrerer hvor mye penger du kan spare gjennom å refinansiere gjelden din.

Eksempel 1:

Lån:100000Total kostnad:162956
Termingebyr:40Renter + gebyrer:62956
Løpetid (måneder):12Rente:20,00%
Terminer:12Effektiv rente:23,37%
Terminbeløp:2716Etableringsgebyr:1000

Totalkostnaden ender opp med å være 62 956 kroner. La oss redusere det nominelle rentenivået med 5% for å se hvordan det påvirker resultatet.

Eksempel 2:

Lån:100000Total kostnad:146568
Termingebyr:40Renter + gebyrer46568
Løpetid (måneder):12Rente:15,00%
Terminer:12Effektiv rente:17,47%
Terminbeløp:2443Etableringsgebyr:1000

Etter refinansiering ser vi at renter og gebyrer på lånet har falt til 46 568 kroner.

Det er en reduksjon på hele 16 388 kroner og inkluderer de gebyrene som følger med.

Løsningen lønner seg særlig for de som sitter med høy og kostbar gjeld. For mindre beløp vil gebyrene og diverse merkostnader som regel fjerne incentivet til å refinansiere.

Mindre arbeid med administrasjon

Blant de som søker om å slette gammel gjeld er det mange som har dårlig oversikt over egen privatøkonomi.

Med ulike kreditorer, beløp og forfallsdatoer er det lett å miste kontrollen. Da kan det lønne seg å samle gjeld for å redusere arbeidsmengden.

Målet er at du sletter flest mulig lån og samler de under én kreditor.

Et klassisk eksempel er de som sitter med 4-5 forskjellige kredittkort, og som ønsker å slette alle lånene i ett jafs.

Denne fordelen gjelder naturligvis ikke for alle de som ønsker refinansiering, men den er definitivt verdt å kjenne til.

Mer fleksibel nedbetalingstid

For noen kan det heller være aktuelt å utvide lånets nedbetalingstid. Her vil målet være å finne et akseptabelt månedlig terminbeløp.

Når nedbetalingen strekker seg over lenger tid, vil terminbeløpet også falle. Det kan gi deg nødvendig pusterom dersom du har havnet i et økonomisk uføre.

Ikke alle långivere er villige til å justere nedbetalingstiden uten å ta seg godt betalt i form av gebyrer. Av den grunn kan det være lurt å se seg om etter alternative løsninger.

Ulempen med å forlenge lånets levetid er at du ender opp med å betale mer i renter.

Banken hjelper deg

Banken hjelper deg med den praktiske biten når du skal refinansiere. Du vil måtte sende over kopier av alle utestående fakturaer slik at banken kan innfri kravene.

Banken vil be deg om å signere en fullmakt som gir de rett til å nedbetale kravene på dine vegne. Jobben din blir å kartlegge akkurat hvor mye du skylder og hvilke krav du ønsker å refinansiere.

For långiver er det også en fordel å ta hånd om selve nedbetalingen. Da har de kontroll med hvordan pengene benyttes.

Vurder refinansiering med sikkerhet

For de som eier egen bolig vil det alltid være billigst å søke om refinansiering med sikkerhet. Det skjer gjennom at du utvider lånerammen på boliglånet. Da refinansieres gjelden til samme rente som du betaler på boliglånet.

Løsningen forutsetter at du har nedbetalt lånet såpass mye at du kan øke rammen på nytt. Banken vil sannsynligvis heller ikke hjelpe deg dersom du står registrert med betalingsanmerkninger.

Meny