Fordeler med refinansiering

fordeler refinansiere

Fordeler med refinansiering kan deles opp i to kategorier: Finansielle og administrative. I denne guiden kan du lese mer om refinansiering og de fordelene som følger med.

Undersøkelser hos utvalgte banker viser at inntil 60% av de som søker om forbrukslån, gjør det for å refinansiere gammel gjeld. Mye tyder på at tallene kan være representative for hele bransjen.

Hvordan fungerer refinansiering?

Refinansiering betyr simpelthen at du finansierer gammel gjeld ved hjelp av et nytt lån. Målet er å oppnå visse økonomiske og administrative fordeler.

Lån uten sikkerhet er noe vi hyppig hører om når det kommer til refinansiering. Ofte er det snakk om privatpersoner med dyr kredittkortgjeld som ønsker å slette denne gjelden til fordel for et lån med bedre betingelser.

Andre velger å refinansiere boliglånet sitt, ettersom kun små renteforskjeller kan utgjøre besparelser på hundretusenvis av kroner. Det tilhører likevel til en diskusjon for senere tid, ettersom vilkårene er såpass unike.

Klikk her for å sammenligne ulike refinansieringstilbud.

sparegris flyter i vann

Fordeler med refinansiering inkluderer en lavere effektiv rente. Hvis privatøkonomien din er under vann kan det være nok til at du stabler deg økonomisk på beina .

Fordel # 1 – Lavere rente

Lavere rente er den viktigste årsaken til at du burde refinansiere dyr gjeld. Særlig hvis du har mye kredittkortgjeld eller regninger som skyldes varefinansiering.

Varefinansiering er tilbudet om å nedbetale en vare over tid, som f.eks hvitevarer eller elektronikk. Varefinansiering har ofte renter som overstiger kredittkortgjeld og bør derfor slettes så raskt som mulig.

Her har vi satt opp 2 eksempler som illustrerer hvor mye penger du kan spare gjennom refinansiering av gjeld.

Eksempel 1:

Lån:100000Total kostnad:162956
Termingebyr:40Renter + gebyrer:62956
Løpetid (måneder):12Rente:20,00%
Terminer:12Effektiv rente:23,37%
Terminbeløp:2716Etableringsgebyr:1000

Totalkostnaden ender opp med å være 62 956 kroner. La oss redusere det nominelle rentenivået med 5% for å se hvordan det påvirker resultatet.

Eksempel 2:

Lån:100000Total kostnad:146568
Termingebyr:40Renter + gebyrer46568
Løpetid (måneder):12Rente:15,00%
Terminer:12Effektiv rente:17,47%
Terminbeløp:2443Etableringsgebyr:1000

Etter refinansiering ser vi at renter og gebyrer på lånet har falt til 46 568 kroner.

Det er en reduksjon på hele 16 388 kroner og inkluderer de gebyrene som følger med refinansieringen.

Refinansiering lønner seg særlig for de som sitter med høy og kostbar gjeld. For mindre beløp vil gebyrene og diverse merkostnader som regel fjerne incentivet til å refinansiere.

Her kan du lese mer om gebyrer og kostnader med forbrukslån.

Penger vokser i solskinn

Refinansiering gjør at du kan slette gjelden din raskere. Å kvitte seg med gjeld er en god form for sparing.

Fordel # 3 – Mindre arbeid med administrasjon

Blant de som søker om refinansiering er det mange som har dårlig oversikt over egen privatøkonomi.

Med mange ulike kreditorer, beløp og forfallsdatoer er det lett å miste kontrollen. Her kan refinansiering hjelpe, i form av en lavere arbeidsmengde.

Målet er at du sletter flest mulig lån og samler de under én gjeldspakke.

Et klassisk eksempel er de som sitter med 4-5 forskjellige kredittkort, og som ønsker å slette alle lånene i ett jafs.

Denne fordelen gjelder naturligvis ikke for alle de som ønsker refinansiering, men den er definitivt verdt å kjenne til.

Fordel # 4 – Mer fleksibel nedbetalingstid

For noen kan det heller være aktuelt å utvide lånets nedbetalingstid. Her vil målet være å finne et akseptabelt månedlig terminbeløp.

Når nedbetalingen strekker seg over lenger tid, vil terminbeløpet også falle. Det kan gi deg nødvendig pusterom dersom du har havnet i et økonomisk uføre.

Ikke alle långivere er villige til å justere nedbetalingstiden uten å ta seg godt betalt i form av gebyrer. Av den grunn kan det være lurt å se seg om etter alternative løsninger.

Ulempen med å forlenge lånets levetid er at du ender opp med å betale mer i renter.

Mann fyller ut finansielle skjema

Fordeler med refinansiering inkluderer en mer oversiktlig privatøkonomi.

Fordel # 5 – Banken hjelper deg

Banken hjelper deg med den praktiske biten når du skal refinansiere. Du vil måtte sende over kopier av alle utestående fakturaer slik at banken kan innfri kravene.

Banken vil be deg om å signere en fullmakt som gir de rett til å nedbetale kravene på dine vegne. Jobben din blir å kartlegge akkurat hvor mye du skylder og hvilke krav du ønsker å refinansiere.

For långiver er det også en fordel å ta hånd om selve nedbetalingen. Da har de kontroll med hvordan pengene benyttes.

Klokke viser tilbakebetalingstid for lån

Mange velger å forlenge nedbetalingen på lånet sitt når de refinansierer. Fordelen er et lavere terminbeløp.

Vurder refinansiering med sikkerhet

For de som eier egen bolig vil det alltid være billigst å søke om refinansiering med sikkerhet. Det skjer gjennom at du utvider lånerammen på boliglånet. Da refinansieres gjelden til samme rente som du betaler på boliglånet.

Løsningen forutsetter at du har nedbetalt lånet såpass mye at du kan øke rammen på nytt. Banken vil sannsynligvis heller ikke hjelpe deg dersom du står registrert med betalingsanmerkninger.

Her kan du lese mer om refinansiering med sikkerhet, og hvorfor du bør tenke deg om 2 ganger før du bruker boliglånet til andre formål.

Meny